Gastroscopie

Onderzoek van de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Westeinde
maag-, darm-, leverziekten
088 979 43 37
ma t/m vr van 08.30 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

Per jaar:
10.000 onderzoeken door maag- darm-leverartsen
1.200 onderzoeken door longartsen

Over gastroscopie: Onderzoek van de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm

Uw afspraak

U heeft een afspraak op:

___________________ dag ___________________ om ___________________ uur.

Wij vragen u om 15 minuten voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn.
Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Endoscopie van:
☐    HMC Antoniushove, vierde verdieping, te bereiken via lifthal ROOD
☐    HMC Westeinde, tweede verdieping, te bereiken via lifthal ROOD

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) de afdeling Endoscopie om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan op maandag tot en met vrijdag tussen 08.30-17.00 uur op onderstaand telefoonnummer. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Afdeling Endoscopie

HMC Antoniushove en HMC Westeinde: 088 979 43 37.

Gespecialiseerde artsen

Op de afdeling Endoscopie werken maag-, darm- en leverartsen (MDL-artsen) en longartsen. Zij worden ondersteund door een team van endoscopieverpleegkundigen. HMC is een opleidingsziekenhuis.
Dat betekent dat soms een arts in opleiding tot MDL-arts het endoscopisch onderzoek verricht. Deze arts in opleiding voert het onderzoek uit onder toezicht van de MDL-arts. De endoscopie-onderzoeken voor maag-, darm-, en leverziekten vinden plaats in HMC Antoniushove en HMC Westeinde.

De Maag-, Darm-, Leverarts (MDL-arts) gaat bij u een maagonderzoek doen. Op deze webpagina leest u meer over dit onderzoek.

gastroscopie

Wat is een gastroscopie?

Een gastroscopie is een inwendig onderzoek waarbij de binnenkant (het slijmvlies) van de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm wordt bekeken. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een endoscoop. Dit is een dunne, flexibele en bestuurbare slang met een ingebouwde videocamera. De arts schuift de endoscoop via uw mond en slokdarm door naar de maag en twaalfvingerige darm. Met een gastroscopie kan de arts afwijkingen opsporen, zoals ontstekingen, zweren, bloedingen, poliepen, vernauwingen en gezwellen. Een gastroscopie wordt gedaan op de afdeling Endoscopie. Een MDL-arts zal dit onderzoek uitvoeren met hulp van twee verpleegkundigen.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt gemiddeld 5-15 minuten.

Is het onderzoek pijnlijk?

Het onderzoek is over het algemeen niet pijnlijk. Uw keel wordt verdoofd met een spray, zodat het inbrengen van de endoscoop minder vervelend is.

Voorbereiding voor het onderzoek

 Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Het onderzoek kan alleen goed en veilig worden uitgevoerd als uw maag leeg is!
 • Is het onderzoek in de ochtend, vóór 13:00 uur, dan mag u vanaf 00:00 uur ‘s nachts niets meer eten. U mag wel heldere dranken drinken (water, thee, appelsap) tot twee uur voor het onderzoek.
 • Is het onderzoek in de middag, na 13:00 uur, dan mag u ‘s ochtends vóór 07.00 uur een licht ontbijt gebruiken (een beschuitje met jam of suiker). U mag verder heldere dranken drinken (water, thee, appelsap) tot twee uur voor het onderzoek.


Medicijngebruik

Op de dag van het onderzoek mag u ‘s ochtends vóór 08.00 uur uw medicijnen met een slokje water innemen.

Medicijnen bij diabetes mellitus (suikerziekte)

Voor een gastroscopie moet u nuchter zijn. Als u diabetespatiënt bent, kan het zijn dat uw medicatie moet worden aangepast. U kunt dit vragen aan uw behandelend arts of diabetesverpleegkundige.

Bloedverdunnende medicijnen

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, is het belangrijk om dit met uw arts te bespreken. Bloedverdunnende medicijnen zijn bijvoorbeeld Acenocoumarol, Fenprocoumon, Clopidogrel, Persantin en de nieuwe antistollingsmiddelen Dabigratan, Rivaroxaban en Apixaban.
In overleg met uw behandelend arts wordt besloten of u tijdelijk moet stoppen met het gebruik van deze medicijnen. De arts zal u vertellen wanneer u moet stoppen. Als u bent aangesloten bij de Trombosedienst, dan zullen zij het tijdelijk stoppen van de bloedverdunnende medicijnen met u regelen.
Met Aspirine® (Acetylsalicylzuur) en Ascal® (Carbasalaatcalcium) hoeft u niet te stoppen voor het onderzoek.

De dag van het onderzoek

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?
Op de dag van het onderzoek neemt u de volgende dingen mee naar het ziekenhuis:

 • Uw HMC-patiëntenpas. Bent u uw patiëntenpas vergeten, kwijt of heeft u geen patiëntenpas? Laat u dan alstublieft een nieuwe pas maken bij de inschrijfbalie in de centrale hal.
 • De verwijsbrief van de huisarts of specialist.

Trekt u op de dag van het onderzoek iets gemakkelijks aan. Draag liever geen strakke kleding.

Waar moet u zich melden?

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Endoscopie. U meldt zich 15 minuten vóór het afgesproken tijdstip bij de balie.
Wij proberen u op het afgesproken tijdstip te helpen. Het kan gebeuren dat u toch moet wachten door bijvoorbeeld een spoedgeval of onvoorziene omstandigheden. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Het onderzoek

 • De verpleegkundige haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar de voorbereidingsruimte of direct naar de behandelkamer. Als er iemand met u mee is gekomen, kan deze persoon in de wachtkamer op u wachten.
 • Als u nog vragen heeft over het onderzoek, kan u deze aan de verpleegkundige of arts stellen.
 • De arts stelt enkele vragen aan u voordat het onderzoek begint. Dit noemen we “time-out” procedure.
 • Als u een gebitsprothese draagt, moet u deze uitdoen. Ook een piercing in de mond moet worden verwijderd.
 • Uw keel wordt verdoofd met een spray. Uw keel zal wat dik aanvoelen hierdoor. De spray zorgt ervoor dat u minder last heeft van kokhalzen tijdens het onderzoek.
 • Vervolgens gaat u op uw linkerzij op de onderzoekstafel liggen. Er wordt een bijtring in uw mond geplaatst. De arts brengt de endoscoop via de ring in uw mond en vraagt u om te slikken. Dit kan even vervelend aanvoelen, maar het helpt als u rustig blijft en goed naar de aanwijzingen luistert. Zodra de endoscoop in de slokdarm zit, kan de arts deze verder opschuiven, naar de maag en de twaalfvingerige darm.
 • Tijdens het onderzoek kunt u gewoon door uw neus of mond ademhalen.
 • Het is belangrijk dat u het speeksel uit uw mond laat lopen tijdens het onderzoek. De verpleegkundige kan zo nodig het speeksel uit uw mond afzuigen.
 • Tijdens het onderzoek wordt er lucht ingeblazen. Dit geeft een opgeblazen gevoel en het kan zijn dat u tijdens en na het onderzoek moet boeren.

Mogelijke ingrepen tijdens een gastroscopie

De arts kan instrumenten door de endoscoop inbrengen. Op die manier is het mogelijk om de volgende ingrepen uit te voeren:

Een stukje weefsel (biopt) afnemen

De arts kan stukjes weefsel (biopten) afnemen uit de wand van de slokdarm, de maag of de twaalfvingerige darm. Deze biopten worden voor onderzoek opgestuurd naar het laboratorium.

Verwijderen van een poliep en andere behandelingen

Het verwijderen van een poliep uit de maag of de twaalfvingerige darm wordt ook wel poliepectomie genoemd. De arts legt een metaaldraadje als een lus om de poliep heen. Vervolgens wordt een zwakke elektrische stroom door het metaaldraadje geleid en wordt de steel van de poliep doorgebrand. De verwijderde poliepen worden opgestuurd naar het laboratorium en daar verder onderzocht.
Ook is het mogelijk om een bloeding of vernauwing te behandelen.

Na het onderzoek

U mag tot minimaal een half uur na het onderzoek niet eten en drinken. U zou zich dan kunnen verslikken.

Uw keel kan na het onderzoek enige tijd pijnlijk aanvoelen, zeker als u tijdens het onderzoek veel heeft moeten kokhalzen. Dit gevoel trekt vrij snel weg. Ook kunt u een opgeblazen gevoel hebben door de ingeblazen lucht. Hierdoor kunt u last hebben van opboeren en soms van wat winderigheid en buikkrampen. Normaal gesproken verdwijnen deze klachten binnen 24 uur. Verdwijnen de klachten niet, maar worden ze juist erger? Neemt u dan contact op met het ziekenhuis. U kunt na het onderzoek uw dagelijkse bezigheden weer voortzetten.

De uitslag van het onderzoek

De arts die het onderzoek uitvoert, vertelt u direct na het onderzoek de voorlopige uitslag.
Als er poliepen of een stukje weefsel zijn weggehaald, worden die opgestuurd naar het laboratorium voor verder onderzoek.

U krijgt de volledige uitslag tijdens de eerstvolgende afspraak met uw huisarts of behandelend arts op de polikliniek. De arts zal dan ook met u bespreken of verdere behandeling nodig is.

Complicaties

Complicaties komen bij dit onderzoek zelden voor. Het risico op complicaties is iets groter als er extra ingrepen plaatsvinden, zoals het verwijderen van een poliep of het oprekken van een vernauwing.

Heeft u na het onderzoek last van:

 • Toenemende maagpijn;
 • Koorts;
 • Bloedbraken;
 • Benauwdheid;
 • Andere klachten die u niet vertrouwt?

Neemt u dan onmiddellijk contact op met de afdeling Endoscopie, uw huisarts of de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis. De telefoonnummers staan hieronder.

Vragen

Heeft u naar aanleiding van deze webpagina nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de afdeling Endoscopie. De afdeling Endoscopie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 17.00 uur via telefoonnummer: 088 979 43 37.

Buiten kantooruren kunt u bij spoed contact opnemen met de Spoedeisende Hulp van HMC Westeinde via telefoonnummer 088 979 23 80.

Bepaalde tekstfragmenten uit deze webpagina zijn met toestemming overgenomen uit een voorlichtingsfolder van de Nederlandse Maag Lever Darm Stichting, Postbus 430, 3340 AK Nieuwegein.

 

Gastroscopie: Onderzoek van de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis