Gezonde leefstijl

Zo’n tachtig procent van de hart- en vaatziekten kan worden voorkomen door gezonder te leven. Dat blijkt uit studies van de Wereldgezondheidsorganisatie. Gezonder leven is ook nuttig om te voorkomen dat u andere aandoeningen krijgt. Denk aan diabetes type 2 (suikerziekte) en kanker. Een gezonde leefstijl helpt verder bij de behandeling van en bij het leven met uw ziekte. Hieronder geven we u daarom adviezen over een gezonde leefstijl.

Afspraak en contact

Polikliniek Cardiologie
Polikliniek Interne Geneeskunde
Polikliniek Neurologie
Polikliniek Vaatchirurgie

Locatie

Zie voor polikliniek info bij Afspraak en contact

Cijfers

Elke dag:
• sterven 103 mensen (50 mannen en 53 vrouwen) aan een hart- of vaatziekte
• sterven 24 mensen jonger dan 75 jaar aan een hart- of vaatziekte
• worden zo'n 700 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een hart- of vaatziekte

Over een gezonde leefstijl

Zo’n tachtig procent van de hart- en vaatziekten kan worden voorkomen door gezonder te leven. Dat blijkt uit studies van de Wereldgezondheidsorganisatie. Gezonder leven is ook nuttig om te voorkomen dat u andere aandoeningen krijgt. Denk aan diabetes type 2 (suikerziekte) en kanker. Een gezonde leefstijl helpt verder bij de behandeling van en bij het leven met uw ziekte. Hieronder geven we u daarom adviezen over een gezonde leefstijl.

Wat zijn hart- en vaatziekten?

Hart- en vaatziekten zijn bijvoorbeeld een beroerte, een hartaanval (hartinfarct), een trombose in het oog of een probleem met de doorstroming van de bloedvaten van uw benen. Slagaderverkalking is vaak een oorzaak van deze hart- en vaatziekten. Gezonder leven kan slagaderverkalking voorkomen.

Hoe kunt u gezonder leven?

U kunt zelf een heleboel doen om gezonder te leven. Hieronder vertellen we u hier meer over.

Gezond eten

gezond_eten.jpg

Gezond eten is voor iedereen belangrijk. Het geeft ons voedingsstoffen en energie die we nodig hebben om lichamelijke (en geestelijke) prestaties te leveren.

Gezond eten kan ook helpen bij het voorkomen en genezen van ziektes. Bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes (suikerziekte). Voor mensen die te zwaar zijn, is gezond eten belangrijk om een gezond gewicht te krijgen.

Er zijn veel verschillende meningen en adviezen over wat gezond eten is. Toch is iedereen het over het volgende eens:

  • Eet gebalanceerd. Dat betekent dat u genoeg eiwitten, koolhydraten gezonde vetten én vitamines en mineralen eet.
  • Eet op vaste momenten van de dag.
  • Eet porties die passen bij uw situatie.
  • Eet het liefst zoveel mogelijk puur, onbewerkt eten. Dat is eten waar de voedingsindustrie niets aan heeft toegevoegd. Eten waar bijvoorbeeld kleur- en smaakstoffen of suiker aan zijn toegevoegd, is bewerkt voedsel. Daar kunt u beter niet te veel van eten.
  • Eet veel groente, vis en een paar ongezouten noten (maximaal één handje per dag).

Lees hier verder voor meer informatie over gezond eten en hulp bij gezond eten.

Meer bewegen

Bewegen is goed voor iedereen. Het verlaagt de bloeddruk en maakt de kans kleiner dat u een hartaanval of een beroerte krijgt. Het landelijke beweegadvies (flyer, pdf) is:

landelijk beweegadvies

Lees hier verder over meer bewegen en hulp bij bewegen. U vindt hier ook nuttige links hoe u meer kunt bewegen als u een chronische ziekte of beperking heeft.

Stoppen met roken, alcohol en drugs

Roken, alcohol en drugs zijn slecht voor uw gezondheid. U heeft onder andere een groter risico op hart- en vaatziekten. Lees hier meer over wat alcohol, roken en drugs doen met uw gezondheid. Ook staan er tips hoe u kunt stoppen met roken, alcohol en/of drugs.

Meer ontspannen

Heeft u lange tijd last van stress? Dan heeft u meer risico op hart- en vaatziekten. Ook gaat u dan vaak ongezonder leven. Met ontspanning gaat u stress in uw lichaam tegen. Iedereen heeft zijn eigen manieren om te ontspannen. 
Lees hier meer over manieren om te ontspannen.

Beter slapen

Te weinig slapen is slecht voor uw gezondheid. U heeft meer risico op overgewicht, suikerziekte, hoge bloeddruk, aderverkalking en hartproblemen.
Lees hier over dingen die u kunt veranderen om beter te slapen.

Hulp bij een gezonde leefstijl

Vindt u het lastig om zelf gezonder te gaan leven? Huisartsen verwijzen patiënten met een hoog risico op hart- en vaatziekten vaak door voor een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). U krijgt dan hulp van een leefstijlcoach. Die geeft u advies en begeleiding voor gezonde voeding, eetgewoontes en bewegen.

Bent u behandeld voor een hartaandoening? Dan kunt u ook begeleiding krijgen bij het herstellen na de behandeling. Dit heet hartrevalidatie.

Handige websites

Gezonde leefstijl

Waarom HMC?

HMC heeft aandacht voor:

  • uw gezondheid
  • het voorkomen van gezondheidsproblemen
  • tijdig signaleren als gezondheidsproblemen dreigen op te treden