Goed gevoed voor een operatie

U wordt binnenkort geopereerd. Voor een goed herstel na de operatie is het belangrijk dat u zowel voor als na de operatie gezond en voldoende eet. Tijdens het pre-operatief spreekuur heeft de verpleegkundige vastgesteld dat u hier de komende tijd extra aandacht aan moet besteden. Op deze webpagina leest u hoe u zich wat betreft uw voeding kunt voorbereiden op de operatie.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 28 30
van 08.00-17.00 uur

dietetiek@haaglandenmc.nl

 

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over goed gevoed voor een operatie

U wordt binnenkort geopereerd. Voor een goed herstel na de operatie is het belangrijk dat u zowel voor als na de operatie gezond en voldoende eet. Tijdens het pre-operatief spreekuur heeft de verpleegkundige vastgesteld dat u hier de komende tijd extra aandacht aan moet besteden. Op deze webpagina leest u hoe u zich wat betreft uw voeding kunt voorbereiden op de operatie.

Ondervoeding bij ziekte

Als u ziek bent of geopereerd moet worden, loopt u het risico ondervoed te raken. Ondervoeding kan ontstaan wanneer u te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, bijvoorbeeld door verminderde eetlust, pijn, slikklachten of omdat u snel een vol gevoel krijgt tijdens het eten. Ook heeft uw lichaam na een operatie meer energie nodig voor herstel en kan het zijn dat uw lichaam niet alle voedingsstoffen goed kan opnemen. Het lichaam gaat hierdoor reserves opmaken, waardoor u kunt afvallen. Juist wanneer u ziek bent, is het belangrijk dat u alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook wanneer u te zwaar bent, kunt u ondervoed zijn.

Gevolgen van ondervoeding

Ondervoeding kan leiden tot vermoeidheid en verminderde weerstand waardoor u meer vatbaar bent voor infecties. Ook kan het herstel langer duren, geneest een wond minder snel en hebt u meer kans op complicaties na een operatie.

Wat kunt u zelf doen?

In de periode voor en na een operatie gelden de volgende adviezen:

 • Zorg dat u genoeg calorieën en eiwitten binnenkrijgt. Eiwit zit bijvoorbeeld in melk- en melkproducten, vlees, vis, noten, eieren, kaas en peulvruchten.
 • Neem naast de drie hoofdmaaltijden minstens drie keer per dag iets tussendoor.
 • Neem als tussendoortje een blokje kaas, plakje worst of een handje nootjes, beschuit of cracker met beleg, tosti, vis en vlees(waar), volle kwark.
 • Eet regelmatig en sla geen maaltijden over.
 • Beleg uw boterham extra dik met kaas en/of vleeswaar en besmeer de boterham dik met roomboter of margarine.
 • Neem pap of vla als het eten van brood moeilijker gaat.
 • Drink of eet regelmatig volle zuivelproducten tussendoor (bijvoorbeeld volle kwark, volle vla, roomijs, milkshake).
 • Neem een ruime portie vlees, vis of vleesvervanger bij de maaltijd.
 • Neem geen magere of lightproducten.
 • Maak uw voeding energierijker door het toevoegen van bijvoorbeeld ongeklopte slagroom en koffieroom aan koffie, vla, pap of yoghurt, en crème fraîche of zure room aan gebonden soep en saus.
 • Voeg extra suiker toe aan thee, koffie, pap en vla. Dit advies geldt uiteraard niet voor patiënten met Diabetes Mellitus.
 • Probeer vrijwel direct na een lichamelijke inspanning een eiwitrijk tussendoortje te gebruiken met bij voorkeur 20 gram eiwit. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld een schaaltje kwark met noten of twee sneden brood met kaas.
 • Controleer gemiddeld één keer per week uw gewicht. Als u te zwaar bent, probeer dan tot aan de operatie op uw huidige gewicht te blijven.

Deze adviezen gelden alleen voor en tijdens de herstelperiode na de operatie. Hierna kunt u overgaan op minder vetrijke en suikerrijke voedingsmiddelen. Zie voor meer informatie over gezonde voeding en hoeveel u per dag minimaal nodig heeft www.voedingscentrum.nl.

Tijdens uw ziekenhuisopname

Tijdens uw ziekenhuisopname is het ook belangrijk dat u voldoende eet en drinkt. Het is mogelijk om extra tussendoortjes te krijgen.

Vragen

Heeft u na het lezen van de webpagina nog vragen, dan kunt u op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur telefonisch contact opnemen met een van de diëtisten van het ziekenhuis via telefoonnummer 088 979 28 30. U kunt ook een email sturen naar dietetiek@haaglandenmc.nl.

Goed gevoed voor een operatie

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis