Het slaapcentrum voor kinderen

Kinderen met slaapproblemen kunnen voor onderzoek en behandeling terecht bij het slaapcentrum van Haaglanden Medisch Centrum (HMC) Westeinde. Er is een speciaal behandelteam dat bestaat uit een neuroloog, een pedagoog en laboranten. Op deze webpagia leest u welke slaapstoornissen er zijn en welke onderzoeken en behandelingen er mogelijk zijn.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Westeinde
ma t/m vr van 08.30 - 17.00 uur

Eerste afspraak en
Vervolgafspraken en recepten
088 979 27 22 - keuze 2
Slaaponderzoeken 088 979 27 22 - keuze 1
Afdeling Slaappsychologie
088 979 27 22 - keuze 3

Locatie

Cijfers

1.800 nieuwe patiënten per jaar
80 % geslaagde behandelingen bij slapeloosheid

Over het slaapcentrum voor kinderen

Kinderen met slaapproblemen kunnen voor onderzoek en behandeling terecht bij het slaapcentrum van Haaglanden Medisch Centrum (HMC) Westeinde. Er is een speciaal behandelteam dat bestaat uit een neuroloog, een pedagoog en laboranten. Op deze webpagia leest u welke slaapstoornissen er zijn en welke onderzoeken en behandelingen er mogelijk zijn.

Slaapproblemen bij kinderen

In de leeftijd van 0-18 jaar komen bij ongeveer een derde van de kinderen slaapproblemen voor. Slaapproblemen horen bij de ontwikkelingsfase waar een kind in zit en gaan meestal vanzelf over. Als de slaapproblemen niet overgaan kan dit leiden tot ernstige slaaptekort, moeheid, verzuim van school, vermindering van de schoolprestaties en gedragsproblemen. De slaapproblemen hebben effect op het hele gezin en daarom is het belangrijk om snel de juiste hulp te zoeken. Het kinderbehandelteam onderzoekt of de slaapproblemen te maken hebben met neurologische, psychologische, pedagogische en/of andere medische factoren.

Vormen van slaapstoornissen

Slapeloosheid

Kinderen met slapeloosheid hebben moeite met inslapen, doorslapen, worden te vroeg wakker of hebben een combinatie van deze klachten. Sommige kinderen willen niet naar bed of hebben veel moeite met opstaan. Veel kinderen die vooral problemen hebben met in slaap vallen verzetten zich tegen het naar bed gaan. Ook komen deze kinderen vaak uit bed en willen allerlei andere dingen, behalve gaan slapen. Soms piekeren deze kinderen veel of zijn ze bang. Meestal zoeken deze kinderen veel contact met de ouders en kan dit leiden tot problemen in de ouder-kind interactie.

Sommige kinderen zijn gewend om op een bepaalde manier in slaap te vallen en kunnen bij het wakker worden in de nacht alleen op die manier weer in slaap vallen, bijvoorbeeld na heen en weer wiegen of vasthouden.

Overmatige slaperigheid overdag

Dit komt tot uiting bij kinderen die een afwijkend slaappatroon in de nacht hebben, te weinig slapen in de nacht of meer behoefte aan slaap hebben. Een van deze stoornissen kan narcolepsie zijn. Deze kinderen kunnen slapen op de meest vreemde momenten van de dag en soms ook in ongewone situaties.

Ongewoon gedrag en bewegingsstoornissen

Hierbij gaat het om vreemd gedrag tijdens de slaap zoals slaapwandelen, nachtmerries, ritmische bewegingen van hoofd of lichaam en beenkrampen ’s nachts. In het algemeen gaan deze aandoeningen vanzelf over, maar soms zijn ze zo ernstig dat het slaappatroon wordt verstoord en uw kind zich hierdoor moe voelt overdag.

Slaap gerelateerde ademhalingsstoornissen

Een verstoorde ademhaling tijdens de slaap leidt tot ademstops (apneus). Een apneu is een korte pauze in de ademhaling, waardoor een kind telkens even wakker kan worden. Er is hierbij geen gevaar voor verstikking omdat de hersenen een corrigerend weksignaal afgeven. Doordat de slaap telkens verstoord wordt ervaart het kind overdag klachten zoals: vermoeidheid, slaperigheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen.

Biologische klok- en ritmestoornissen

Via de biologische klok in de hersenen wordt het dag- nachtritme gestuurd. Vooral in de puberteit komen belangrijke verschuivingen in het slaap-waakritme voor waarbij de biologische klok verschuift naar een later tijdstip. Soms verschuift dit zo ver dat puber/adolescenten pas na middernacht in slaap kunnen vallen en hierdoor niet op tijd kunnen opstaan voor school.

Onderzoek

Invullen slaap-waak dagboek en vragenlijst

Nadat uw kind is aangemeld bij het slaapcentrum ontvangt u een dagboek waarin u of uw kind noteren wanneer hij of zij slaapt. Dit kunt u thuis invullen. Het is belangrijk om de ingevulde vragenlijst en het dagboek ruim voor de eerste afspraak naar het slaapcentrum terug te sturen. Wij kunnen u dan zo gericht mogelijk helpen bij de eerste afspraak.

Eerste gesprek

Tijdens de eerste afspraak stelt iemand van het behandelteam u vragen over het ontstaan van het slaapprobleem en over de ontwikkeling van uw kind. Er wordt ook ingegaan op de lichamelijke gezondheid van uw kind en het functioneren thuis, op school en in de vrije tijd. Soms is na dit gesprek een onderzoek van de slaap en/of slaapritme nodig.

Slaapregistratie

Bij een slaapregistratie, ook wel polysomnografie genoemd, wordt bij uw kind (meestal) één nacht het slaappatroon geregistreerd. Als uw kind hiervoor wordt opgenomen mag één van de ouders in het ziekenhuis blijven slapen. In sommige gevallen kan dit onderzoek ook thuis plaatsvinden.

Een slaapregistratie is niet pijnlijk, hooguit wat hinderlijk. Uw kind krijgt elektroden op het hoofd en lichaam geplakt die moeten blijven zitten tijdens het slapen. De elektroden op het hoofd en lichaam zijn aangesloten op een kleine computer die uw kind in een klein tasje bij zich draagt. De hersenactiviteit, ademhaling, hartfrequentie en het bewegen van uw kind worden zo gemeten. De meeste kinderen wennen aan al die elektroden en vallen gewoon in slaap.

Tijdens de slaap van uw kind wordt deze geobserveerd door middel van video-opnames. In de nabijgelegen monitorruimte volgt een laborant de slaap van uw kind.

Actigrafie

Bij een actigrafie draagt uw kind een soort horloge gedurende een of twee weken. Dit apparaatje registreert bewegingen. Dit geeft inzicht in welke tijden uw kind slaapt en wakker is.

Ritmelog

Dit is een slaapdagboek dat ouders gedurende 15 dagen moeten invullen voor hun kind. Ook moet meerdere keren per dag de temperatuur bij uw kind opgenomen worden. De gemeten temperatuur moet ook in het slaapdagboek ingevuld worden. Met dit onderzoek wordt onderzocht wat het biologische klokritme van uw kind is.

Diagnose

Op basis van de onderzoek uitslagen wordt de diagnose gesteld en een behandelplan gemaakt.

Behandeling

Bij kinderen kan de behandeling bestaan uit het veranderen van aangeleerd, voor de slaap ongunstig gedrag. Hierbij zijn vele mogelijkheden:

verbetering van slaapgewoonten/bed ritueel passend bij de ontwikkelingsfase;

 • aanleren van ontspanningstechnieken;
 • veranderen van gedachten/gedrag rondom het slapen;
 • reguleren van bedtijden.

In geval van ademstops (slaapapneu) wordt verder gekeken naar de oorzaak en wordt de behandeling hierop aangepast. Bij biologische klokstoornissen wordt regelmatig lichttherapie (chronotherapie) toegepast, eventueel in combinatie met medicijnen (melatonine). Bij specifieke slaapstoornissen zoals narcolepsie worden ook weleens medicijnen voorgeschreven.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen? Neemt u dan contact op met het Slaapcentrum van HMC Westeinde.

Contactgegevens

Bezoekadres: HMC Westeinde, Lijnbaan 32, Den Haag
Bewegwijzering: Etage -1, kelder, route rood.

Postadres: Slaapcentrum
Postbus 432, 2501 CK Den Haag

Tel.: 088 979 27 22 maandag t/m donderdag: 08.00-17.00 uur

Website:www.haaglandenmc.nl/slaapcentrum
E-mail: knf.slc@haaglandenmc.nl

Uw ervaringen maken ons beter!

Wij willen onze zorg blijven verbeteren! Deel uw ervaring over uw bezoek aan onze polikliniek door deel te nemen aan ons tevredenheidsonderzoek:
website: www.haaglandenmc.nl/patienttevredenheid

qr kwaliteit

Scan de QR-code met de camera van uw telefoon.

Het slaapcentrum voor kinderen

Waarom HMC?

 • Zeer ervaren behandelteam
 • Geaccrediteerd door federatie voor Nederlandse slaapcentra
 • Behandeling van alle slaapproblemen
 • Behandeling van slaapproblemen bij kinderen
 • Expertisecentrum rusteloze benen (RLS)
 • Moderne technieken
 • Slaaponderzoek thuis mogelijk
 • Grootste slaapcentrum in de regio Haaglanden