Gipsverband van de Spoedeisende Hulp

Op de Spoedeisende Hulp (SEH) heeft u een gipsverband gekregen, dat bestaat uit een spalk van wit gips met verband. Dit gipsverband voorkomt ongewenste bewegingen in het gebroken of gekneusde lichaamsdeel. Op deze webpagina geven wij u informatie over wat u moet weten over het gipsverband.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Wat te doen bij spoed? Dat leest u hier. 

HMC Westeinde
088 979 79 00

24 uur per dag, 7 dagen in de week geopend. 

Let op: Op de locatie HMC Antoniushove en HMC Bronovo is geen SEH aanwezig.

Locatie

Cijfers

60.000 patiënten per jaar
6 acute kamers
45 behandelplaatsen

Over gipsverband van de Spoedeisende Hulp

Op de Spoedeisende Hulp (SEH) heeft u een gipsverband gekregen, dat bestaat uit een spalk van wit gips met verband. Dit gipsverband voorkomt ongewenste bewegingen in het gebroken of gekneusde lichaamsdeel. Op deze webpagina geven wij u informatie over wat u moet weten over het gipsverband.

Belangrijke zaken

Wit gipsverband is pas na 48 uur volledig hard. De eerste dagen moet u er zeer voorzichtig mee zijn. Laat het gipsverband niet op randen en richels rusten, maar op een zachte ondergrond (bijvoorbeeld een kussen).

Om zwelling van het ingegipste lichaamsdeel te voorkomen, is het belangrijk om dit regelmatig goed hoog te houden. Een been in het gips kunt u hoog houden door het op een stoel met een kussen te laten rusten. ‘s Nachts kunt u het beste een kussen onder uw matras leggen.

Een gipsverband mag niet nat worden. Bij de gipskamer of de SEH kunt u informatie krijgen over de aanschaf van plastic douchehoezen.

Aan een hand, arm en vingers in het gips mogen geen sieraden worden gedragen in verband met eventuele zwelling!

Gebruik geen breinaald of een ander scherp voorwerp om bij jeuk onder het gips te krabben. Bij de gipskamer of apotheek is anti-jeukspray verkrijgbaar.

Het is belangrijk voor uw herstel dat u de gewrichten die niet in het gipsverband zitten, blijft bewegen; dit om de spieren en gewrichten in goede conditie te houden.

Indien u ouder bent dan 50 jaar en een botbreuk heeft, zult u benaderd worden door Osteoporose polikliniek van HMC Bronovo voor nader onderzoek naar botontkalking.

Gipsverband om uw onder- en/of bovenbeen

Als u een gipsverband om uw been heeft, mag u gedurende een week niet lopen op het gips. U mag wel lopen met krukken, waarbij het gezonde been gebruikt wordt. Op de SEH zijn krukken te huur. Als u ligt, zorgt u er dan voor dat uw voet hoger ligt dan uw knie, en uw knie hoger ligt dan uw bekken.

Na een week moet u voor controle naar de polikliniek Chirurgie/Heelkunde of Orthopedie. Het gipsverband wordt dan meestal vervangen door kunststofverband in de gipskamer door een gipsverbandmeester. Indien u ouder bent dan 50 jaar en een botbreuk heeft, moet u ter controle naar de Osteoporose polikliniek voor nader onderzoek naar botontkalking. U krijgt op de SEH informatie over het maken van een afspraak.

Beenoefening

 • Beweeg de heup, knie en tenen (indien mogelijk).
 • Ga zitten, til het been gestrekt op, even vasthouden en weer neerleggen.
 • Ga staan, til het been met gebogen knie op, even vasthouden en weer naar beneden.
 • Ga zitten met een gestrekt been, trek de tenen naar u toe en strek ze daarna.

Gipsverband om uw boven- en/of onderarm

Als uw boven- en/of onderarm in het gips zit, is het niet aan te raden om zwaar lichamelijk werk te doen, zoals tillen van zware voorwerpen of het hanteren van gereedschap. Dit omdat te sterke spierbewegingen een nadelig effect hebben op de breuk.

De mitella moet zo zijn aangebracht dat uw hand hoger ligt dan uw elleboog. Als de hand lager ligt, kan uw hand onnodig gaan opzwellen. Het gips mag niet drukken in de plooi van de elleboog. Mocht dat wel zo zijn, neem dan contact op met de SEH of de gipsverbandmeester. Als u gaat slapen mag de mitella af. U kunt uw arm dan op een kussen leggen.

Armoefeningen

 • Oefen regelmatig met uw vingers, gedurende drie tellen; maak een vuist en strek de vingers.
 • Draai rondjes met uw schouder. Zo voorkomt u stijfheid van de gewrichten.
 • Span de armspieren aan.
 • Strek en buig de elleboog (als deze niet in het gips zit).

Klachten

Indien u één (of meer) van de hieronder staande verschijnselen bij uw vingers of tenen bemerkt, is het belangrijk dat u contact opneemt met de gipskamer:

 • Als uw vingers/tenen blauw of wit worden.
 • Als uw vingers/tenen erg dik worden (ondanks dat u uw arm/been heeft hooggehouden.
 • Als uw vingers/tenen tintelen.
 • Als u uw vingers/tenen niet meer kunt bewegen.
 • Als u pijn of knelling voelt die niet meer weggaat.
 • Als het gips gebroken of gescheurd is.
 • Als er iets in het gips is gevallen.
 • Als het gips nat is geworden.

Autorijden en vliegen

De Wegenverkeerswet staat het autorijden met een gipsverband niet toe. Houdt u er rekening mee dat u niet verzekerd bent.

Als u gaat vliegen met circulair gips (gips rondom), is het verstandig om vooraf bij uw vliegmaatschappij te informeren hoe de richtlijnen zijn van de betreffende maatschappij. Belt u met de gipsverbandmeester voor meer informatie hierover.

Verhuur krukken

Voor de verhuur van onder andere krukken kunt u terecht bij Vegro Thuiszorgwinkels: telefoon 0800 – 288 77 66 (gratis) of www.vegro.info.nl.

Tot slot

Als u vragen of problemen heeft, aarzel dan niet contact op te nemen met de gipsverbandmeester. Dit kan op werkdagen via telefoonnummer 088 979 43 59 of buiten kantooruren via de SEH Westeinde: tel. 088 979 23 80.

Gipsverband van de Spoedeisende Hulp

Waarom HMC? 

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis