Extra onderzoek van de darmen

U heeft een afwijking in uw darmen. U krijgt extra onderzoeken om te kijken wat er aan de hand is. Hieronder leest u daar meer over. Met vragen en zorgen kunt u altijd terecht bij uw casemanager.

Afspraak en contact

Polikliniek chirurgie
088 979 46 32
ma t/m vr van 08.30 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

Per jaar (2019):
240 patiënten geopereerd aan darmkanker

Over extra onderzoek van de darmen

U heeft een afwijking in uw darmen. U krijgt extra onderzoeken om te kijken wat er aan de hand is. Hieronder leest u daar meer over. Met vragen en zorgen kunt u altijd terecht bij uw casemanager.

Welke onderzoeken krijgt u

We prikken bloed bij u en maken één of meer scans. Bij patiënten vanaf 70 jaar vullen we verder twee vragenlijsten in. Het kan zijn dat u een paar van deze onderzoeken al heeft gehad als u deze informatie leest.

Een team van artsen bespreekt de uitslagen van de onderzoeken met elkaar in een Multi Disciplinair Overleg (MDO). Samen maken zij een voorstel hoe we u kunnen behandelen. Uw arts bespreekt dit voorstel en de uitslagen van de onderzoeken met u. Hieronder vindt u meer informatie over de verschillende onderzoeken.

Bloedonderzoek

We prikken bloed bij u als voorbereiding op de scans. We onderzoeken zo of uw nieren tegen de contrastvloeistof kunnen die u bij de scans krijgt.

Beeldvormend onderzoek

De scans noemen we ook wel beeldvormend onderzoek. Met beeldvormend onderzoek kunnen we al uw organen goed bekijken. Zo kunnen we zien:

  • waar de afwijking precies zit
  • hoe groot de afwijking ongeveer is
  • of er uitzaaiingen zijn op andere plekken in uw lichaam

U krijgt in ieder geval een CT-scan van de borstkas en de buik. Dit betekent dat we een serie röntgenfoto's maken. Elke foto toont een plakje van uw lichaam. Als we die foto's op elkaar stapelen, vormen ze samen een 3D-plaatje.

Zit de afwijking in de endeldarm (het laatste deel van de dikke darm)? Dan krijgt u ook een MRI-scan. Bij een MRI-scan maken we een 3D-plaatje met een magnetisch veld en geluidsgolven.

U krijgt van ons nog extra informatie over deze onderzoeken.

Vragenlijsten bij patiënten van 70 jaar en ouder

Bent u 70 jaar of ouder? Dan neemt een van onze casemanagers twee vragenlijsten met u door. Eén vragenlijst gaat over hoe het met u gaat. De tweede vragenlijst is een korte geheugentest. We vullen deze vragenlijsten in om te onderzoeken hoe goed u een behandeling van uw darmafwijking kunt verdragen.

Soms verwijzen we u na het invullen van de vragenlijsten door naar de internist ouderengeneeskunde in HMC Bronovo. Deze arts is gespecialiseerd in het behandelen van ouderen. De internist ouderengeneeskunde zal u dan extra onderzoeken.

Casemanagers voor vragen en zorgen

Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen en/of zorgen heeft. U kunt daarover altijd bellen met uw casemanager. Wij casemanagers zijn gespecialiseerd in de behandeling van de darmen. Wij geven u graag informatie. Ook zorgen wij er samen met onze planner voor dat alle afspraken worden gemaakt die u nodig heeft. Verder regelen wij dat de afspraken goed op elkaar zijn afgestemd.

U kunt ons maandag t/m vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur bellen via telefoonnummer 088 979 46 32. U krijgt dan onze planner aan de telefoon. Als zij uw vraag niet kan beantwoorden of als u ons wilt spreken, zal de planner een belafspraak maken. Wij bellen u meestal dezelfde dag terug. Als dat niet lukt, bellen we u de volgende werkdag.

Extra onderzoek van de darmen

Darmkanker
Waarom HMC?

  • Snel terecht en snel duidelijkheid
  • Persoonlijk behandelplan
  • Nieuwste behandeling en medicijnen
  • Alle behandelingen op 1 locatie
  • Een vast aanspreekpunt
  • Screeningscentrum bevolkingsonderzoek

Het team

foto van A. van Bodegom

A. van Bodegom

Verpleegkundig consulent darmchirurgie

foto van A.L. Duijkers

A.L. Duijkers

Verpleegkundig consulent darmchirurgie

foto van L. Han-Hanson

L. Han-Hanson

Verpleegkundig consulent darmchirurgie

foto van M.J.M. Hermus

M.J.M. Hermus

Verpleegkundig consulent darmchirurgie