Gordelroos

U bent op de Spoedeisende Hulp (SEH) geweest vanwege gordelroos. Op deze webpagina leest u hoe gordelroos kan ontstaan en wat u ertegen kunt doen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Wat te doen bij spoed? Dat leest u hier. 

HMC Westeinde
088 979 79 00

24 uur per dag, 7 dagen in de week geopend. 

Let op: Op de locatie HMC Antoniushove en HMC Bronovo is geen SEH aanwezig.

Locatie

Cijfers

60.000 patiënten per jaar
6 acute kamers
45 behandelplaatsen

Over gordelroos

U bent op de Spoedeisende Hulp (SEH) geweest vanwege gordelroos. Op deze webpagina leest u hoe gordelroos kan ontstaan en wat u ertegen kunt doen.

Wat is gordelroos?

Gordelroos (ook wel herpes zoster genoemd) is een huiduitslag veroorzaakt door het waterpokkenvirus. Gordelroos kan bij gezonde mensen geen kwaad en herstelt meestal vanzelf. Gordelroos kan overal op het lichaam voorkomen. Er ontstaat jeuk of pijn en na enkele dagen ontstaan er rode vlekjes en blaasjes. De uitslag zit bij elkaar aan één kant van het lichaam, vaak in de vorm van een band of gordel. Vandaar de naam gordelroos. De pijn kan hevig zijn en u kunt zich grieperig voelen of lichte koorts krijgen.

Oorzaken

Gordelroos wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus. Soms wordt het virus na jaren weer actief. De kans hierop is het grootst als u ouder bent dan zestig jaar of een verminderde weerstand heeft, bijvoorbeeld door diabetes of een andere chronische ziekte.

Onderzoek en behandeling

Een arts of verpleegkundig specialist van de Spoedeisende Hulp onderzoekt u om vast te stellen of u gordelroos heeft. Bloedonderzoek is meestal niet nodig. In de meeste gevallen zal de arts u medicijnen tegen het waterpokkenvirus voorschrijven (valaciclovir). Op de blaasjes kunt u een indrogende zalf (zink-oxide zalf) smeren. Tegen de pijn kunt u zo nodig paracetamol gebruiken. Neem driemaal per 24 uur twee tabletten van 500 mg. 

Adviezen

Laat uw huid zoveel mogelijk met rust. U mag gewoon douchen of in bad. Om uw kleding te beschermen of schuren te voorkomen, kunt u de blaasjes afdekken met zacht wondgaas.

Was uw handen met water en zeep als u aan de blaasjes heeft gezeten. De blaasjes zijn besmettelijk totdat ze zijn ingedroogd. Het virus zit in het vocht van de blaasjes. Als het virus op uw handen zit, bijvoorbeeld door krabben aan een blaasje, bestaat het risico dat u door huidcontact iemand besmet. Iemand die nog geen waterpokken heeft gehad, kan er waterpokken van krijgen. Dit zijn voornamelijk kinderen. Het is niet mogelijk om door huidcontact gordelroos te krijgen. Probeer te voorkomen dat vrouwen in de eerste drie maanden van de zwangerschap, baby’s en mensen met een ernstig verminderde weerstand besmet raken. Een infectie kan namelijk complicaties veroorzaken.

Het herstel

Gordelroos gaat meestal na één tot twee weken vanzelf over. Daarna blijft de huid nog een paar weken vlekkerig. Gordelroos geeft meestal geen littekens, tenzij u heeft gekrabd. Een enkele keer blijven er langdurig klachten bestaan. De plek blijft dan vlekkerig of gevoelloos of u houdt jeuk of soms heftige pijn. Deze klachten komen vooral bij ouderen voor.

Wanneer contact opnemen met een arts?

Heeft u gordelroos in het gezicht en gaat u minder goed zien? Of krijgt u een tintelend gevoel, jeuk of pijn aan uw oog? Dan moet u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

Gordelroos

Waarom HMC? 

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis