Fietstest met ademgasanalyse

U besteedt als duursporter veel tijd aan trainingen. Dan wilt u ook dat die trainingen optimaal effect hebben op uw prestaties. De afdeling Sportgeneeskunde van HMC (Haaglanden Medisch Centrum) kan u helpen om effectiever te trainen en uw prestaties te verbeteren. U kunt uw persoonlijk omslagpunt laten bepalen en aan de hand daarvan gericht trainingsadvies krijgen van de sportartsen van de afdeling Sportgeneeskunde. Op deze webpagina leest u hoe uw omslagpunt bepaald wordt.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove 088 979 48 90
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over fietstest met ademgasanalyse

U besteedt als duursporter veel tijd aan trainingen. Dan wilt u ook dat die trainingen optimaal effect hebben op uw prestaties. De afdeling Sportgeneeskunde van HMC (Haaglanden Medisch Centrum) kan u helpen om effectiever te trainen en uw prestaties te verbeteren. U kunt uw persoonlijk omslagpunt laten bepalen en aan de hand daarvan gericht trainingsadvies krijgen van de sportartsen van de afdeling Sportgeneeskunde. Op deze webpagina leest u hoe uw omslagpunt bepaald wordt.

Wat is het omslagpunt

Het omslagpunt (aangegeven in hartslagen per minuut) is de grootste inspanning die een sporter maximaal één uur kan volhouden, zonder dat hij of zij vermoeid raakt. Het wordt ook wel lactaatdrempel, anaërobe drempel, ventilatoire drempel of verzuringgrens genoemd. Onder dit omslagpunt (dus bij minder intensieve duurtrainingen) wordt de energie voornamelijk geleverd door de verbranding van vetten en koolhydraten. Boven het omslagpunt wordt de energie geleverd door de afbraak van voornamelijk koolhydraten. Deze energiebron wordt aangesproken tijdens korte, intensieve inspanningen, zoals sprints en demarrages.

Doel

Het bepalen van uw omslagpunt kan u op verschillende manieren helpen:

 • Het kan de training effectiever maken.
 • Op basis van het omslagpunt kunnen verschillende zones in de training heel nauwkeurig bepaald worden.
 • U kunt betere tijden bereiken bij klimmen.
 • Het helpt u om de optimale belasting en hartfrequentie te kiezen bij een tijdrit. Bij een tijdrit ligt de intensiteit ook rondom het omslagpunt. Aan de hand van de hartslagfrequentie kunt u bepalen of u niet te snel of te langzaam rijdt.

Als u specifieke klachten of blessures heeft, is het verstandiger te kiezen voor een meer uitgebreid sportmedisch onderzoek. Zie voor meer informatie onze website.

De test

De test vindt plaats op de onderzoeksafdeling van de afdeling Sportgeneeskunde van HMC. Wij raden u aan niet zwaar te trainen op de dag voor de test. Dit kan namelijk de testresultaten beïnvloeden.

U doet eerst een korte warming-up van vijf minuten op een fietsergometer. Tijdens de test worden hartfilmpje en bloeddruk gecontroleerd en draagt u een mondkapje om onder andere de opname van zuurstof te meten. U fietst op een hometrainer die aangestuurd wordt door de computer. In de loop van tien tot 15 minuten wordt de weerstand verhoogd totdat u uitgeput bent. De lucht die u in- en uitademt, wordt geanalyseerd (ademgasanalyse). Na de test doet u een cooling-down. De test duurt in totaal ongeveer 30 minuten. De test kan gedaan worden met gewone sportschoenen, maar u kunt ook uw eigen fietsschoenen meenemen met SPD- of Look-pedalen.

Met de test kunnen de volgende waarden gemeten worden:

 • Uw persoonlijke omslagpunt: de hartslag die bij dit omslagpunt hoort, kan gebruikt worden om uw trainingsprogramma te optimaliseren.
 • Uw maximale prestatievermogen (in Watt zowel absoluut als per kilo).
 • Uw maximale zuurstofopname (VO2max; absoluut en per kilo): dit zegt iets over aanleg voor duursport en getraindheid.

Daarnaast worden uw hartfilmpje en uw bloeddruk gecontroleerd.

Een persoonlijk trainingsadvies

De sportarts geeft u op basis van de gegevens van de test een individueel trainingsadvies. Daarbij houdt de sportarts rekening met uw fietservaring, leeftijd, doelen en uw tijdsinvestering. Voor een optimaal trainingseffect krijgt u advies over:

 • hersteltraining;
 • duurtrainingszones gebaseerd op vetverbranding, koolhydraatverbranding, anaërobe drempel, extensief interval en intensief interval.

Kosten

Veel zorgverzekeraars hebben een vergoedingsregeling voor de sportmedische onderzoeken. Een totaaloverzicht hiervan is te vinden op www.sportzorg.nl. De kosten van deze test worden uit de aanvullende verzekering vergoed en gaan daarom niet ten koste van uw eigen risico.

De afdeling sportgeneeskunde van HMC is aangesloten bij de Federatie van SportMedische Instellingen (FSMI) en heeft een certificering als Topsport Medisch Samenwerkingsverband (TMS).

Contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Neemt u dan contact op met de afdeling Sportgeneeskunde van HMC via telefoonnummer 088 979 48 90. De afdeling is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur.

Meer informatie vindt u op www.haaglandenmc.nl/sportgeneeskunde.

Fietstest met ademgasanalyse

Waarom HMC?

 • Afspraak binnen 14 dagen
 • Snel een diagnose en behandelplan
 • Speciaal blessureconsult
 • Intensieve begeleiding
 • Samenwerking met orthopedie en fysiotherapie