Hartkatheterisatie

Een hartkatheterisatie is een onderzoek om de bloedvaten van het hart (de kransslagaders) te bekijken. Dit gebeurt met een heel dun slangetje, een katheter. Ook kan de arts hiermee de druk in het hart meten.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 43 75
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

HMC Gezondheidscentrum Wassenaar 088 979 43 75
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Planningssecretariaat Cardiologie
088 979 31 61
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

2.826 patiënten met pijn op de borst op SEH
6.554 patiënten met pijn op de borst op polikliniek
669 patiënten met een hartinfarct op polikliniek en SEH
1.960 hartkatheterisaties per jaar
1.350 dotter- en stentbehandelingen

Over hartkatheterisatie

Een hartkatheterisatie is een onderzoek om de bloedvaten van het hart (de kransslagaders) te bekijken. Dit gebeurt met een heel dun slangetje, een katheter. Ook kan de arts hiermee de druk in het hart meten.

Wat is een hartkatheterisatie?

Een hartkatheterisatie is een onderzoek om de kransslagaders in beeld te brengen of de druk in het hart te meten. Een hartkatheterisatie is nodig wanneer u pijn op de borst, een hartklepaandoening of hartfalen heeft, of wanneer u een hartinfarct heeft gehad. Uw cardioloog wil dan precies weten hoe uw kransslagaders eruitzien. Hiervoor schuift de cardioloog een dun slangetje (katheter) via de bloedvaten naar het hart. Om de bloedvaten goed te kunnen zien op de röntgenopnamen, brengt de arts contrastvloeistof in. Zo kan de cardioloog zien of er één of meer vernauwingen of verstoppingen zijn.

Lees meer over een hartkatheterisatie op hartstichting.nl

infarct_man_960px.jpg

Voorbereiding

Uitleg over het onderzoek

Wanneer uw cardioloog u heeft aangemeld voor een hartkatheterisatie, ontvangt u een e-mail van het Planningsecretariaat Cardiologie met een link naar een instructiefilmpje. Hierin leggen we u uit wat u kunt verwachten bij een hartkatheterisatie. De physician assistent (PA) belt u op om na te gaan of u de uitleg hebt begrepen en om uw vragen te beantwoorden.

Allergieën

Heeft u allergieën, bijvoorbeeld voor contrastvloeistof of antibiotica? Geef dit dan door aan de arts of verpleegkundige. U krijgt dan vóór het onderzoek een middel dat een allergische reactie voorkomt.

Heeft u vragen of kunt u niet naar een afspraak komen?
Heeft u een vraag? Bel of mail ons dan gerust. Heeft u een probleem waardoor u niet op tijd naar een afspraak kunt komen? Laat dit dan zo snel mogelijk weten aan het Planningssecretariaat Cardiologie via telefoonnummer 088 979 31 61 of via e-mail planningangiokamer@haaglandenmc.nl – graag uiterlijk 24 uur voor de afspraak, want dan kunnen wij een andere patiënt in uw plaats helpen. U kunt zich afmelden van maandag tot en met vrijdag, tijdens kantooruren. Als u een afspraak niet of te laat afmeldt, moeten we de afspraak helaas in rekening brengen.

Opname

Voor een hartkatheterisatie verblijft u één dag in het ziekenhuis. Meestal mag u dezelfde dag weer naar huis. Soms moet u langer blijven, bijvoorbeeld als u meteen een dotter- of stentbehandeling krijgt. De cardioloog bespreekt dit van tevoren met u. Het is in ieder geval verstandig om spullen mee te nemen voor een eventuele overnachting.
Verblijft u al in het ziekenhuis? Dan brengt de verpleegkundige u naar de hartkatheterisatiekamer.
Komt u vanuit huis naar HMC Westeinde? Meld u dan op het afgesproken tijdstip op de verpleegafdeling Cardiologie, op afdeling C5 of C6. De verpleegkundige begeleidt u van daar naar de kortverblijfunit. Tijdens uw verblijf in HMC mag er één persoon bij u blijven.

Lees meer over uw verblijf op de verpleegafdeling

Onderzoek

De verpleegkundige meet uw bloeddruk, polsslag en temperatuur en maakt een hartfilmpje (ECG). U krijgt een operatiejasje aan en de verpleegkundige brengt een infuusnaald in. Vlak voordat de verpleegkundige u naar de hartkatheterisatiekamer brengt, is het belangrijk dat u naar het toilet gaat. Gedurende de behandeling is dit niet mogelijk.

In de hartkatheterisatiekamer krijgt u een middel om te ontspannen. U neemt plaats op de behandeltafel. De verpleegkundige legt u nogmaals kort uit wat er gaat gebeuren. Tijdens de behandeling bent u gewoon wakker.

De hartkatheterisatie vindt plaats via een bloedvat in de pols of in de lies. De cardioloog bepaalt welk bloedvat het meest geschikt is. De cardioloog geeft u een plaatselijke verdoving in uw pols of lies ter hoogte van de slagader. Daarna brengt de cardioloog een dun slangetje (katheter) in via het bloedvat. De cardioloog schuift de katheter in de richting van het hart. Hier voelt u niets van, omdat de bloedvaten geen gevoel hebben. De cardioloog spuit contrastvloeistof via de katheter in de slagader, zodat de kransslagaders goed zichtbaar zijn. Soms vraagt de arts of u uw adem even wilt inhouden of wilt kuchen of hoesten. Tijdens de ingreep kan u meestal meekijken op een beeldscherm.

hartkatherisatie1136px.jpg

Klik hier voor afbeelding in groter formaat

Soms verricht de cardioloog extra metingen om te zien of er een vernauwing is. Om dit te bepalen, legt de arts een 'meetdraad' in de kransslagader. Hiermee verkrijgt de arts informatie over de vaatwand, vernauwingen en de ligging van een stent. Als de cardioloog genoeg informatie heeft, trekt deze de katheter voorzichtig terug.

Tijdens de hartkatheterisatie kunt u verschillende dingen voelen. Als u een van de onderstaande dingen voelt, geef dit dan aan:

 • de prik van de verdoving
 • een lichte druk of pijn op de plek waar de cardioloog de katheter inbrengt
 • een warm en tintelend gevoel en een lichte druk of pijn op de borst als de cardioloog de contrastvloeistof inspuit
 • een gevoel dat u moet plassen
 • een misselijk of benauwd gevoel

Het onderzoek duurt dertig tot zestig minuten. Als de arts extra metingen verricht of als de arts u meteen dottert, kan het langer duren.

Na het onderzoek

Verpleegafdeling

Na het onderzoek brengt de verpleegkundige u terug naar uw kamer. U hoort hoe lang u bedrust moet houden. De uren na het onderzoek observeren en controleren we u, onder meer op nabloeden. Het is belangrijk dat u veel drinkt, zodat u het contrastmiddel uitplast.

Wond

Zit de wond in uw pols? Dan krijgt u een plastic drukkussentje op de wond, dat enkele uren moet blijven zitten. Ook krijgt u een draagdoek (mitella) om uw arm omhoog te houden. De verpleegkundige vertelt u hoe lang u de mitella moet dragen. U mag uw arm 48 uur lang niet gebruiken. Dat betekent:

 • niet tillen
 • niet wringen
 • niet steunen op arm
 • niets trekken met de arm

Zit de wond in uw lies? Dan sluit de arts het wondje meestal met een stopje, een Angioseal. Vervolgens moet u in bed blijven liggen. Meestal is een uur genoeg. Het stopje lost later vanzelf op, wanneer de wondje is genezen.

Soms is het niet mogelijk om een stopje te plaatsen. Dan drukken we het wondje tien tot twintig minuten dicht om nabloeden te voorkomen. Daarna krijgt u een drukverband. Hiermee blijft u zes uur in bed liggen.

Naar huis

Voor u naar huis gaat, heeft u een gesprek met een arts of physician assistant (PA). Deze vertelt u onder meer over:

 • hoe het onderzoek verliep
 • de medicijnen die u gebruikt
 • wat u wel en niet mag doen
 • uw vervolgcontrole op de polikliniek

Als er geen bijzonderheden zijn, mag u dezelfde dag naar huis. Meestal blijft u langer als de arts u heeft gedotterd of een stent heeft geplaatst.

Risico’s van een hartkatheterisatie

Zoals bij iedere ingreep is er ook bij een hartkatheterisatie een risico dat er een probleem optreedt. De kans is wel erg klein. De belangrijkste risico’s zijn:

 • nabloeden
  Waarschuw meteen de verpleegkundige wanneer dit gebeurt.
 • een bloeduitstorting
  Soms ontstaat bij het aanprikken van de lies een wondje. Hierdoor kan een bloeduitstorting ontstaan. Deze verdwijnt meestal vanzelf na enkele dagen.
 • afwijkingen van het hartritme
  Heeft u hartkloppingen? Geef dit dan door aan de verpleegkundige.
 • pijn op de borst
  Heeft u pijn op de borst? Waarschuw dan meteen de verpleegkundige.
 • een verstoring van de nierfunctie of een overgevoeligheidsreactie
  Heeft u last van bijvoorbeeld huidafwijkingen, zwellingen of benauwdheid? Geef dat dan door aan de verpleegkundige. Drink in ieder geval voldoende voor en na de ingreep om de contrastvloeistof sneller af te voeren. Soms krijgt uw voor de ingreep natriumbicarbonaat om uw nieren te beschermen.

Ernstige complicaties komen zeer zelden voor. Dit zijn:

 • vorming van bloedstolsels, die kunnen leiden tot een hartinfarct of een herseninfarct
 • hevige kortademigheid
 • beschadiging aan het bloedvat, waardoor een inwendige bloeding kan ontstaan
 • overlijden

Adviezen

Doe de eerste vijf dagen rustig aan. Om nabloeden te voorkomen, mag u:

 • geen handen schudden
 • geen tassen dragen
 • niet te veel bewegen met uw pols
 • niet autorijden
 • niet hardlopen, niet fietsen, zwemmen of andere actieve sporten beoefenen
 • wel in rustig tempo wandelen of fietsen

Als de cardioloog u via de lies heeft behandeld, gelden deze extra regels:

 • U mag traplopen, maar neem hiervoor de tijd.
 • Ga niet in diepe of lage stoelen zitten.
 • Druk met uw hand op de lies, als u niest of hoest.

Normaal gesproken mag u na drie dagen weer werken. Dit hangt af van uw medische situatie en van het advies van de cardioloog.

Douchen

De dag na het onderzoek mag u weer douchen. De plek waar de cardioloog u in de lies of pols heeft geprikt, moet u voorzichtig droogdeppen. Eventueel kunt u nog een pleister op het wondje plakken.

Blauwe plek

In de dagen na het onderzoek kan een blauwe plek in de lies of pols ontstaan. Zolang deze niet erg pijnlijk is, is dit niet ernstig. Vertrouwt u het niet? Raadpleeg dan uw huisarts.

Wanneer neemt u contact op met HMC?

Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Bel uw cardioloog als u binnen een week een of meer van deze klachten heeft:

 • u heeft koorts boven 38,5˚C
 • u heeft een bloeding of bult bij de plek waar de katheter zat
 • u heeft aanhoudende gevoeligheid of een zwelling
 • u heeft een rode, harde verkleuring rond de plek waar de katheter zat
 • u heeft gevoelloosheid of pijn in uw been of pols na of tijdens bewegen
 • u heeft huiduitslag

Heeft u problemen buiten kantoortijden ('s avonds, 's nachts of in het weekend)? Ga dan voor controle naar de Eerste Hart Hulp in HMC Westeinde. Er is altijd een arts aanwezig om u te onderzoeken.

Heeft u vragen over de planning of heeft u een medische vraag over de hartkatheterisatie? Neem dan contact op met het Planningssecretariaat Cardiologie via telefoonnummer 088 979 31 61 (maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 16.30) of via e-mail planningangiokamer@haaglandenmc.nl.

Uitslag en controle

De cardioloog vertelt u meestal meteen de uitslag tijdens het onderzoek in de kliniek.
We maken een afspraak met u voor een bezoek aan de cardioloog op de polikliniek. U hoort dan hoe de behandeling verliep en hoe het vervolg eruitziet.

 subgroep_interventie_005a_350px.jpg

Het interventieteam voor hartkatheterisatie

Hartkatheterisatie

Voordelen

Waarom HMC?

 • Specialistisch team met persoonlijke zorg
 • Team staat 24/7 voor u klaar
 • Ruime ervaring (400 hartkatheterisaties per persoon/jaar)
 • Up-to-date kennis rechts-links-katheterisaties, intravasculaire beeldvorming, vrouwencardiologie
 • Zeer korte wachttijd

Het team

foto van L.H. Savalle

L.H. Savalle

Cardioloog

foto van B.J. Sorgdrager

B.J. Sorgdrager

Cardioloog - interventiecardioloog

foto van M.J. Spaans

M.J. Spaans

Gynaecoloog - Chef de Clinique

Toon iedereen