Fluorescentie-onderzoek

Let op: Op deze webpagina zit een formulier dat u moet invullen en meebrengen.
De oogarts heeft voor u een fluorescentie-onderzoek afgesproken. Bij dit onderzoek worden foto’s gemaakt van het netvlies. Hierbij wordt contrastvloeistof gebruikt om de bloedvaten beter zichtbaar te maken. Het doel van het onderzoek is om na te gaan of er afwijkingen in het netvlies zijn. Op deze webpagina leest u welke voorbereidingen er nodig zijn en hoe het onderzoek verloopt.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 29 30
ma t/m vr van 08.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 17.00 uur

info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl

Locatie

Cijfers

Ca. 27.000 patiënten per jaar
2.500 oogheelkundige ingrepen per jaar in onze eigen operatiekamer in HMC Bronovo

Over fluorescentie-onderzoek

Let op: Op deze webpagina zit een formulier dat u moet invullen en meebrengen.
De oogarts heeft voor u een fluorescentie-onderzoek afgesproken. Bij dit onderzoek worden foto’s gemaakt van het netvlies. Hierbij wordt contrastvloeistof gebruikt om de bloedvaten beter zichtbaar te maken. Het doel van het onderzoek is om na te gaan of er afwijkingen in het netvlies zijn. Op deze webpagina leest u welke voorbereidingen er nodig zijn en hoe het onderzoek verloopt.

doorsnede_oog.jpeg

Dit onderzoek is voor patiënten met:

  • Diabetes waarbij afwijkingen zijn ontstaan aan het netvlies. Meer informatie hierover is te lezen op de webpagina ‘Suikerziekte en het oog’
  • Afwijkingen aan de gele vlek (macula)
  • Afwijkingen aan de bloedvaten van het oog als gevolg van bijvoorbeeld hoge bloeddruk of arteriosclerose
  • Minder vaak voorkomende oogafwijkingen, bijvoorbeeld ontstekingen

Voorbereiding

Vragenlijst

Sommige mensen zijn allergisch voor de contrastvloeistof. Daarom moet u bijgevoegde vragenlijst invullen en inleveren bij de assistente tijdens uw afspraak.

Wazig zien

U ziet enkele uren na het onderzoek wazig door de gebruikte medicijnen en de felle verlichting. U kunt na het onderzoek niet zelf autorijden. Houdt u hier rekening mee met uw vervoer terug naar huis. Het kan prettig zijn om een zonnebril te dragen na het onderzoek.

Kleding

In verband met een goede doorstroming van de contrastvloeistof in de aders verzoeken wij u geen strakke bovenkleding te dragen, zoals een stropdas of strakke coltrui.

Het onderzoek

De doktersassistente geeft u druppels om de pupil te verwijden, meestal in beide ogen. Deze moeten tenminste 15 minuten inwerken. Vervolgens krijgt u een infuusnaaldje in uw arm. U neemt plaats op een stoel voor het onderzoeksapparaat. U plaatst uw kin in de kinsteun en uw voorhoofd tegen de band. Aan het apparaat zit een fototoestel vast waarmee de foto’s gemaakt worden. Via het infuusnaaldje in uw arm wordt een kleine hoeveelheid contrastvloeistof (natriumfluoresceïne) ingespoten. Na ongeveer tien seconden bereikt deze vloeistof de bloedvaten van het oog. De vaten van het netvlies en het vaatvlies lichten hierdoor op. Direct daarna worden er snel achter elkaar een aantal foto’s gemaakt. De technisch oogheelkundig assistent of optometrist maakt deze foto’s. Tijdens het maken van de foto’s ziet u felle flitsen licht. Soms heeft het licht een bepaalde kleur.

Vragenlijst

Print de vragenlijst uit en neem de lijst ingevuld mee op de dag van het onderzoek.

De technisch oogheelkundig assistent of optometrist neemt deze vragenlijst met u door voordat het onderzoek begint.

image_3.jpg

Foto van een oog waarbij de netvliesvaten zijn gekleurd met contrastvloeistof

Het onderzoek duurt 10 tot 30 minuten.

Het onderzoek gebeurt niet met röntgenstralen, maar met gewoon licht. De gebruikte contrastvloeistoffen zijn niet radioactief.

Na het onderzoek

  • De huid kan na afloop korte tijd wat geel van kleur zijn, dit verdwijnt snel. Sommige mensen kunnen een beetje misselijk worden van de contrastvloeistof. De contrastvloeistof wordt door de nieren uitgescheiden, zodat de urine wat anders van kleur is (oranje). Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken.
  • Sommige mensen krijgen een allergische reactie van de contrastvloeistof die gebruikt wordt. Dit is echter zeer zeldzaam. Bij een allergische reactie ontstaat een rode of jeukende huid. Een allergische reacties wordt, afhankelijk van de ernst, behandeld met tabletten of injecties.

Uitslag

De uitslag van de foto’s krijgt u via een belafspraak met de oogarts of de doktersassistente of tijdens een controleafspraak op de polikliniek. Soms is, aan de hand van zichtbare afwijkingen op de foto’s, een behandeling nodig. Hiervoor wordt een aparte afspraak gemaakt.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) de polikliniek Oogheelkunde om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan van ma t/m vr van
08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via 088 979 29 30. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht

Vragen

Als u na het lezen van deze webpagina nog vragen heeft, kunt u telefonisch contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde. De polikliniek Oogheelkunde is op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via 088 979 29 30 uur via telefoonnummer 088 979 29 30.

Fluorescentie-onderzoek

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis