Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Heeft u een hoge bloeddruk tijdens uw zwangerschap? Dit kan gevaarlijk zijn voor u en uw baby. Daarom wordt u doorgestuurd naar het ziekenhuis. Hieronder leest u welke controles u krijgt en welke risico’s er zijn.

Afspraak en contact

HMC Bronovo
HMC Westeinde 088 979 24 22
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Spoed (ook overdag) en buiten kantooruren 088 979 21 04

Contact via e-mail

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Heeft u een hoge bloeddruk terwijl u zwanger bent? Dan houden we u goed in de gaten. U kunt hier ziek van worden en uw baby kan in gevaar komen. Vroeger werd dit ook wel zwangerschapsvergiftiging genoemd. Maar deze naam gebruiken we niet meer. De medische naam voor hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap is zwangerschapshypertensie.

Wat is zwangerschapshypertensie?

Een normale bloeddruk is 120/80. Dat betekent dat de bovendruk 120 is en de onderdruk 80. We kijken vooral naar de onderdruk. Is uw onderdruk regelmatig hoger dan 90? Dan heeft u last van zwangerschapshypertensie. Vrouwen die voor het eerst zwanger zijn, hebben 10 tot 15 procent kans op een hoge bloeddruk. Bij een volgende zwangerschap is die kans lager.

De bloeddruk wisselt. Soms is uw bloeddruk hoger, bijvoorbeeld doordat u stress heeft. En soms lager, als u helemaal ontspannen bent. Heeft u één keer een hoge bloeddruk? Dan betekent dat niet meteen dat er iets mis is. We kijken altijd naar meerdere metingen. Bij elke zwangerschapscontrole wordt uw bloeddruk gemeten.

Hoe ontstaat de hoge bloeddruk?

We weten niet wat de oorzaak is van een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Wel weten we dat sommige ziektes voor een hoge bloeddruk kunnen zorgen. Heeft u bijvoorbeeld diabetes, een hart- of vaatziekte of een nierziekte? Dan is de kans groter dat u tijdens uw zwangerschap een hoge bloeddruk krijgt. Het risico is ook groter als u al een hoge bloeddruk had voordat u zwanger werd.

De klachten

Vaak merkt u zelf niets van een hoge bloeddruk. Zeker niet als uw onderdruk lager is dan 100. U heeft dan lichte zwangerschapshypertensie. U krijgt meestal pas lichamelijke klachten als de onderdruk boven de 100 stijgt. Dan heeft u een ernstige zwangerschapshypertensie.

Dit zijn klachten die u kunt krijgen:

 • hoofdpijn
 • duizeligheid
 • minder goed kunnen zien
 • sterretjes zien
 • tintelingen in uw vingers
 • pijn of een knellend gevoel boven in uw buik (bandgevoel)
 • misselijkheid en overgeven
 • vocht vasthouden in handen en voeten (oedeem)

Heeft u één of meer van deze klachten? Vertel dat altijd aan uw arts, verloskundige of verpleegkundige.

Onderzoek in het ziekenhuis

Als u een hoge bloeddruk heeft, stuurt de verloskundige u door naar het ziekenhuis. U heeft dan een afspraak met een arts. U krijgt verschillende onderzoeken:

 • Bloedonderzoek
  Wij nemen bloed bij u af en onderzoeken dit. We kijken naar het aantal bloedplaatjes en naar hoe uw lever en nieren werken
 • Urineonderzoek
  U levert een potje urine in. Wij onderzoeken of er eiwit in uw urine zit. Dit kan namelijk betekenen dat uw nieren minder goed werken
 • Hartfilmpje van de baby
  Wij maken een CTG (hartfilmpje) van uw baby. Daarmee kijken we of het goed gaat met uw baby
 • Echo
  U krijgt een echo. We kijken naar de grootte van uw baby en de hoeveelheid vruchtwater

Heeft u een erg hoge bloeddruk? Dan testen we ook de reflexen van uw knieën. Zo kunnen we zien of uw spieren meer gespannen zijn.

Wat zijn de risico’s?

Een hoge bloeddruk kan gevaarlijk zijn voor uzelf én voor uw baby. Is uw bloeddruk maar een beetje te hoog? Dan is de kans op problemen niet zo groot. Hoe hoger uw bloeddruk, hoe groter de risico’s zijn. Dit kan er gebeuren:

 • Uw nieren en lever gaan tijdelijk slechter werken
 • U krijgt problemen met het stollen van het bloed
 • Uw placenta (moederkoek) werkt minder goed doordat er minder bloed naartoe gaat. Hierdoor krijgt de baby minder voedingsstoffen. Uw baby kan dan minder goed groeien. Ook kan de gezondheid van uw baby hierdoor slechter worden

Heeft u ernstige zwangerschapshypertensie? Dan kunnen er grotere problemen ontstaan. Deze problemen leggen we hieronder uit.

Pre-eclampsie

Als er veel eiwit in uw urine zit, dan is dat geen goed teken. Het betekent dat uw nieren minder goed werken. De kans op problemen is dan groter. We spreken nu niet meer van zwangerschapshypertensie, maar van pre-eclampsie.

Als u pre-eclampsie heeft, is het beter dat we u opnemen in het ziekenhuis. We kunnen u dan goed in de gaten houden. Het is namelijk moeilijk te voorspellen of u ziek wordt of niet. Sommige vrouwen hebben weinig of geen klachten. Andere vrouwen worden in korte tijd ernstig ziek.

HELLP-syndroom

Een ernstige vorm van pre-eclampsie is het HELLP-syndroom. HELLP is de afkorting van:

 • Hemolyse = afbraak van rode bloedcellen
 • Elevated Liver enzymes = verhoogde lever-enzymen
 • Low Platelets = een laag aantal bloedplaatjes

Als u het HELLP-syndroom heeft, moet u in het ziekenhuis blijven. Vrouwen met het HELLP-syndroom voelen zich meestal ziek. Dit zijn klachten die vaak voorkomen:

 • erge pijn in de bovenbuik, soms met uitstraling naar de zijkant van de buik of de rug
 • misselijkheid
 • hoofdpijn

De klachten kunnen in aanvallen optreden. Vaak duren de klachten enkele uren tot dagen, verdwijnen dan even en komen later weer terug.

Eclampsie

Heel soms krijgen vrouwen ook last van stuiptrekkingen. Dat gebeurt alleen bij vrouwen met ernstige zwangerschapshypertensie en pre-eclampsie. Als dit gebeurt, noemen we dit eclampsie. Eclampsie is gelukkig heel zeldzaam, maar wel heel ernstig. Het kan levensbedreigend zijn.
Dit gebeurt er bij eclampsie:

 • U krijgt stuiptrekkingen in de armen en benen. U raakt hierbij buiten bewustzijn (in een korte coma). Soms verliest u ook urine of bijt op uw tong. Andere namen voor de stuiptrekkingen zijn: stuipen, insulten of convulsies.
 • De gynaecoloog geeft u medicijnen om de stuiptrekkingen te stoppen. De medicijnen helpen ook om nieuwe stuiptrekkingen te voorkomen.
 • We houden uw gezondheid de hele tijd in de gaten, soms op de intensive care. Dat is nodig, want eclampsie kan levensbedreigende problemen veroorzaken. U loopt risico op een hersenbloeding, lever- of nierbeschadiging of problemen met de bloedstolling. De baby heeft ook meer kans op gezondheidsproblemen. Bovendien is er bij eclampsie meer kans op het loslaten van de placenta. Dit is erg gevaarlijk voor de moeder en voor de baby.

Behandeling

Bij een lichte verhoging van de bloeddruk

Als u lichte zwangerschapshypertensie heeft, hoeft u niet in het ziekenhuis te blijven. Wel blijft u onder behandeling van de gynaecoloog. U komt regelmatig langs voor controle. Zo houden we in de gaten of alles goed gaat met u en uw baby.

De arts beoordeelt uw situatie. Meestal is het mogelijk om thuis te blijven als:

 • uw onderdruk onder de 100 is
 • er geen eiwit in uw urine zit
 • uw bloeduitslagen normaal zijn
 • het goed gaat met uw baby

Bij een ernstige verhoging van de bloeddruk

We nemen u op in het ziekenhuis als u ernstige zwangerschapshypertensie heeft. De arts beoordeelt uw situatie. Meestal moet u in het ziekenhuis blijven als:

 • uw onderdruk hoger is dan 100
 • er eiwit in uw urine zit
 • u last heeft van hoofdpijn, tintelende vingers of buikpijn (knellend gevoel boven in uw buik)

We nemen u op in het Moeder- en Kindcentrum. Daar houden we de gezondheid van u en uw baby goed in de gaten. De verpleegkundige vraagt u regelmatig of u lichamelijke klachten heeft. We meten meerdere keren per dag uw bloeddruk. Ook onderzoeken we regelmatig uw bloed en urine. Verder maken we elke dag een hartfilmpje van uw baby (CTG).

Geen klachten, toch ziek

Veel vrouwen met een hoge bloeddruk hebben bijna geen lichamelijke klachten. Voelt u zich niet ziek? Dan begrijpt u misschien niet waarom u toch in het ziekenhuis moet blijven. Maar ook zonder dat u iets merkt, kan een hoge bloeddruk gevaarlijk zijn. Het is dus belangrijk dat u zich aan de adviezen van de arts en de verpleegkundige houdt.

Medicijnen

Bij een ernstig verhoogde bloeddruk krijgt u medicijnen. Dit kunnen tabletten zijn of u krijgt een infuus. Een infuus is een slangetje dat in uw bloedbaan zit. Door dit slangetje kunnen we u medicijnen geven. De medicijnen zijn niet schadelijk voor uw baby.

Naar een ander ziekenhuis

Soms heeft u meer gespecialiseerde zorg nodig. We plaatsen u dan over naar een ander ziekenhuis. Bijvoorbeeld het LUMC in Leiden of het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.

De bevalling

Als u een verhoogde bloeddruk heeft, bevalt u in het ziekenhuis. Dit gebeurt in het Moeder- en Kindcentrum van HMC Westeinde.

Zolang u en uw baby gezond zijn, wachten we tot de bevalling uit zichzelf begint. Maar als het slechter gaat met u of uw baby, is het beter om de bevalling in te leiden. Soms kan ook dat niet, omdat de gezondheid van u of uw baby te zwak is. Dan gaat u bevallen met een keizersnee.

Na de bevalling

Na de bevalling verdwijnt de hoge bloeddruk meestal vanzelf. Soms wordt de bloeddruk wel eerst nog hoger. Daarom moet u na de bevalling nog minstens 1 of 2 dagen in het ziekenhuis blijven. Als u ernstige zwangerschapshypertensie had, kan het herstel langer duren. Dan blijft u langer in het ziekenhuis. Ook de manier waarop u bent bevallen, heeft invloed op hoe lang u in het ziekenhuis moet blijven.

In sommige gevallen moet uw baby in de couveuse. Dit gebeurt als u vóór de 37ste week van uw zwangerschap bevallen bent. Of als uw baby erg zwak is. Uw baby wordt dan opgenomen op de couveuseafdeling van HMC Westeinde. U kunt uw baby zo vaak opzoeken als u wilt.

Weer thuis

Als u weer thuis bent, komt uw eigen verloskundige bij u langs. Zij controleert uw bloeddruk in de eerste week na de bevalling. Als er daarna nog controle nodig is, neemt de huisarts de zorg over.

Het kan lang duren voor u zich weer helemaal fit voelt. Vooral als u ernstige zwangerschapshypertensie heeft gehad. Geef uw lichaam de tijd om te herstellen.

Ook kunt u nare gevoelens overhouden aan de gebeurtenissen. Misschien bent u boos of verdrietig, omdat uw zwangerschap of bevalling anders is gelopen dan u hoopte. Heeft u hier last van? Praat erover met uw huisarts of gynaecoloog. Of zoek een lotgenotengroep.

Controle op de polikliniek

6 Weken na uw bevalling heeft u een afspraak voor een laatste controle op de polikliniek. De gynaecoloog kijkt samen met u terug op alle gebeurtenissen:

 • Hoe is uw zwangerschap gegaan?
 • Hoe is de bevalling gegaan?
 • Hoe heeft u dit zelf ervaren?

Als u hechtingen heeft, controleert de arts die. En u krijgt advies voor als u in de toekomst opnieuw zwanger wilt worden.

Nuttige adressen

Wilt u meer informatie? Of wilt u contact met lotgenoten? Dan kunt u terecht bij de volgende organisaties:

 • Patiëntenorganisatie voor zwangerschapsvergiftiging/pre-eclampsie en HELLP-syndroom: www.hellp.nl
 • Care4Neo, vereniging van ouders van couveusekinderen:
  www.couveuseouders.nl

 

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Verloskunde
Waarom HMC?

 • Persoonlijke aandacht, ook voor uw partner
 • Pijnstilling met ruggenprik en lachgas
 • Gezinsvriendelijke keizersnee
 • Hulp bij stoppen met roken (gratis)
 • Begeleiding van complexe zwangerschappen
 • Uitstekende samenwerking met Haagse verloskundigen
 • Moderne verloskamers met veel extra’s