Het spalken van een losgeraakte tand

Door een val of ongeval is bij u een tand losgeraakt. Deze wordt weer vastgezet met behulp van een spalk. De spalk houdt de tand op zijn plaats, zodat deze weer kan vastgroeien. Dit duurt enige weken.

Afspraak en contact

088 979 23 39
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over het spalken van een losgeraakte tand

Door een val of ongeval is bij u een tand losgeraakt. Deze wordt weer vastgezet met behulp van een spalk. De spalk houdt de tand op zijn plaats, zodat deze weer kan vastgroeien. Dit duurt enige weken. Gedurende die tijd blijft de spalk in uw mond. Als de tand tijdens de val of het ongeval uit uw mond op straat is gevallen, krijgt u uit voorzorg een injectie tegen tetanus (bij de huisarts of SEH). Soms krijgt u een antibioticumkuur.

Pijn

Voor aanvang van de behandeling wordt u plaatselijk verdoofd. De verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. Het is mogelijk dat u daarna pijn

krijgt. De pijn is goed te bestrijden met pijnstillende tabletten. Begin met het innemen van de eerste tablet(ten) voordat de verdoving is uitgewerkt.

Zwelling

Door de val of het ongeval of als gevolg van de ingreep kunnen uw wang en lip gaan zwellen. De zwelling zal na 2 tot 3 dagen langzaam afnemen.

Verdere verzorging

Door de spalk staat de tand weer goed vast. U kunt de tand echter nog niet te veel belasten. De eerste paar weken is het beter om niet op harde voorwerpen te bijten en geen kauwgom te gebruiken.

Een goede mondhygiëne is erg belangrijk Hoe schoner de mond, hoe geringer de kans op een ontsteking op de plek waar de tand is losgeraakt. Als het poetsen korte tijd na het ongeval pijnlijk is, kunt u een zachte kindertandenborstel gebruiken.

Naast goed poetsen kunt u uw mond spoelen met een ontsmettende spoelvloeistof. Na iedere maaltijd spoelt u de mond met deze vloeistof.

Controle

Regelmatig moet worden gecontroleerd of de tand goed vastgroeit. Hiervoor worden met u afspraken gemaakt.

Belangrijk

Het kan zijn dat de schade aan uw tand het gevolg is van een ongeval of een andere gebeurtenis waarvoor iemand anders aansprakelijk is. In dat geval doet u er goed aan de ander schriftelijk aansprakelijk te stellen voor de schade die u nu lijdt en die u mogelijk in de toekomst nog zult lijden.

Wanneer een arts waarschuwen

U neemt contact op met de polikliniek Kaakchirurgie:

Als de zwelling of pijn na 2 tot 4 dagen niet afneemt maar erger wordt.

Bij een hevige koorts boven de 39 graden.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Kaakchirurgie via 088 979 23 39. De polikliniek is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 uur t/m 17.00 uur.

’s Avonds en in het weekend kunt u bij urgente klachten bellen met het algemene telefoonnummer van HMC: 088 979 00 00.

Het spalken van een losgeraakte tand

Waarom HMC?

  • Gespecialiseerde chirurgen
  • Nauwe samenwerking met andere specialismen
  • Polikliniek op 3 locaties