Wat is een hernia?
Een hernia is letterlijk een uitstulping van weefsel of een orgaan uit een lichaamsholte. Een hernia komt veelal in de rug voor, maar kan ook in de nek voorkomen. Op deze pagina leest u meer over rughernia. Over een hernia in de nek leest u meer op de pagina over een nekhernia.
De wervelkolom bestaat uit wervels. Tussen de wervels vangen de zachte tussenwervelschijven schokken op. De tussenwervelschijven hebben een zachte elastische kern (nucleus) met een stevige vezelwand van bindweefsel (annulus fibrosus). Bij een hernia zakt de tussenwervelschijf in en verzwakt de wand waardoor de elastische kern naar buiten puilt en een hernia veroorzaakt (herniated nucleus pulposus, afgekort HNP). Veruit de meeste rughernia’s komen laag in de rug voor tussen de 4e en 5e lendenwervel (L4-L5) of tussen de 5e lendenwervel en het heiligbeen (L5-S1).
Oorzaak van een hernia
Een hernia komt veel voor bij mensen tussen de 20 en 50 jaar. De meeste hernia’s zijn het gevolg van een aangeboren zwakte van de tussenwervelschijf. In sommige families komt een hernia dan ook meer voor dan in andere families. Soms ontstaat een hernia door een zware of langdurige belasting van de rug in een verkeerde houding, bijvoorbeeld door te lang verkeerd zitten.
Hoe ouder u wordt hoe meer kans u heeft op een hernia door slijtage of spondylose. In de loop van het leven slijten de tussenwervels, bij de één wat meer dan bij de ander. Door deze slijtage kan de tussenwervelschijf inzakken en naar buiten puilen. Het is mogelijk dat overgewicht, roken, te weinig bewegen en een slechte conditie of slechte rugspieren uw kans op een hernia verhogen.
Hernia klachten
Het is heel goed mogelijk dat een hernia geen pijnklachten geeft, dan hoeft er ook niets te gebeuren. Alleen als de uitstulping op een zenuw duwt, kan dat hevige pijn in de rug en uitstralende pijn via de bil naar één been geven, soms helemaal tot in de voet.
De meeste mensen met een hernia hebben voortdurend felle beenpijn, vooral als ze zitten. De pijn kan verergeren door druk van bijvoorbeeld hoesten, niezen of persen op het toilet. De chemische stofjes die vrijkomen bij de scheur, kunnen een irritatie of een soort ‘ontsteking’ van de zenuw veroorzaken.
Naast pijn kunt u last krijgen van een slapend, dof gevoel in uw been. Anderen hebben een doffe rugpijn met wisselende pijn naar de benen en worden steeds stijver. Als de zenuw erg bekneld is, kan een spiergroep in het been kracht verliezen en zelfs verlamd raken. U kunt daarnaast problemen krijgen met plassen of met uw ontlasting.
Hoe weet u dat u een hernia heeft?
Met een gewone röntgenfoto kan de inzakking en uitstulping van de tussenwervelschijf worden vastgesteld. Er is vervolgens een MRI nodig om de eventuele zenuwbeknelling te zien. Voor een diagnose en behandeling van een hernia kunt u met een verwijzing van uw specialist en een recente MRI direct terecht bij de specialisten van Neurospine.
Hernia behandeling door Neurospine
Bij 60 tot 80% van de patiënten verdwijnen de klachten die bij een hernia horen vanzelf binnen enkele maanden. Als de diagnose ‘hernia’ is gesteld en de klachten houden meer dan 6 weken aan, dan stellen wij samen met u een behandelplan op. Vanwege het gunstige, natuurlijke beloop van een hernia moet er zeker niet te snel worden besloten om te opereren, blijkt ook uit het onderzoek Sciatica trial. Als een operatie nodig is, dan kunt u hiervoor binnen twee weken bij de ervaren neurochirurgen van Neurospine terecht.
Bij een operatie wordt de uitstulping van de tussenwervelschijf verwijderd. De beknelde zenuw krijgt dan weer voldoende ruimte. Dit kan op de klassieke wijze door een snee in de lengterichting van de rug. Net boven de plaats waar de hernia zit, worden de lange rugspieren beide kanten van de wervelboog losgemaakt en opzij geschoven om de zenuwwortel en hernia vrij te leggen en de uitstulping te verwijderen. Uit ons onderzoek MED trail (Engelstalig), blijkt dat deze operatie gunstiger is dan de micro-endoscopische variant. Op dit moment verrichten de neurochirurgen in bijna alle gevallen een discectomie. Gemiddeld gaan patiënten 4 tot 6 weken na de operatie weer aan het werk, natuurlijk afhankelijk van het herstel.
Gerelateerde behandelingen
Gerelateerde aandoeningen
Op zoek naar informatie over andere klachten in en rond de wervelkolom? Bekijk ook de pagina's over: