Galblaas

Moet uw galblaas verwijderd worden? U kunt met een verwijzing van uw huisarts terecht op de polikliniek in HMC Bronovo of HMC Westeinde. Ons ervaren team helpt u snel en deskundig.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Bronovo 
HMC Gezondheidscentrum Wassenaar
088 979 43 59
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

600 galblaasoperaties per jaar

Over de galblaas

Moet uw galblaas verwijderd worden? U kunt met een verwijzing van uw huisarts terecht op de polikliniek in HMC Bronovo. Onze chirurgen doen circa 600 galblaasoperaties per jaar. U treft dus altijd een ervaren en gespecialiseerd team.

Wat is de galblaas?

De galblaas is een orgaan in de buik. Dit orgaan is verbonden met de lever. Deze maakt gal aan, wat belangrijk is bij de vertering van vetten. Deze gal wordt vervolgens afgevoerd naar de galblaas.

ziektebeeld_galblaas.png

Wat zijn de klachten?

De klachten kunnen per persoon verschillen. Vaak is er sprake van heftige pijn aan de rechter bovenkant van de buik. Ook kunt u misselijk zijn en soms treedt er geelzucht op. De klachten worden veroorzaakt door galstenen of door een ontsteking. Dit kan ervoor zorgen dat de galblaas niet goed functioneert.

Operatie

De chirurg bespreekt met u of een operatie voor u de beste oplossing is. Als dit het geval is, verwijdert hij tijdens de operatie de galblaas. De meest gebruikte methode is de kijkoperatie (laparoscopische behandeling). Deze ingreep duurt ongeveer één uur en vindt altijd onder narcose plaats. In principe kunt u na één dag naar huis.

De behandeling vindt plaats in HMC Bronovo. Informatie over de actuele wachttijden vindt u in onderstaande tabel of belt u met de polikliniek Chirurgie via 088 - 979 43 59.

Galblaas

Waarom HMC?

 • Binnen 1 week een afspraak op de polikliniek
 • Meestal dezelfde dag een afspraak voor preoperatief gesprek
 • Ervaren en gespecialiseerd team
 • Patient Journey app

Wachttijden in dagen

 • Wachttijd polikliniek algemeen
  De cijfers tonen de actuele wachttijden. Het aantal dagen tussen het moment dat een patiënt een afspraak maakt voor de polikliniek tot het moment dat de patiënt terecht kan.

 • Wachttijd behandeling
  Het aantal dagen tussen het moment dat de patiënt de indicatie voor een operatie krijgt van de behandelende arts, tot het moment van opname of operatie. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de daadwerkelijke wachttijden van de afgesloten behandelingen in de afgelopen drie maanden.
  Lees meer over de regeling verplichte publicatie wachttijden op de website van de NZa.

  * Behandelingen die niet tot verplichte publicatie wachttijden van de NZa behoren. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de actuele wachttijden.

Lees ook Toelichting wachtijden

Chirurgie (Heelkunde) HMC Antoniushove HMC Bronovo HMC Westeinde
Behandeling
Galblaasverwijdering - 30 dagen -
Wachttijden in dagen. Laatste update: 24 juni 2022