Gipskorset

Uw arts heeft u verwezen naar de gipskamer voor het aanleggen van een gipskorset. Op deze webpagina leest u wat het in de praktijk betekent om een gipskorset te dragen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 23 91
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over gipskorset

Uw arts heeft u verwezen naar de gipskamer voor het aanleggen van een gipskorset. Op deze webpagina leest u wat het in de praktijk betekent om een gipskorset te dragen.

Waarom een gipskorset?

Met een gipskorset wordt een deel van de wervelkolom en eventueel het bovenbeen vastgezet. Het korset beschermt de aangedane wervels tegen buig-, strek- en draaibewegingen. De houding in het korset zorgt ervoor dat pijnklachten verminderen.
Afhankelijk van de reden dat u een gipskorset krijgt, bepaalt de arts hoe lang u het korset moet dragen. Dit kan variëren van drie weken tot drie maanden.

Soorten gipskorsetten

Er zijn verschillende modellen gipskorsetten met verschillende lengtes. De gipsverbandmeester legt u uit welk model u krijgt. Dit is afhankelijk van waar in de rug de aandoening zit.

  • Een korset met schouderbanden wordt voorgeschreven bij een aandoening aan de borstwervels.
  • Bij een driepuntskorset is er een aandoening aan de lage borstwervel of hoge lendenwervel. Dit korset steunt op drie punten: aan de voorzijde op het borstbeen en het schaambeen en aan de achterzijde op de rugholte.
  • Een lumbaalkorset wordt voorgeschreven bij een aandoening aan de lage lendenwervels. Dit korset geeft steun aan de onderrug.
  • Een korset met pijp wordt voorgeschreven bij een aandoening aan de lage lendenwervels en de overgang naar het heiligbeen. Bij dit korset wordt een gedeelte van het bovenbeen bij het korset vastgezet.

Voorbereiding

Draag als u naar het ziekenhuis komt wijde kleding, zodat u hieronder het korset kunt dragen. Dames adviseren wij tijdens het aanleggen van het korset een bh te dragen.

Het maken van het korset

Het korset wordt voor u op maat gemaakt op de gipskamer. Het korset wordt direct op uw huid aangebracht. U moet dus uw kleding uitdoen. Tijdens het maken staat u een half uur tussen twee palen. Deze palen houdt u met beide handen vast. Vervolgens legt de gipsverbandmeester het korset aan. De gipsverbandmeester vertelt u welke houding u moet aannemen. Het aanleggen doet geen pijn. Soms wordt een korset aangelegd terwijl u op een onderzoekstafel ligt.

Het maken van het gipskorset duurt ongeveer een uur.

Het dragen van het korset

Spierpijn

Het korset kan enkele dagen spierpijn veroorzaken doordat u in een bepaalde houding wordt gehouden. U voelt de spierpijn bijvoorbeeld in de rugstreek en de borst. Dit wordt minder na verloop van enkele dagen.

Eten en drinken

Eet geen grote maaltijden, maar meerdere kleinere porties per dag. Anders kan het korset strak zitten. Het is belangrijk om voldoende te blijven drinken voor een goede stoelgang.

Wassen

U kunt zolang u het gipskorset draagt niet douchen, want het gips mag niet nat worden. Haren wassen kunt u doen terwijl u achterover leunt in een wasbak.

Toilet

Naar het toilet gaan kan lastig zijn. Een hulpmiddel hierbij is een toiletverhoging. Als het niet lukt om zittend te plassen, kunt u een plasfles/urinaal gebruiken. Deze zijn zowel voor mannen als voor vrouwen te verkrijgen. Deze hulpmiddelen kunt u bij een thuiszorgwinkel huren.

Kleding

De kleding die u over het korset draagt, moet een beetje ruim zitten. Als het korset afneembaar is, kunt u een strak hemd onder het korset dragen.

Schoenen

U kunt niet zelf bij uw voeten komen zo lang u het korset draagt. Draag daarom schoenen waar u eenvoudig in kunt stappen of schoenen met elastische veters. Een handig hulpmiddel is een lange schoenlepel.

Zitten

Vanwege de steunpunten van het korset is het niet mogelijk om rechtop te zitten. Als u gaat zitten, moet u iets achterover zitten. Anders drukt het gips in uw bovenbenen en wordt het korset omhoog geduwd. U kunt dit oplossen door in een tuinstoel te gaan zitten, met de leuning één stand naar achteren.

Vragen

Als u na het lezen van deze webpagina nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de gipskamer. Dat kan op werkdagen van 08.30 - 16.00 uur via de volgende telefoonnummers:

  • HMC Bronovo:        088 979 81 30
  • HMC Westeinde:        088 979 23 91

Buiten deze tijden kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

Gipskorset

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis