Evoked Potential-onderzoek

VEP - BAEP - SSEP

Een mens heeft vijf zintuigen: het gezichts-, gehoor-, reuk-, smaak- en tastzintuig. Wanneer één van deze zintuigen wordt geprikkeld, worden kleine elektrische stroompjes via zenuwbanen doorgegeven aan de hersenen. Tijdens het Evoked Potential-onderzoek wordt gemeten hoe snel de elektrische stroompjes door de zenuwen naar de hersenen gaan.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 27 22 - keuze 1
ma t/m vr van 09.00 - 11.00 uur en tussen 14.00 en 16.00 uur 

 

 

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over Evoked Potential-onderzoek

Een mens heeft vijf zintuigen: het gezichts-, gehoor-, reuk-, smaak- en tastzintuig. Wanneer één van deze zintuigen wordt geprikkeld, worden kleine elektrische stroompjes via zenuwbanen doorgegeven aan de hersenen. Tijdens het Evoked Potential-onderzoek wordt gemeten hoe snel de elektrische stroompjes door de zenuwen naar de hersenen gaan.

De specialist heeft voor u een:

☐    VEP-onderzoek (oogzenuw) aangevraagd

☐    BAEP-onderzoek (gehoorzenuw) aangevraagd

☐    SSEP-onderzoek (tastzin, ruggenmerg) aangevraagd.

Op deze webpagina kunt u lezen wat dit onderzoek inhoudt.

HMC-patiëntenpas

U moet de oproepbrief en uw HMC-patiëntenpas meenemen. Bent u nog niet in bezit van een HMC-patiëntenpas of zijn uw gegevens veranderd, meldt u zich dan 30 minuten voor de afgesproken tijd bij het inschrijfbureau in de centrale hal. Neemt u daarvoor het volgende mee:

 • Geldig identiteitsbewijs zoals paspoort of rijbewijs
 • Geldig verzekeringsbewijs.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur vóór de afspraak) met de afdeling Klinische Neurofysiologie om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. De opengevallen plaats kan dan voor een andere patiënt gebruikt worden. Houdt u bij het afzeggen of verplaatsen van uw afspraak rekening met uw vervolgafspraak bij de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd.
Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Voorbereiding

Om de reactie van de zenuwen en de hersenen te meten moet uw haar of huid niet vettig zijn. U moet daarom voor het onderzoek:

 • Uw haar en huid wassen en zorgen dat het haar droog is
 • Geen haarversteviging, haarlak, crème, gel of iets dergelijks gebruiken
 • Geen bodylotion of crème op uw huid smeren
 • Draagt u een bril of contactlenzen dan moet u deze meenemen naar het onderzoek

Wat houdt het onderzoek in?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant. De laborant bevestigt kleine ronde metalen plaatjes (elektroden) op uw hoofdhuid. Bij het
SSEP-onderzoek worden ook elektroden op armen en/of benen en de rug geplakt. Het aantal elektroden is afhankelijk van het soort onderzoek. De elektroden worden op de hoofdhuid vastgeplakt met een zachte kleefpasta en op de andere lichaamsdelen met een pleister. De elektroden zijn verbonden met registratieapparatuur. Deze apparatuur telt de reacties op prikkelingen van een zintuig bij elkaar op. De laborant neemt plaats achter de apparatuur en geeft aan wat er van u verwacht wordt.

Er zijn verschillende soorten Evoked Potential-onderzoeken:

 • Het meten van de oogzenuw: VEP (Visual Evoked Potential)
 • Het meten van de gehoorzenuw: BAEP (Brainstem Auditory Evoked Potential)
 • Het meten van de gevoelszenuw in uw armen of benen: SSEP (Somato Sensory Evoked Potential)

Het onderzoek

De laborant die assisteert bij het onderzoek komt u ophalen uit de wachtruimte.

VEP

Voorafgaand aan het onderzoek bepaalt de laborant uw gezichtsscherpte met behulp van een letterkaart. U moet daarbij uw bril of uw contactlenzen gewoon dragen. Nadat de laborant alle elektroden heeft vastgeplakt gaat u voor een scherm zitten waarop een patroon verschijnt in de vorm van een schaakbord (zie afbeelding). Tijdens de meting verspringen de vlakken continu van wit naar zwart en van zwart naar wit. U moet goed geconcentreerd blijven kijken naar een vast punt midden op het scherm. Omdat de ogen één voor één worden onderzocht, wordt telkens één oog afgeplakt. Voor de meting start wordt de onderzoeksruimte donker gemaakt. De apparatuur meet hoe snel de oogzenuw de signalen doorgeeft die ontstaan na het wisselen van het schaakbordpatroon. Het onderzoek duurt met de voorbereidingen inbegrepen ongeveer 1 uur.

h0450.jpeg

BAEP

Nadat de laborant alle elektroden heeft vastgeplakt moet u gaan liggen op een onderzoeksbank. Als eerste wordt per oor bepaald welk geluid u nog kunt horen. Daarvoor krijgt u via een koptelefoon klikjes te horen en moet u uw hand opsteken als u deze klikjes hoort. Daarna begint de meting. Beide oren worden apart onderzocht. U moet rustig, ontspannen blijven liggen terwijl er via de koptelefoon klikjes te horen zijn. Via het oor dat niet onderzocht wordt hoort u een ruis. De apparatuur meet hoe snel de gehoorzenuw de signalen doorgeeft die ontstaan na elk klikje aan het oor.
Het onderzoek duurt met de voorbereidingen inbegrepen ongeveer 3 kwartier.

SSEP

Nadat de laborant alle elektroden heeft vastgemaakt gaat u liggen op een onderzoeksbank. De laborant plaatst een apparaatje tegen uw enkel of uw pols. U krijgt korte, lichte elektrische schokjes toegediend waardoor uw grote teen of uw duim kleine bewegingen gaat maken. Dit kan een onaangenaam gevoel geven. De apparatuur meet hoe snel de gevoelszenuw de signalen doorgeeft die ontstaan na het geven van het schokje.
Het onderzoek duurt met de voorbereidingen inbegrepen 1 à 2 uur. Dit hangt er onder andere van af of alleen uw benen of uw armen en benen onderzocht moeten worden.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek worden de elektroden verwijderd. De laborant maakt met water uw hoofd zo goed mogelijk schoon. U kunt gewoon naar huis gaan of naar de afdeling wanneer u in het ziekenhuis verblijft. Thuis of op de afdeling kunt u met water en shampoo uw haar weer helemaal schoon krijgen. U ondervindt geen nadelige gevolgen van het onderzoek.
Het onderzoek wordt beoordeeld door een klinisch neurofysioloog. Een klinisch neurofysioloog is een neuroloog met een specialisatie voor deze onderzoeken. Na de beoordeling wordt er een verslag gestuurd naar de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd.

Uitslag

De specialist die het onderzoek heeft aangevraagd, krijgt de uitslag en zal deze met u bespreken. Als u nog geen afspraak met deze specialist heeft dan moet u die zelf gaan maken.

Route

In HMC Antoniushove bevindt de afdeling Klinische Neurofysiologie zich op de begane grond, route rood balie 3. Daar kunt u zich melden en plaatsnemen in de wachtkamer.
In HMC Bronovo bevindt de afdeling Klinische Neurofysiologie zich op de eerste etage, route 21. Daar kunt u zich melden en plaatsnemen in de wachtkamer.
In HMC Westeinde bevindt de afdeling Klinische Neurofysiologie zich op de eerste etage, route blauw. Volg de borden Functieafdeling en vervolgens de borden Klinische Neurofysiologie. U kunt zich melden bij de receptie Functieafdelingen. Daarna kunt u plaatsnemen in de wachtruimte.

Contact

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen, dan kunt u bellen naar de afdeling Klinische Neurofysiologie.
Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00-11.00 uur en tussen 14.00-16.00 uur. De contactgegevens:
HMC Westeinde afdeling Klinische Neurofysiologie: 088 979 27 22 (kies 1)

Evoked Potential-onderzoek

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis