Hartfalen

Bij hartfalen pompt uw hart steeds minder goed. Er zijn verschillende soorten hartfalen, die variëren van licht tot zeer ernstig. Na een medisch onderzoek starten de cardiologen van HMC een behandeling die past bij uw situatie.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
088 979 65 83
Telefonisch spreekuuur ma t/m vr van 08.30 - 11.30 uur

Locatie

Cijfers

Per jaar:
394 SEH-bezoek acuut hartfalen
1820 polikliniekbezoeken

Meer informatie

Over hartfalen

Bij hartfalen pompt uw hart steeds minder goed. Er zijn verschillende soorten hartfalen, die variëren van licht tot zeer ernstig. Na een medisch onderzoek starten de cardiologen van HMC een behandeling die past bij uw situatie.

Wat is hartfalen?

Bij hartfalen is uw hart niet in staat om voldoende bloed rond te pompen. Daardoor krijgen uw organen en spieren niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen. Ook voert het bloed te weinig afvalstoffen af naar de nieren en de lever.

hartfalen_1136px.jpg

Klik hier voor de afbeelding in groter formaat

In dit filmpje van de Hartstichting ziet u hoe het gezonde hart verandert in een hart met hartfalen.

Klachten

Langzaam maar zeker krijgt u meer klachten. Als u zich inspant, wordt u snel moe en kortademig. Dat merkt u bijvoorbeeld wanneer u wandelt, boodschappen doet of traploopt. Ook houdt uw lichaam vocht vast. Als het vocht zich ophoopt in uw longen, wordt u daardoor vaak kortademig. Dit noemen we 'vocht achter de longen'. Als het vocht zich verzamelt in uw enkels, benen of buikholte, merkt u dat uw kleren strakker gaan zitten of dat u een vol gevoel heeft.

Speciaal spreekuur

Als u hartfalen heeft of als het vermoeden bestaat dat u hartfalen heeft, dan kunt u in HMC terecht op een speciaal spreekuur. U spreekt dan met een hartfalenverpleegkundige en een hartfalencardioloog. Zij onderzoeken wat de oorzaak van het hartfalen is en hoe zij u het beste kunnen behandelen. Dit gebeurt in samenspraak met een team van specialisten van HMC en andere ziekenhuizen.

Onderzoek

Uw cardioloog bespreekt met u welke klachten u heeft en onderzoekt wat de oorzaak hiervan is. Het onderzoek kan bestaan uit onder andere:

 • een hartkatheterisatie (röntgenonderzoek van het hart en slagaders)
 • bloedonderzoek
 • een hartfilmpje
 • een hartecho
 • inspanningsonderzoek

Behandeling

Het doel van de behandeling is om de pompkracht van uw hart te verbeteren. Daarnaast willen we de belasting van uw hart verminderen. Als het mogelijk is, behandelen wij de oorzaak van het hartfalen. De behandeling die onze artsen kiezen, hangt onder meer af van de ernst van uw klachten.

Om hartfalen te behandelen:

 • adviseren we vaak uw leefstijl aan te passen en meer rust te nemen
 • kan het nodig zijn om het eten van zout te beperken en minder vocht te drinken
 • schrijft de cardioloog vaak medicijnen voor
 • is soms een ingreep nodig, zoals het plaatsen van een pacemaker of een defibrillator (dit zijn kleine apparaten die, als het nodig is, een schok geven om het hart weer in het juiste ritme te brengen)

Operatie

Soms is een operatie nodig om hartfalen te verhelpen. Als u een vernauwde of lekkende hartklep heeft, kunnen we ervoor kiezen een hartklep te vervangen. Als u een vernauwing in de kransslagaderen heeft, kunnen we u opereren om de doorbloeding in de kransslagaderen te verbeteren. Dat kan met een omleiding (bypass) of met een dotterbehandeling.

Harttransplantatie

We overwegen een harttransplantatie als u zeer ernstig hartfalen heeft en daarnaast geen andere ziektes heeft. Soms plaatsen we een steunhart totdat de harttransplantatie kan plaatsvinden. In Nederland zijn maar enkele ziekenhuizen die een steunhart kunnen plaatsen of een harttransplantatie kunnen uitvoeren. HMC werkt nauw samen met deze ziekenhuizen, zodat we u zo snel mogelijk kunnen helpen.

Hartfalen

Waarom HMC?

 • Team van ervaren, gespecialiseerde cardiologen
 • Speciaal spreekuur voor hartfalen
 • Regionale en landelijke samenwerkingsverbanden
 • Bij spoed: binnen één dag een afspraak

Het team

foto van R.G. Hakvoort

R.G. Hakvoort

Verpleegkundig consulent

foto van D. Josephus Jitta

D. Josephus Jitta

Cardioloog

foto van F.P.L. Lamers

F.P.L. Lamers

Cardioloog

foto van dr. S.A. Mollema

dr. S.A. Mollema

Cardioloog

foto van H.C. Ruijgrok-Mensch

H.C. Ruijgrok-Mensch

Hartfalenverpleegkundige

foto van S.T. Somer

S.T. Somer

Cardioloog

foto van C. Tanis

C. Tanis

Hartfalenverpleegkundige

foto van dr. A.J. Wardeh

dr. A.J. Wardeh

Cardioloog

Toon iedereen