Evenwichtsonderzoek, elektronystagmografie

Uw arts heeft voor u een evenwichtsonderzoek (ENG) aangevraagd. Bij dit onderzoek wordt de werking van uw evenwichtsorganen onderzocht. Op deze webpagina leest u meer over het onderzoek en de voorbereiding.

Afspraak en contact

088 979 18 90
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over evenwichtsonderzoek, elektronystagmografie

Uw arts heeft voor u een evenwichtsonderzoek (ENG) aangevraagd. Bij dit onderzoek wordt de werking van uw evenwichtsorganen onderzocht. Op deze webpagina leest u meer over het onderzoek en de voorbereiding.

ENG

ENG staat voor elektronystagmografie. Hierbij wordt de werking van uw evenwichtsorgaan onderzocht. Dit gebeurt door goed te kijken naar de manier waarop uw oog beweegt. Een computer registreert de oogbewegingen via een speciale bril die u draagt tijdens het onderzoek.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u vijf dagen voor het onderzoek stopt met medicijnen tegen duizeligheid. De dag voor het onderzoek mag u geen medicijnen gebruiken die u suf maken, zoals slaaptabletten. Op de dag van het onderzoek mag u geen alcohol gebruiken, zo weinig mogelijk roken en geen cafeïnehoudende dranken zoals koffie of cola drinken. Deze middelen kunnen de uitslag van het onderzoek beïnvloeden.

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek KNO in HMC Westeinde. Het wordt uitgevoerd door de doktersassistent van de polikliniek. Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Het onderzoek bestaat uit drie delen:

 1. Onderzoek van de oogbewegingen

  Voor dit onderzoek krijgt u een bril op waarmee de oogbewegingen worden geregistreerd. Op deze manier worden de reacties van de evenwichtsorganen gemeten. Op een projectiescherm voor u verschijnt een lichtstip die van links naar rechts en van boven naar beneden beweegt. Aan u wordt gevraagd deze stip met de ogen te volgen, zonder daarbij het hoofd te bewegen. Vervolgens ziet u op het scherm een lichtbalkpatroon verschijnen dat in verschillende richtingen beweegt. U wordt gevraagd de middelste streep van de lichtbalk te tellen zonder het hoofd te bewegen.

 2. Onderzoek in bepaalde lighoudingen

  De doktersassistent vraagt u om in verschillende houdingen te gaan liggen op een onderzoekstafel, zoals op uw zij en op uw rug. Zo wordt gekeken wat het effect is op het evenwichtsorgaan.

 3. Calorische test

  De doktersassistent spuit afwisselend koud en warm water in beide oren. Het water loopt vanzelf weer uit het oor in een bakje dat naast u ligt. Door het inspuiten van warm en koud water wordt het evenwichtsorgaan geprikkeld. U kunt dan even draaierig worden. Dit is een normale reactie en verdwijnt binnen enkele minuten.

Na het onderzoek

Na afloop kunt u duizelig zijn. Wij raden u daarom aan nog vijf tot tien minuten plaats te nemen in de wachtkamer voordat u naar huis gaat. Ook adviseren wij u daarom op de dag van het onderzoek niet alleen te komen of zelf auto te rijden.

De uitslag van het onderzoek krijgt u bij de eerstvolgende afspraak van de KNO-arts.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek KNO van maandag tot en met vrijdag van 08.00-17.00 uur op telefoonnummer 088 979 18 90.

Evenwichtsonderzoek, elektronystagmografie

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis