Gipsbroek

Uw kind krijgt een gipsbroek omdat het bovenbeen gebroken is. Op deze webpagina leest u wat een gipsbroek is, hoe deze wordt aangebracht en hoe u uw kind in een gipsbroek kunt verzorgen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 23 91
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over gipsbroek

Uw kind krijgt een gipsbroek omdat het bovenbeen gebroken is. Op deze webpagina leest u wat een gipsbroek is, hoe deze wordt aangebracht en hoe u uw kind in een gipsbroek kunt verzorgen.

Wat is een gipsbroek

Een gipsbroek is een kunststofgips dat rondom het onderlichaam en een been wordt aangebracht. De gipsbroek zit vanaf de taille tot aan de enkel of tot en met de voet. De gipsbroek heeft een uitsparing om de luier om te kunnen doen. De binnenkant bestaat uit een wattenlaag ter bescherming van de huid. Het gips mag niet nat worden. Hoe lang uw kind de gipsbroek moet dragen, is afhankelijk van het verloop van de genezing.

Het aanbrengen van de gipsbroek

Op de gipskamer wordt de gipsbroek aangebracht door een gipsverbandmeester. De gipsverbandmeester zal eerst uitleggen wat er gebeurt. Rond de buik en het been wordt een kous aangebracht. Hier overheen komt een wattenlaag. Het gips wordt in rolletjes aangelegd en moet daarna ongeveer vijf minuten drogen. Het aanleggen van de gipsbroek kan pijnlijk zijn. Uw kind kan het eng vinden en daarom adviseren wij om uw kind hierin te begeleiden. Het aanleggen duurt ongeveer 45 minuten.
Uw kind verblijft daarna meestal nog een nacht of een dag op de kinderafdeling. De verpleegkundige kan u dan nog uitleg en instructies geven tijdens de verzorging.

De verzorging van uw kind

Bewegen

Uw kind kan zich in de gipsbroek gaan bewegen, zoals rollen en tijgeren. Dit is geen probleem. Ook kan uw kind gaan staan of lopen. Als uw kind dit uit zichzelf gaat doen, is dat geen probleem. Dit is een teken dat de genezing voorspoedig verloopt.

Optillen

Uw kind is door de gipsbroek zwaarder en moeilijker te tillen. Ondersteun het onderlichaam van uw kind als u het optilt.

Liggen

Wanneer uw kind op de rug ligt, legt u dan een kussen of opgerolde handdoek onder de benen. Hierdoor heeft uw kind minder last van druk van het gips in de rug. Zwelling van de voeten wordt zo voorkomen, omdat de benen hoger liggen.

De luier

We raden u aan de luier in de gipsbroek te leggen. De luiermaat is afhankelijk van de grootte van uw kind en de afmeting van de opening van het gips. Wij adviseren om twee luiers te gebruiken: eerst een normale maat luier en een grote daarover. Dit voorkomt dat het gips nat en vies wordt.
U kunt ook incontinentiemateriaal voor volwassenen gebruiken. U kunt dit bij de apotheek kopen.

Om de gipsbroek schoon te houden, adviseren wij u om uw kind om de drie uur te verschonen. U kunt dit ook doen zodra uw kind geplast heeft of ontlasting heeft gehad.

Wassen

Uw kind mag met de gipsbroek niet in bad of onder de douche. U kunt uw kind wel met een washand wassen. Gebruik een washand die is uitgeknepen, zodat het gips niet nat kan worden. Gebruik weinig zeep, omdat het moeilijk is met een washand alle zeepresten goed te verwijderen.

Als u de haren van uw kind wilt wassen, doet u dat als volgt; u maakt alleen de haren nat boven het bad of boven een wasbak. Daarna het haar uitspoelen met een douchekop of een maatbeker. Als het gips nat of vies wordt, kunt u het schoonmaken en drogen met een föhn op de koude stand.

Kleding

Over de luier kan een rompertje gedragen worden. Dit moet dan meestal één of twee maten groter dan normaal zijn. Als de normale kleding niet past, kan uw kind eventueel een joggingbroek over de gipsbroek dragen.

Spelen

Uw kind kan op de buik of op de rug op de grond spelen. Probeer met ondersteuning van een of enkele kussens een prettige houding te vinden voor uw kind.

Slapen

Als uw kind gaat slapen, leg dan een kussen onder het gipsbeen. Een gipsbroek houdt veel warmte vast. Gebruik daarom geen warme dekens.

Controle

U krijgt afspraken mee voor controle op de gipskamer. Er worden röntgenfoto’s gemaakt. De arts bekijkt hoe het gaat met de genezing en hoe lang uw kind de gipsbroek nog moet dragen.

Verwijderen van het gips

De gipsverbandmeester legt uit wat er gaat gebeuren. De gipsbroek wordt met een speciale gipszaag opengemaakt door de gipsverbandmeester. De speciale zaag zorgt ervoor dat de huid niet geraakt kan worden. De zaag maakt veel lawaai en uw kind kan dit eng vinden. Wij adviseren u daarom uw kind gerust te stellen.
Als het gips eraf gehaald wordt, kan de huid er schilferig uitzien. Dit kan jeuk veroorzaken. Op de gipskamer wordt de huid gewassen. Thuis kunt u de huid insmeren met bodylotion.

Wanneer de gipskamer bellen?
U moet contact opnemen met de gipskamer wanneer:

  • De tenen een blauw/rode verkleuring hebben;
  • Er scherpe randjes aan het gips zitten;
  • Er blaren of drukplekken komen.

Vragen

Als u na het lezen van deze webpagina nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de gipskamer. Dat kan op werkdagen van 08.30 - 16.00 uur via de volgende telefoonnummers:

  • HMC Bronovo: 088 979 81 30
  • HMC Westeinde: 088 979 23 91

Buiten deze tijden kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

Gipsbroek

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis