Fertiliteitscentrum

Het fertiliteitscentrum van HMC biedt hulp aan paren met een onvervulde kinderwens. Het behandelteam bestaat uit gynaecologen die zijn gespecialiseerd in voortplantingsgeneeskunde, fertiliteit artsen en verpleegkundigen met de aantekening fertiliteit. HMC werkt voor fertiliteit nauw samen met het LUMC. Het hechte en betrokken fertiliteitsteam heeft aandacht voor de emotionele gevolgen die het intensieve fertiliteitstraject met zich mee kan brengen. Persoonlijke begeleiding staat bij ons voorop.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Bronovo 088 979 44 93
ma t/m vr van 8.30- 12.45 en 13.30-16.30 uur 

fertiliteit@haaglandenmc.nl

Locatie

Cijfers

Over fertiliteit

Heeft u een kinderwens maar is het u voor langere tijd niet gelukt om zwanger te worden? Met een verwijzing van uw huisarts kunnen u en uw partner een afspraak maken bij ons fertiliteitsspreekuur.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom zwanger worden niet lukt. Bijvoorbeeld doordat er geen ovulatie (eisprong) is. Of er zijn afwijkingen aan de eileiders. Een goede werking van de eileiders is belangrijk voor een zwangerschap. Ook verminderde sperma kwaliteit kan een oorzaak zijn.

HMC biedt verschillende onderzoek- en behandelmogelijkheden voor vruchtbaarheid bij de vrouw en man:

 • ovulatie-inductie (opwekken van de eisprong)
 • intra-uteriene inseminatie
 • en IVF/ICSI (reageerbuisbevruchting)

Het fertiliteitsteam

Het lijkt zo vanzelfsprekend om zwanger te raken. Als dat niet lukt, kan dit heel frustrerend zijn. Bij het fertiliteitscentrum hebben we ook aandacht voor de emoties die het onderzoeks- en behandeltraject met zich mee kan brengen. Tijdens de behandeling kunt u begeleiding krijgen van een medische psycholoog van ons ziekenhuis. Ook geven wij advies over leefstijlveranderingen die de vruchtbaarheid kunnen verbeteren.

Het fertiliteitsteam is een hecht en vast team. Goede onderlinge communicatie met elkaar en met u als patiënt vinden wij belangrijk. Door de korte lijnen is er een intensief onderling contact en overleg. Eenmaal per week zijn er patiëntenbesprekingen met het gehele team waar bijzondere situaties of problemen worden besproken.

Behandelingen 7 dagen in de week

Een fertiliteit behandeling kan zeer inspannend en belastend zijn. Het is daarom niet prettig als u bij ieder bezoek weer een andere dokter ziet. Altijd dezelfde dokter zien is niet altijd mogelijk. Het is namelijk noodzakelijk dat alle behandelingen zeven dagen per week kunnen worden uitgevoerd. Ook kan het zijn dat het onderzoek of behandeling niet door de fertiliteit arts worden gedaan maar door een gynaecoloog. Bijvoorbeeld de operatie van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. De fertiliteit arts stelt de diagnose  en overlegt vervolgens met de gynaecoloog over de behandeling. 


"Het fertiliteitstraject is een rollercoaster van emoties, het is erg fijn om dan vriendelijke, geduldige mensen tegenover je te hebben. Ik ben onder de indruk van HMC, alles is goed geregeld, georganiseerd en snel"

(patiënte fertiliteitscentrum HMC)


Het fertiliteitspreekuur

Bij uw eerste afspraak nemen we uitgebreid samen met u en uw partner uw persoonlijke situatie, eventuele ziektegeschiedenis (anamnese) en wensen met u door. Wij vinden het belangrijk dat u goed op de hoogte bent en kunt meebeslissen over uw behandeling.

Wij doen eerst een onderzoek naar de mogelijke oorzaken van verminderde vruchtbaarheid bij u en uw partner. Dit onderzoek heet het oriënterend fertiliteitsonderzoek. Voor het oriënterend fertiliteitsonderzoek kunt u terecht op onze locaties HMC Westeinde en HMC Bronovo. De aansluitende behandelingen worden gedaan in HMC Bronovo.

IVF-punctie en inseminatie 7 dagen per week mogelijk in HMC
Nóg meer deskundigheid van zorgverleners en elke dag de mogelijkheid tot inseminatie (IUI) en IVF-punctie. Voor de voorbereidende gesprekken kunt u op HMC Westeinde en HMC Bronovo terecht. De punctie of inseminatie wordt van maandag tot en met vrijdag uitgevoerd in HMC Bronovo. Op zaterdag, zondag en op feestdagen zal dit worden uitgevoerd in HMC Westeinde. Hierdoor is deze behandeling zeven dagen per week mogelijk, dus ook in het weekend.


Over het oriënterend fertiliteitsonderzoek

Het oriënterend fertiliteitsonderzoek bestaat uit meerdere onderzoeken die stap voor stap worden gedaan:

 • Lichamelijk onderzoek
 • Echoscopie
 • Onderzoek van het bloed
 • Onderzoek van het sperma

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie en resultaten uit de onderzoeken, zijn er de volgende vervolgonderzoeken:

 • Diagnostische laparoscopie (kijkoperatie), eventueel in combinatie met hysteroscopie (kijken in de baarmoeder)
 • HSG (een foto van de baarmoeder)

Wanneer het oriënterend fertiliteitsonderzoek is afgerond, zijn er verschillende behandelmogelijkheden binnen ons ziekenhuis. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kan dit ovulatie-inductie, intra-uteriene inseminatie of IVF/ICSI (reageerbuisbevruchting) zijn.

IUI (intra-utertiene inseminatie)

IUI staat voor intra-uteriene inseminatie. Dit is het inbrengen van zaadcellen direct in de baarmoeder. In de normale situatie komt na een zaadlozing in de vagina het sperma met de zaadcellen in de buurt van de baarmoedermond. Via het slijm van de baarmoedermond komen de zaadcellen door de baarmoederholte in de eileiders. In de eileiders kan de bevruchting van een eicel plaatsvinden.

Bij IUI worden in het laboratorium de beste zaadcellen geselecteerd. Die worden via een katheter in de baarmoederholte gebracht. De zaadcellen zijn dan dichter bij de plaats van bevruchting. Inseminatie moet plaatsvinden rond de eisprong. Om de juiste tijd te bepalen, zal er regelmatig onderzoek plaatsvinden. Het gaat hierbij onder andere om echoscopie en/of bloedonderzoek.

Voor wie is IUI?

U kunt voor IUI in aanmerking komen als:

 • u na twee jaar onbeschermde gemeenschap niet zwanger bent geworden en hier geen duidelijke oorzaak voor is gevonden
 • het slijm van de baarmoedermond niet goed doorgankelijk is voor de zaadcellen
 • de kwaliteit van de zaadcellen niet optimaal is

Wilt u meer weten over IU? Bekijk dan onze folder intra-uteriene inseminatie

IVF en ICSI

Is bevruchting op natuurlijke wijze niet mogelijk? Dan kan IVF of ICSI uitkomst bieden. Paren met een kinderwens komen hiervoor in aanmerking als:

 • de eileiders niet goed functioneren, dicht of afwezig zijn;
 • de man minder goed zaad heeft: als de kwaliteit zich onder een bepaalde grens bevindt, is alleen ICSI mogelijk;
 • er sprake is van ernstige endometriose: dit is een aandoening waarbij baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte voorkomt en klachten veroorzaakt; 
 • er hormonale stoornissen zijn;
 • er géén oorzaken gevonden zijn voor langdurige onvruchtbaarheid;
 • eventuele andere behandelingen niet succesvol zijn gebleken.

Wat is IVF?

IVF staat voor In Vitro Fertilisatie. Het wordt ook wel reageerbuisbevruchting genoemd. IVF bestaat uit een hormoonbehandeling bij de vrouw, het weghalen van eicellen en de bevruchting in het laboratorium. De eicellen en zaadcellen worden in het laboratorium bij elkaar gebracht. De zaadcellen moeten zelf proberen de eicel binnen te dringen en te bevruchten. Als dat lukt, wordt de bevruchte eicel in de baarmoederholte geplaatst.

Wat is ICSI?

ICSI staat voor Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie en is een variatie op IVF. Bij ICSI wordt de eicel in het laboratorium geïnjecteerd met een zaadcel. Bij beide technieken ontstaan embryo’s. Enkele dagen later plaatsen we één of twee embryo’s in de baarmoeder.

Wilt u meer weten over IVF en ICSI? Bekijk dan onze folder IVF en ICSI

IVF en ICSI en samenwerking HMC en LUMC
HMC is een zogenaamde transportkliniek voor de IVF-/ICSI-behandeling. Dit betekent dat het laboratoriumgedeelte en de terugplaatsing van de embryo’s niet plaatsvindt in HMC. Deze handelingen gebeuren in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden. Alle onderzoeken rond de behandeling vinden wel plaats bij HMC.

 

schermafbeelding_2018_03_30_om_14_13_40.pngVideo IVF/ICSI-behandeling in het LUMC

Een IVF/ICSI-behandeling bestaat uit verschillende fasen. In het laboratorium worden de eicellen opgezocht en zaadcellen geselecteerd, en gebruikt voor IVF of ICSI. Een paar dagen na bevruchting kan een embryo worden teruggeplaatst bij de patiënte. Bekijk video 

 

Ondersteuning en begeleiding fertiliteitstraject

Een behandeling voor ongewenste kinderloosheid kan emotioneel zwaar zijn. Als u dat wilt kunt u hierover altijd praten met ons behandelteam. We kunnen u ook doorverwijzen naar de medisch psychoog of maatschappelijk werk. Ook contact met lotgenoten kan helpen. U kunt hiervoor terecht op de website www.freya.nl. Freya is de patiëntenvereniging voor paren met vruchtbaarheidsproblemen.

Waar vind ik meer informatie?

Uitgebreide informatie over zwangerschap en bevallen is te vinden op de website DeGynaecoloog
Deze website is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en geeft betrouwbare informatie. Alle informatie die je hier vindt, is ontwikkeld door zorgverleners in samenwerking met patiënten of patiëntverenigingen.

Bekijk ook de veelgestelde vragen over het coronavirus.

Gerelateerde behandeling(en)

Fertiliteit

Waarom HMC?

 • Behandeling door gespecialiseerd team in fertiliteit
 • Persoonlijke begeleiding en behandelplan op maat
 • Advies en begeleiding vruchtbaarheid en leefstijl
 • IVF-Punctie en inseminatie 7 dagen per week mogelijk
 • Nauwe samenwerking met LUMC

Het team

foto van F.G. Hazelbag

F.G. Hazelbag

Fertiliteitsarts

foto van T.E. König

T.E. König

Gynaecoloog

foto van M. Middel

M. Middel

Fertiliteitsverpleegkundige

foto van S.E. Nienhuis

S.E. Nienhuis

Fertiliteitsarts

foto van J. Nooteboom

J. Nooteboom

Fertiliteitsverpleegkundige

foto van Y.C.M. Rast

Y.C.M. Rast

Fertiliteitsarts

foto van dr. J.P.T. Rhemrev

dr. J.P.T. Rhemrev

Gynaecoloog

foto van M. van der Zanden

M. van der Zanden

Gynaecoloog

Toon iedereen