Hersentumoren

Als er bij u of uw naaste een hersentumor is gevonden, verandert uw leven ingrijpend. Er begint een ziekteproces waarvan het verloop niet altijd goed te voorspellen is. Ons neuro-oncologisch team begeleidt u van begin tot eind met deskundige en vaste hand. Wij bieden deze gespecialiseerde zorg grotendeels in HMC Antoniushove.

Lees verder

Afspraak en contact

HMC Antoniushove 088 979 20 67
ma t/m vr van 08.00 – 17.00 uur

Poliklinieken

Cijfers

Aantal nieuwe patiënten per jaar:
Gliomen: 100

Meer informatie

Als er bij u of uw naaste een hersentumor is gevonden, verandert uw leven ingrijpend. Er begint een ziekteproces waarvan het verloop niet altijd goed te voorspellen is. Ons neuro-oncologisch team begeleidt u van begin tot eind met deskundige en vaste hand. Wij bieden deze gespecialiseerde zorg grotendeels in HMC Antoniushove.

Verschillende soorten hersentumoren

Een hersentumor is een gezwel in de hersenen. Zo’n gezwel kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Er kunnen verschillende tumoren voorkomen in de hersenen. Er zijn tumoren die in de hersenen zelf ontstaan (glioom) en er zijn tumoren die komen door uitzaaiingen vanuit andere lichaamsdelen, bijvoorbeeld de longen. Wij zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van alle soorten hersentumoren.

Onderzoek

Bij uw eerste bezoek aan de polikliniek heeft u een gesprek met een specialist (de neuroloog). Hij luistert naar uw klachten, stelt een aantal vragen en doet lichamelijk en neurologisch onderzoek. Bijvoorbeeld een test voor uw ogen, spraak of geheugen. Dit onderzoek kan een aanwijzing zijn dat er een hersentumor aanwezig is en de geeft meer informatie over de plaats van de tumor in de hersenen. Als er een vermoeden is van een hersentumor, verwijzen wij u naar de afdeling Radiologie voor een CT-scan of een MRI. De neuroloog bespreekt de uitslag met u.

Behandeling hersentumor

Als de diagnose een hersentumor is, beginnen we zo snel mogelijk met verder onderzoek en behandeling. Omdat iedere patiënt en iedere tumor anders is, maken onze gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen een persoonlijk behandelplan. In dat plan staat beschreven welke behandeling het best aansluit op het type hersentumor dat u heeft en uw persoonlijke situatie en uw wensen. Wij bespreken dit plan met u en uw naaste(n) en geven u uitleg over de voor- en nadelen van de behandeling.

Hersenoperatie

Als er sprake is van een hersentumor kan een operatie noodzakelijk zijn. Deze operatie is bedoeld om de aard van de tumor vast te stellen, en indien mogelijk, meteen de tumor te verwijderen. U heeft een gesprek over de operatie met een neurochirurg. Deze vertelt u wat er gaat gebeuren en informeert u over de eventuele risico’s. U hoeft niet direct een besluit te nemen over de operatie. Wij begrijpen dat u na het horen van de diagnose hersentumor wilt overleggen met uw naaste(n) en huisarts.


 neuroloog taphoorn m j s ah 9011 20170315"Vanuit een optimale zorg, begeleiding en behandeling voor patiënten met een hersentumor volgt ook wetenschappelijk onderzoek, waarbij ik mij vooral richt op kwantiteit en kwaliteit van leven. Hopelijk geeft de behandeling levensverlenging, maar wat heeft de behandeling voor gevolgen voor het functioneren in het dagelijks leven?" Verder lezen

prof. dr. M.J.B. Taphoorn, Neuroloog


 

Begeleiding en nazorg

De uitslag hersentumor roept bij patiënten veel emoties en vragen op. Welke behandelingen zijn er? Wat zijn de gevolgen en wat betekent dit voor mijn dagelijkse leven? Daarom besteden wij veel aandacht aan begeleiding en nazorg (controle) van patiënten met een hersentumor. U en uw familie kunnen met vragen altijd terecht bij de verpleegkundig consulenten. Deze bespreekt met u nogmaals de uitslag van de onderzoeken en informeert u over de verdere behandeling. Tijdens uw behandeling is de verpleegkundig consulent uw aanspreekpunt en kan altijd de behandelende artsen voor u raadplegen.

Aandacht voor u

We vinden het belangrijk dat u met al uw vragen en zorgen bij ons terecht kunt. U en uw naasten zijn tenslotte getroffen door een ziekte die uw toekomstperspectief radicaal verandert. Epilepsie, veranderd gedrag en uitvalsverschijnselen kunnen grote invloed hebben op de kwaliteit van uw leven. Wij proberen u zo helder mogelijk te vertellen wat er aan de hand is, wat er mogelijk is, en ook wat er niét meer kan. Daarbij willen we hoop bieden: hoop op een langdurige stabiele situatie, op nieuwe medicijnen en op een zo goed mogelijke laatste levensfase als behandeling van de tumor niet meer mogelijk is.

Landelijk expertisecentrum gliomen

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft HMC aangewezen als landelijk expertisecentrum voor gliomen. Een glioom is een kwaadaardige hersentumor die in de hersenen zelf ontstaat en niet door uitzaaiing van tumorcellen uit een ander lichaamsdeel. Het komt voor bij minder dan 1 op de 2.000 mensen en behoort daarmee tot de zeldzame ziekten. Patiënten met een glioom zijn bij ons in de best mogelijke handen. Mede door de samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kunnen we de nieuwste wetenschappelijke inzichten snel in de praktijk toepassen.

Wetenschappelijk onderzoek

Goed wetenschappelijk onderzoek maakt verschil in het leven van onze patiënten en hun naasten. Nieuwe inzichten en ontwikkelingen hebben de afgelopen 20 jaar de kwaliteit én de levensduur van patienten met een hersentumor verbeterd. We hebben een duidelijke keuze gemaakt in onze onderzoekslijn. Ons onderzoek gaat over zogenaamde uitkomstmaten: wat levert een behandeling op voor de patiënt, zowel in tijd als in kwaliteit? Welke radiologische technieken kunnen het best gebruikt worden om een hersentumor en het effect van de behandeling goed te beoordelen? Voorbeelden van uitkomstmaten zijn: epilepsie en kwaliteit van leven. Aan onderzoek naar nieuwe behandelingen doen we zeker mee, maar dat is niet de kern van onze eigen onderzoekslijn. Of verlenging van het leven ook behoud of verbetering van functioneren en kwaliteit van leven inhoudt, daar draait óns onderzoek om.

Wetenschappelijk onderzoek hersentumoren

Hersentumoren

Waarom HMC

  • Landelijk expertisecentrum gliomen
  • Snel terecht voor een eerste afspraak
  • Op maat gemaakt behandelplan
  • Een vast aanspreekpunt
  • Nieuwste behandeling en medicijnen
  • Samenwerking met het LUMC
  • Alle zorg en behandeling grotendeels op 1 locatie

Het team

placeholder foto specialist

M.L.D. Broekman

Neurochirurg

foto van H.H. Helgason

H.H. Helgason

Internist-oncoloog

foto van A. Kloet

A. Kloet

Neurochirurg

foto van dr. W.A. Moojen

dr. W.A. Moojen

Neurochirurg

foto van H.M. Oosterkamp

H.M. Oosterkamp

Internist-oncoloog

placeholder foto specialist

prof.dr. W.C. Peul

Neurochirurg

foto van dr. A.Y. Verbeek-de Kanter

dr. A.Y. Verbeek-de Kanter

Radiotherapeut-oncoloog

foto van dr. L.E. Vos

dr. L.E. Vos

Dermatoloog

foto van R. Walchenbach

R. Walchenbach

Neurochirurg

foto van dr. R.G.J. Wiggenraad

dr. R.G.J. Wiggenraad

Radiotherapeut-oncoloog

foto van H. Zwinkels-van Vliet

H. Zwinkels-van Vliet

Verpleegkundig specialist neurologie

Toon iedereen