Goedaardige aandoeningen van de borst

Haaglanden Medisch Centrum (HMC) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken intensief samen binnen het Universitair Kankercentrum Leiden - Den Haag (UKC). De belangrijkste reden hiervoor is dat we zo kennis en ervaring kunnen bundelen en de kwaliteit van de zorg verder kunnen verbeteren. Binnen het UKC worden ook goedaardige afwijkingen aan de borst behandeld.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 43 34
ma t/m vr van 08.00 – 16.30 uur

Cijfers

Aantal patiënten per jaar:

355 borstkanker
240 darmkanker
302 longkanker
94 melanoom
145 hoofd-halskanker
216 prostaatkanker
36 eierstokkanker

Over goedaardige aandoeningen van de borst

Haaglanden Medisch Centrum (HMC) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken intensief samen binnen het Universitair Kankercentrum Leiden - Den Haag (UKC). De belangrijkste reden hiervoor is dat we zo kennis en ervaring kunnen bundelen en de kwaliteit van de zorg verder kunnen verbeteren. Binnen het UKC worden ook goedaardige afwijkingen aan de borst behandeld.

Er is bij u een goedaardige afwijking aan uw borst vastgesteld. op deze webpagina vindt u meer informatie over de functie en opbouw van de borst en veelvoorkomende goedaardige afwijkingen.

Functie en bouw van de normale vrouwenborst

De functie van de vrouwenborst (in medische termen mamma genoemd) is het geven van melk aan de zuigeling. De melk wordt gemaakt in de melkklieren, die uitmonden in melkgangen. Deze komen in de tepel bij elkaar en hebben daar een uiterst kleine opening naar buiten. Melkklieren en melkgangen zijn hooguit enkele millimeters groot en kunnen met het blote oog niet van elkaar onderscheiden worden. Vandaar dat we spreken over het klierweefsel, waarmee we melkklieren en melkgangen samen bedoelen. Naast het klierweefsel is de borst opgebouwd uit bindweefsel voor de stevigheid en vetweefsel voor bescherming en ‘vulling’. De gepigmenteerde huid rond de tepel heet tepelhof. Tijdens de borstvoeding produceert de tepelhof een vettige substantie. Klierweefsel, bindweefsel, vetweefsel en huid liggen op de borstspier. Deze ligt weer op de ribben.

borst.png
Als u zelf borstonderzoek verricht, zult u merken dat het klierweefsel niet glad is, maar enigszins hobbelig aanvoelt. De linker- en rechterborst zijn nooit precies even groot en dit verschil is vaak duidelijk zichtbaar. Ook de verdeling van het klierweefsel over de borst is nooit helemaal gelijk. Meestal zit het meeste klierweefsel aan de bovenkant, richting de oksel. Het klierweefsel kan soms tot helemaal in de oksel doorlopen.
In de loop van de menstruele cyclus kan van tijd tot tijd het klierweefsel zwellen en daarbij ook gevoelig zijn. Al deze eigenschappen, links/rechts ongelijk, meer of minder hobbelig, hard of zacht aanvoelend, gelijke of ongelijke verdeling van het klierweefsel, gevoelig of niet, verschillen sterk van vrouw tot vrouw.

Veelvoorkomende goedaardige afwijkingen

☐    Fibroadenoom
Dit is een goedaardige zwelling die ontstaat door plaatselijke groei van bind- en klierweefsel. De zwelling heeft niks te maken met borstkanker. Het voelt aan als een rond of ovaal, glad knobbeltje, dat makkelijk heen en weer bewogen kan worden. Fibroadenomen komen meestal voor bij jonge vrouwen. Een fibroadenoom is gevoelig voor hormonen. Vlak voor de menstruatie kan een fibroadenoom extra gevoelig en iets groter worden. Tijdens een zwangerschap kan een fibroadenoom groeien. Fibroadenomen komen zeer veel voor en worden in principe niet behandeld. Verdere nacontroles zijn niet noodzakelijk. De meeste fibroadenomen worden in de loop van de tijd vanzelf kleiner. Als fibroadenomen veel pijnklachten veroorzaken kan overwogen worden om deze te verwijderen. Als het fibroadenoom niet al te groot is en goed bereikbaar kan dit via een minimaal sneetje in de huid en onder lokale verdoving (zie webpagina Mirabel procedure). Bij snelle groei van het fibroadenoom en fibroadenomen groter dan drie centimeter, kan het zijn dat we u adviseren het fibroadenoom operatief weg te laten halen. Dit gebeurt in dagbehandeling op de operatiekamer onder narcose.

☐    Cyste
Cysten zijn met vocht gevulde holtes/blaasjes, die als een knobbel aanvoelen. Ze kunnen bijvoorbeeld ontstaan door een verstopping van een uitvoergangetje van de melkklieren. Cysten komen vooral voor bij vrouwen van 30 tot 55 jaar. Cysten kunnen vlak voor een menstruatie groter en pijnlijker worden. Ze kunnen in beide borsten voorkomen. Een vrouw kan ook meerdere cysten hebben in één borst. Wanneer er spanning op de cyste komt te staan, kan dit pijnklachten geven. Soms is het dan noodzakelijk om de cyste door middel van een punctie leeg te zuigen. De pijnklachten verdwijnen daardoor. Na een punctie kan de cyste weer vollopen. In principe opereren wij u niet voor een cyste.

☐    Lipoom (vetknobbel)
Er kunnen in de borst verdikkingen in het vetweefsel voorkomen. Deze voelen over het algemeen vrij zacht aan. Een lipoom is een goedaardige zwelling van vetweefselcellen. Deze zwellingen hebben de vorm van ronde, soms pijnlijke, ovale bulten onder de huid. Ze variëren in omvang van enkele millimeters tot soms enkele centimeters. We kunnen een lipoom vaststellen met een echografisch onderzoek. Lipomen hoeven niet behandeld te worden. We kunnen ze wel behandelen als ze pijnklachten geven of als ze duidelijk zichtbaar zijn.

☐    Papilloom
Een papilloom is een framboosachtige, goedaardige zwelling. Het is een soort wratje op de wand van de melkgang of in een cyste, dat op den duur kan gaan bloeden. Meestal bevinden papillomen zich in de hoofdmelkgang, die direct achter de tepel ligt. Ze kunnen echter overal in de borst voorkomen. Ze komen vooral voor bij vrouwen van middelbare leeftijd. Vaak komt er dan vocht uit een van de tepels. Ze kunnen ook een ingetrokken tepel veroorzaken. Ontdekken we een papilloom? Dan zullen we de melkgang waarin deze zich bevindt operatief verwijderen. Een alternatief voor een operatie is dat we de afwijking periodiek controleren door middel van echografie.

☐    Verwijde melkgang (ductectasie)
Ductectasieën zijn verwijde melkgangen. De verwijde melkgangen kunnen gepaard gaan met een chronische ontsteking en tepelvloed. Ductectasieën komen vooral voor bij vrouwen rond de 50 jaar. De oorzaak hiervan is onbekend. Zijn de tepelvloed of chronische ontstekingsverschijnselen erg storend? Dan is het raadzaam om operatief de verwijde melkgangen te verwijderen.

☐    Drogbeeld/nepafwijking
Bij mammografie was een mogelijke afwijking gezien. Wij hebben nader onderzoek gedaan met extra opnamen waaronder een serie foto’s waarbij de borst op doorsnede is bekeken. Op deze extra opnamen werd geen afwijking gezien. Dit was een zogenoemd drogbeeld ofwel schijnbeeld, dus geen echte afwijking.

☐    Huidafwijking
Bij mammografie was een mogelijke afwijking gezien. Wij hebben nader onderzoek gedaan met extra opnamen waaronder een serie foto’s, waarbij de borst op doorsnede is bekeken. Op deze extra opnamen werd gezien dat de afwijking in de huid is gelegen, bijvoorbeeld een ouderdomswratje of een talgkliercyste.

☐    Lymfeklier
Bij mammografie was een mogelijke afwijking gezien. Wij hebben nader onderzoek gedaan met extra opnamen, waaronder een serie foto’s waarbij de borst op doorsnede is bekeken. Op deze extra opnamen werd gezien dat de afwijking een normale lymfeklier is. Lymfeklieren zitten overal in uw lichaam en dus ook in de borst.

Meer informatie

Heeft u naar aanleiding van uw goedaardige afwijking nog vragen? Bespreek deze vragen eerst met uw huisarts. Uw huisarts kan u eventueel verwijzen naar de chirurg of verpleegkundig specialist van het HMC Borstcentrum. Zij zijn bereikbaar via telefoonnummer 088 979 47 80, van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur.

Heeft u al een vervolgafspraak gekregen bij de verpleegkundig specialist van het Borstcentrum? Dan bespreken we tijdens deze afspraak de behandelmogelijkheden van uw goedaardige afwijking.

Goedaardige aandoeningen van de borst

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis