Epilepsie

Als u epilepsie heeft, kan dat een grote impact hebben op uw leven. Dan is het goed om te weten dat de neurologen van HMC u optimale behandeling en zorg bieden.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove en
HMC Westeinde 088 979 43 60
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur
HMC Bronovo 088 9979 44 28
ma t/m vr van 09.00 - 16.00 uur

Cijfers

Per jaar
1.933 epilepsie patiënten


Over epilepsie

Als u epilepsie heeft, kan dat een grote impact hebben op uw leven. Dan is het goed om te weten dat de neurologen van HMC u optimale behandeling en zorg bieden.

Wat is epilepsie?

Epilepsie is een aandoening waarbij er een soort kortsluiting in de hersenen optreedt. Hierdoor raakt u de controle over uw lichaam tijdelijk kwijt. Er zijn veel verschillende soorten aanvallen. Bij een kleine aanval is het bewustzijn intact en weet u dat u een aanval heeft. Bij een grotere aanval is het bewustzijn verlaagd of raakt u bewusteloos. Bij een epileptische aanval kan uw lichaam schokken, verkrampen of juist verslappen. Het is ook mogelijk dat u even afwezig bent of buiten bewustzijn raakt. Meestal stopt een aanval spontaan binnen enkele minuten.

Waardoor ontstaat epilepsie?

Epilepsie kan op elke leeftijd ontstaan. Epilepsie op jongere leeftijd wordt vaak veroorzaakt door erfelijke factoren. Op volwassen leeftijd is het vaak een gevolg van een hersenziekte of hersenletsel, bijvoorbeeld door een ongeluk, een ontsteking, een bloeding of een tumor.

Onderzoek

De neuroloog bespreekt uw klachten met u en doet aanvullend onderzoek, bijvoorbeeld:

  • het in beeld brengen van de hersenactiviteit (EEG)
  • het maken van een CT-scan of MRI-scan
  • bloedonderzoek

Behandeling

Na de diagnose kiest de neuroloog met u de behandeling die bij uw situatie past. Vaak schrijft hij medicijnen voor. Dit onderdrukt de aanvallen bij ongeveer 70% van de patiënten met epilepsie. Soms overwegen we in overleg met u andere behandelmogelijkheden als u niet of onvoldoende reageert op behandeling met medicijnen of onaanvaardbare bijwerkingen krijgt. Andere behandelmogelijkheden zijn bijvoorbeeld een operatie aan de hersenen of een Nervus Vagus Stimulatie (NVS). Wij verwijzen u voor deze behandelingen door naar 1 van de Epilepsie Centra. Meer informatie over behandelmogelijkheden bij epilepsie vindt u op de website van het Epilepsie Fonds of de Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN).

Epilepsie spreekuur

Onze verpleegkundig consulent heeft een spreekuur speciaal voor epilepsiepatiënten. U kunt hier terecht met al uw vragen over epilepsie. Ook kunt u advies krijgen over hoe u in uw dagelijks leven, werk en gezin met uw ziekte om kunt gaan. Als u opgenomen bent in het ziekenhuis kan de consulent u en uw familie begeleiden.

 

Epilepsie

Waarom HMC?

  • Team van ervaren neurologen
  • Speciaal epilepsie spreekuur
  • Persoonlijke begeleiding door verpleegkundig consulent epilepsie
  • Alle benodigde onderzoeken in HMC