Hernia in de rug

Pijn aan uw rug of been door een hernia kan uw dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Zowel privé als op het werk. Bij Neurospine, verbonden aan HMC, zijn we gespecialiseerd in het behandelen van een hernia. Onze neurochirurgen helpen u snel van uw klachten af.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Polikliniek Neurospine
088 979 70 07
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur
neurospine@haaglandenmc.nl

Polikliniek neurochirurgie
088 979 43 65
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Locatie

Cijfers

Gemiddeld aantal operaties afgelopen 5 jaar:
700 stenose en lage rughernia

Wat is een hernia?

neurospine 780

Een hernia is letterlijk een uitstulping van weefsel of een orgaan uit een lichaamsholte. Een hernia komt veelal in de rug voor, maar kan ook in de nek voorkomen. Op deze pagina leest u meer over rughernia. Over een hernia in de nek leest u meer op de pagina over een nekhernia.

De wervelkolom bestaat uit wervels. Tussen de wervels vangen de zachte tussenwervelschijven schokken op. De tussenwervelschijven hebben een zachte elastische kern (nucleus) met een stevige vezelwand van bindweefsel (annulus fibrosus). Bij een hernia zakt de tussenwervelschijf in en verzwakt de wand waardoor de elastische kern naar buiten puilt en een hernia veroorzaakt (herniated nucleus pulposus, afgekort HNP). Veruit de meeste rughernia’s komen laag in de rug voor tussen de 4e en 5e lendenwervel (L4-L5) of tussen de 5e lendenwervel en het heiligbeen (L5-S1).

Hernia in de rug (Lumbale discushernia)

Oorzaak van een hernia

Een hernia komt veel voor bij mensen tussen de 20 en 50 jaar. De meeste hernia’s zijn het gevolg van een aangeboren zwakte van de tussenwervelschijf. In sommige families komt een hernia dan ook meer voor dan in andere families. Soms ontstaat een hernia door een zware of langdurige belasting van de rug in een verkeerde houding, bijvoorbeeld door te lang verkeerd zitten.

Hoe ouder u wordt hoe meer kans u heeft op een hernia door slijtage of spondylose. In de loop van het leven slijten de tussenwervels, bij de één wat meer dan bij de ander. Door deze slijtage kan de tussenwervelschijf inzakken en naar buiten puilen. Het is mogelijk dat overgewicht, roken, te weinig bewegen en een slechte conditie of slechte rugspieren uw kans op een hernia verhogen.

Hernia klachten

Het is heel goed mogelijk dat een hernia geen pijnklachten geeft, dan hoeft er ook niets te gebeuren. Alleen als de uitstulping op een zenuw duwt, kan dat hevige pijn in de rug en uitstralende pijn via de bil naar één been geven, soms helemaal tot in de voet.

De meeste mensen met een hernia hebben voortdurend felle beenpijn, vooral als ze zitten. De pijn kan verergeren door druk van bijvoorbeeld hoesten, niezen of persen op het toilet. De chemische stofjes die vrijkomen bij de scheur, kunnen een irritatie of een soort ‘ontsteking’ van de zenuw veroorzaken.
Naast pijn kunt u last krijgen van een slapend, dof gevoel in uw been. Anderen hebben een doffe rugpijn met wisselende pijn naar de benen en worden steeds stijver. Als de zenuw erg bekneld is, kan een spiergroep in het been kracht verliezen en zelfs verlamd raken. U kunt daarnaast problemen krijgen met plassen of met uw ontlasting.

Hoe weet u dat u een hernia heeft?

Met een gewone röntgenfoto kan de inzakking en uitstulping van de tussenwervelschijf worden vastgesteld. Er is vervolgens een MRI nodig om de eventuele zenuwbeknelling te zien. Voor een diagnose en behandeling van een hernia kunt u met een verwijzing van uw specialist en een recente MRI direct terecht bij de specialisten van Neurospine.

Hernia behandeling door Neurospine

Bij 60 tot 80% van de patiënten verdwijnen de klachten die bij een hernia horen vanzelf binnen enkele maanden. Als de diagnose ‘hernia’ is gesteld en de klachten houden meer dan 6 weken aan, dan stellen wij samen met u een behandelplan op. Vanwege het gunstige, natuurlijke beloop van een hernia moet er zeker niet te snel worden besloten om te opereren, blijkt ook uit het onderzoek Sciatica trial. Als een operatie nodig is, dan kunt u hiervoor binnen twee weken bij de ervaren neurochirurgen van Neurospine terecht.

Bij een operatie wordt de uitstulping van de tussenwervelschijf verwijderd. De beknelde zenuw krijgt dan weer voldoende ruimte. Dit kan op de klassieke wijze door een snee in de lengterichting van de rug. Net boven de plaats waar de hernia zit, worden de lange rugspieren beide kanten van de wervelboog losgemaakt en opzij geschoven om de zenuwwortel en hernia vrij te leggen en de uitstulping te verwijderen. Uit ons onderzoek MED trail (Engelstalig), blijkt dat deze operatie gunstiger is dan de micro-endoscopische variant. Op dit moment verrichten de neurochirurgen in bijna alle gevallen een discectomie. Gemiddeld gaan patiënten 4 tot 6 weken na de operatie weer aan het werk, natuurlijk afhankelijk van het herstel.

Gerelateerde behandelingen

Gerelateerde aandoeningen

Op zoek naar informatie over andere klachten in en rond de wervelkolom? Bekijk ook de pagina's over:

Hernia in de rug

Voordelen

 • Persoonlijke begeleiding en informatie op maat
 • Behandeling door een gespecialiseerd team
 • Zorg en behandeling van bewezen kwaliteit
 • Voor iedereen

Het team

foto van dr. M.P. Arts

dr. M.P. Arts

Neurochirurg

foto van I. van Beelen

I. van Beelen

Verpleegkundig specialist

foto van A. Kloet

A. Kloet

Neurochirurg

foto van dr. G.C.W. de Ruiter

dr. G.C.W. de Ruiter

Neurochirurg

foto van R. Walchenbach

R. Walchenbach

Neurochirurg

foto van J.F.C. Wolfs

J.F.C. Wolfs

Neurochirurg

foto van R. van Zijl

R. van Zijl

Physician assistant

Toon iedereen

Patiënt aan het woord

Yerrel Haimée, Den Haag
“Ik heb een lange tijd onverklaarbare rugpijn gehad. Fysiotherapie, manuele therapie, elektrotherapie, pijnstillers: we hebben alles geprobeerd. Niemand dacht aan een rughernia: ik ben nog jong en sport veel. Toen kreeg ik uitval in mijn benen en moest zelfs stoppen met werken. Na een MRI-scan was het meteen duidelijk: een dubbele rughernia. Ik heb zelf het ziekenhuis én de specialist uitgekozen. Ik heb veel mensen gesproken, informatie gezocht en advies ingewonnen bij mijn huisarts. Meteen na de operatie was de pijn weg. Wat een opluchting! Natuurlijk moet je dan revalideren. De fysiotherapeut stond al aan mijn bed voordat ik naar huis ging. En nu, een half jaar na de operatie, gaat het prima. Ik ben weer aan het werk en kan weer sporten.”
Yerrel Haimée, Den Haag

Wachttijden in dagen

 • Wachttijd polikliniek algemeen
  De cijfers tonen de actuele wachttijden. Het aantal dagen tussen het moment dat een patiënt een afspraak maakt voor de polikliniek tot het moment dat de patiënt terecht kan.

 • Wachttijd behandeling
  Het aantal dagen tussen het moment dat de patiënt de indicatie voor een operatie krijgt van de behandelende arts, tot het moment van opname of operatie. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de daadwerkelijke wachttijden van de afgesloten behandelingen in de afgelopen drie maanden.
  Lees meer over de regeling verplichte publicatie wachttijden op de website van de NZa.

  * Behandelingen die niet tot verplichte publicatie wachttijden van de NZa behoren. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de actuele wachttijden.

Lees ook Toelichting wachtijden

Neurochirurgie HMC Antoniushove HMC Bronovo HMC Westeinde
Behandeling
Hernia / kanaalstenose 21 dagen - 60 dagen
Wachttijden in dagen. Laatste update: 12 sep. 2022