Over HDR brachytherapie van de prostaat Inwendige bestraling met een iridiumbron (Salvage)
U bent doorverwezen voor een inwendige bestraling van de prostaat door middel van een iridiumbron. U krijgt deze behandeling omdat bij u de kanker na een eerder behandeling is teruggekomen. Dit wordt ook wel een high dose rate (HDR) brachytherapie genoemd.
De punten die op deze webpagina beschreven worden, zijn:
- Wat is een inwendige bestraling?
- Welke voorbereidingen zijn nodig voor de behandeling?
- Wat kunt u verwachten na de behandeling?
Tot slot kunt u lezen welke bijwerkingen en complicaties zich kunnen voordoen en welke adviezen u meekrijgt.
Inwendige bestraling HDR
Bij de toepassing van HDR brachytherapie worden holle buisjes (katheters) in de prostaat geplaatst. Hierna wordt berekend waar en hoelang de radioactieve bron (iridium) in deze katheters moet blijven voor de behandeling. De behandeling vindt plaats op de afdeling Radiotherapie. De radioactieve bron wordt vanuit een speciale kluis door verbindende slangen via de katheters in de prostaat gebracht. De katheters worden direct na de bestraling verwijderd. Er is daardoor geen radioactiviteit meer in uw lichaam aanwezig na de behandeling.
Voorbereiding
Voor de behandeling is er onderzoek nodig. We maken daarom vooraf een MRI-scan en een PET-CT scan. Deze scans worden gebruikt om de plaats van de tumor te bepalen. De radiotherapeut-oncoloog vertelt u over de behandeling en over de mogelijke bijwerkingen.
Voor de behandeling is het nodig dat uw endeldarm leeg is. Daarom moet u op zondagavond en maandagmiddag voor de ingreep een zetpil gebruiken. Welke zetpil u moet gebruiken en waar u deze kunt krijgen, kunt u lezen in de voorlichtingsbrief die wij u sturen en/of mailen. Twee dagen voor de behandeling moet u een licht verteerbaar dieet volgen. Ook dit staat in de voorlichtingsbrief.
Verder krijgt u een afspraak voor het preoperatieve spreekuur. Tijdens dit spreekuur worden de gegevens die van belang zijn voor de operatie verzameld en vastgelegd. Ook wordt alle informatie over de voorbereiding op uw operatie met u besproken.
Opname
Voor de behandeling wordt u een dag opgenomen. U meldt u op de afgesproken tijd op de opnamelounge in HMC Antoniushove (1e etage, route rood). U moet zich nuchter melden op de afdeling. Dit betekent dat u vanaf 00.00 uur op de avond voor de opname niets meer mag eten en drinken.
Behandeling
De behandeling vindt plaats onder de spinale verdoving (ruggenprik). Na het inbrengen van een blaaskatheter wordt de prostaat in beeld gebracht met behulp van een echografiesonde in de endeldarm. De radiotherapeut-oncoloog brengt vervolgens tussen de vier en acht katheters door de huid tussen scrotum (balzak) en anus in uw prostaat. Daarna zet hij of zij de katheters goed vast in hun positie. De hele behandeling duurt ongeveer 2 uur.
De bestralingsmedewerkers gaan nu aan de slag om een berekening te maken van het te bestralen gebied. In deze tijd blijven de katheters in de prostaat zitten.
U wordt gedurende 5 tot 15 minuten bestraald. Daarna worden de katheters verwijderd. Meestal mag u aan het eind van de middag naar huis. Voorwaarde is dat u eerst weer op normale wijze kunt plassen.
Wij raden aan om een mobiele telefoon of tablet met koptelefoon mee te nemen. Deze kunt u gebruiken als afleiding tijdens de behandeling.
Bijwerkingen en mogelijke complicaties
Na de behandeling zult u een bloeduitstorting onder de balzak hebben. Die is over het algemeen een beetje gevoelig. De bloeduitstorting verdwijnt binnen enkele dagen tot uiterlijk enkele weken.
Het kan ook zijn dat u in de eerste weken plasklachten heeft. Die uiten zich in de vorm van een branderig gevoel en vaker moeten plassen. Ook kunt u in uw urine in het begin wat bloed zien. Dit stopt vanzelf.
Soms ontstaan lichte diarreeklachten en zit er wat slijm bij de ontlasting. Over het algemeen zijn ook deze verschijnselen binnen enkele weken verdwenen.
Na de behandeling
Bij het ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een recept mee voor medicijnen die een eventuele aandrang om vaak te plassen verminderen.
Ook krijgt u een belafspraak voor de volgende dag en een controleafspraak na een maand bij de radiotherapeut mee.
Hieronder volgen een paar adviezen voor na de operatie:
- Doe de eerste dagen na de operatie geen zwaar werk (bijvoorbeeld zware dozen tillen).
- Fiets de eerste twee weken niet.
- Het is belangrijk om de eerste dagen voldoende te drinken (twee liter per dag).
Contact
Heeft u nog vragen over de ingreep of krijgt u te maken met complicaties? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Onze gegevens:
HMC Antoniushove
Afdeling Radiotherapie
Gruttolaan 18
2261 EV Leidschendam
Tel. nr. 088 979 23 57
Buiten kantooruren kunt u in geval van spoed contact opnemen met de dienstdoende uroloog via telefoonnummer 088 97 97 900
Parkeren: Burgemeester Banninglaan 1, 2262 BA Leidschendam