Goedaardige afwijkingen aan de borst

Een knobbel of andere afwijking aan de borst is meestal goedaardig. We zetten de meest voorkomende goedaardige afwijkingen op een rij.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Het Borstcentrum is een overkoepelende naam waaronder verschillende poliklinieken vallen.

Contactgegevens van de poliklinieken

 

Locatie

Cijfers

Per jaar:

2000 patiënten met goedaardige afwijkingen in de borst
350-400 patiënten met borstkanker en voorloperstadium van borstkanker

Over goedaardige afwijkingen aan de borst

Een knobbel of andere afwijking aan de borst is meestal goedaardig. We zetten de meest voorkomende goedaardige afwijkingen op een rij.

De vrouwenborst

De functie van de vrouwenborst ('mamma' in medische termen) is het geven van melk aan een baby. De melk wordt gemaakt in de melkklieren, die uitmonden in melkgangen. Deze komen in de tepel bij elkaar en hebben daar een heel kleine opening naar buiten. Melkklieren en melkgangen zijn maar enkele millimeters groot. Met het blote oog kunt u ze niet van elkaar onderscheiden. Daarom spreken we over het klierweefsel – hiermee bedoelen we de melkklieren en melkgangen samen. Naast het klierweefsel bestaat de borst uit bindweefsel voor de stevigheid en vetweefsel voor bescherming en 'vulling'. De donkere huid rond de tepel heet de tepelhof. Tijdens de borstvoeding produceert de tepelhof een vettige substantie. Het klierweefsel, bindweefsel, vetweefsel en de huid bevinden zich op de borstspier. De borstspier ligt op de ribben.

borst.png
Als u zelf uw borst onderzoekt, merkt u dat het klierweefsel niet glad is. Het voelt een beetje hobbelig aan. De linker- en rechterborst zijn nooit precies even groot. Vaak is dit verschil goed zichtbaar. Ook de verdeling van het klierweefsel over de borst is nooit helemaal gelijk. Meestal zit het meeste klierweefsel aan de bovenkant, richting de oksel. Het klierweefsel kan soms tot helemaal in de oksel doorlopen. In de loop van een maand – tijdens de menstruele cyclus – kan het klierweefsel af en toe zwellen en gevoelig zijn.

De eigenschappen van een borst verschillen hierdoor sterk van vrouw tot vrouw:

 • meer of minder gelijke vorm van de linker- en rechterborst
 • meer of minder hobbelig
 • hard of zacht aanvoelend
 • gelijke of ongelijke verdeling van het klierweefsel
 • gevoelig of niet

Veelvoorkomende goedaardige afwijkingen

Een borst kan verschillende, goedaardige afwijkingen hebben:

Fibroadenoom

Een fibroadenoom is een goedaardige zwelling die ontstaat door plaatselijke groei van bind- en klierweefsel. De zwelling heeft niets te maken met borstkanker. De zwelling voelt aan als een rond of ovaal, glad knobbeltje, dat u makkelijk heen en weer kunt bewegen. Fibroadenomen komen meestal voor bij jonge vrouwen. Een fibroadenoom is gevoelig voor hormonen. Vlak voor de menstruatie kan een fibroadenoom extra gevoelig en iets groter worden. Tijdens een zwangerschap kan een fibroadenoom groeien. Fibroadenomen komen zeer veel voor en behandelen we normaal gesproken niet. Nacontroles zijn niet noodzakelijk. De meeste fibroadenomen worden in de loop van de tijd vanzelf kleiner. Als een fibroadenomen veel pijn veroorzaakt, kunt u overwegen deze te laten verwijderen. Als het fibroadenoom niet al te groot is en goed bereikbaar, kan de arts dit via een klein sneetje in de huid weghalen. Dit heet de Mirabelprocedure. Als het fibroadenoom snel groeit of groter is dan drie centimeter, adviseert de arts soms om het fibroadenoom operatief weg te halen. Dit gebeurt tijdens een dagbehandeling op de operatiekamer, onder narcose.

Cyste

Cysten zijn met vocht gevulde holtes of blaasjes, die als een knobbel aanvoelen. Ze ontstaan bijvoorbeeld door een verstopping van een uitvoergangetje van de melkklieren. Cysten komen vooral voor bij vrouwen van 30 tot 55 jaar. Cysten kunnen vlak voor een menstruatie groter en pijnlijker worden. Ze kunnen in beide borsten voorkomen. Een vrouw kan meerdere cysten hebben in één borst. Wanneer er spanning op de cyste komt te staan, kan dit pijn geven. Soms is het dan noodzakelijk om de cyste met een punctie leeg te zuigen. De pijnklachten verdwijnen daardoor. Na een punctie kan de cyste weer vollopen. Normaal gesproken krijgt u geen operatie om een cyste te verwijderen.

Lipoom (vetknobbel)

Soms komen in de borst verdikkingen in het vetweefsel voor. Deze voelen over het algemeen vrij zacht aan. Een lipoom is een goedaardige zwelling van vetweefselcellen. Deze zwellingen hebben de vorm van ronde, soms pijnlijke, ovale bulten onder de huid. Ze zijn enkele millimeters tot enkele centimeters groot. We kunnen vaststellen of u een lipoom heeft met een echografisch onderzoek. We hoeven een lipoom niet te behandelen. We behandelen het lipoom wel, als deze pijn geeft of als dee duidelijk zichtbaar is.

Papilloom

Een papilloom is een goedaardige zwelling met een framboosachtige vorm. Het is een soort wratje op de wand van de melkgang of in een cyste. Op den duur gaat het papilloom bloeden. Meestal bevinden een papilloom zich in de hoofdmelkgang, direct achter de tepel. Een papilloom kan echter overal in de borst voorkomen. Ze komen vooral voor bij vrouwen van middelbare leeftijd. Vaak komt er dan vocht uit een van de tepels. Een papilloom kan ook een ingetrokken tepel veroorzaken. Als we een papilloom ontdekken, verwijderen we de melkgang waarin deze zich bevindt. In plaats van deze operatie kunnen we uw borst ook regelmatig controleren met een echografie.

Ductectasie (verwijde melkgang)

Een ductectasie is een verwijde melkgang. Een ductectasie gaat soms samen met een chronische ontsteking en tepelvloed. Ductectasieën komen vooral voor bij vrouwen rond de 50 jaar. De oorzaak hiervan is onbekend. Als de chronische ontsteking of de tepelvloed erg lastig voor u is, dan adviseren wij de verwijde melkgangen operatief te verwijderen.

Drog- of schijnbeeld (nepafwijking)

Soms zien we bij een mammografie een mogelijke afwijking en doen we nader onderzoek. Hiervoor maken we extra opnamen, onder meer foto’s waarbij we de borst in doorsnede bekijken. Als we op deze extra opnamen geen afwijking zien, was er sprake van een drogbeeld of schijnbeeld. Dan was er dus geen echte afwijking.

Huidafwijking

Soms zien we bij een mammografie een mogelijke afwijking en doen we nader onderzoek. Hiervoor maken we extra opnamen, onder meer foto’s waarbij we de borst in doorsnede bekijken. Soms blijkt dat de afwijking in de huid ligt, bijvoorbeeld een ouderdomswratje of een talgkliercyste.

Lymfeklier

Soms zien we bij een mammografie een mogelijke afwijking en doen we nader onderzoek. Hiervoor maken we extra opnamen, onder meer foto’s waarbij we de borst in doorsnede bekijken. Soms blijkt dat de afwijking een normale lymfeklier is. Lymfeklieren zitten overal in uw lichaam en dus ook in de borst.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Bespreek deze vragen eerst met uw huisarts. Uw huisarts kan u eventueel verwijzen naar de chirurg of verpleegkundig specialist van het HMC Borstcentrum. Zij zijn bereikbaar via telefoonnummer 088 979 47 80, van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur.

Heeft u al een vervolgafspraak gekregen bij de verpleegkundig specialist van het Borstcentrum? Dan bespreken we tijdens deze afspraak de behandelmogelijkheden van uw goedaardige afwijking.

Goedaardige afwijkingen aan de borst

Waarom HMC?

 • U kunt snel terecht
 • Dezelfde dag uitslag
 • Persoonlijk behandelplan
 • Een vast aanspreekpunt
 • Alle borstkankerbehandelingen door gespecialiseerd team
 • Nieuwste behandeling en medicijnen