Epidurale injectie met corticosteroïden

Op deze webpagina vindt u uitleg over de behandeling van uw pijnklachten met een epidurale injectie met corticosteroïden. Dit is een behandeling om pijn te verminderen in de ruimte net buiten het ruggenmerg, de zogenoemde epidurale ruimte.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Pijnbehandelcentrum
088 979 23 16

 

Cijfers

16.000 patiënten gehele narcose
10.600 plaatselijke verdoving
300 roesje (sedatie)

Over epidurale injectie met corticosteroïden

Op deze webpagina vindt u uitleg over de behandeling van uw pijnklachten met een epidurale injectie met corticosteroïden. Dit is een behandeling om pijn te verminderen in de ruimte net buiten het ruggenmerg, de zogenoemde epidurale ruimte.

Epidurale injectie met corticosteroïden

De behandeling bestaat uit het inspuiten van zogenoemde corticosteroïden. Dit is een synthetisch geneesmiddel dat sterk lijkt op uw eigen bijnierschorshormoon. Afhankelijk van de plaats waar u pijn heeft, gebeurt dit ter hoogte van uw nek, borstkas of lage rug. U verblijft voor de behandeling een uur in het ziekenhuis. De behandeling wordt uitgevoerd door een anesthesioloog. Dit is een medisch specialist die gespecialiseerd is in de verschillende vormen van verdoving, zoals narcose en pijnbestrijding.

Voorbereiding op de behandeling

Als uw arts niets anders met u heeft afgesproken, mag u van tevoren gewoon eten en drinken. Een regelmatig voorkomende bijwerking van de ingreep is dat u tijdelijk minder kracht heeft in uw behandelde arm of been. U mag direct na de behandeling daarom niet zelf autorijden of fietsen. U mag om die reden niet alleen komen.

Belangrijk om vóór de behandeling door te geven:

 • Bent u allergisch voor jodium, contrastvloeistof of bepaalde medicijnen? Geef dit dan vóór de behandeling door aan de verpleegkundige of anesthesioloog. U herkent een allergische reactie onder andere aan jeuk, huiduitslag, kortademigheid en/of een bloeddrukdaling.
 • Bent u (misschien) zwanger? Geef dit dan ook vóór de behandeling door aan de verpleegkundige of anesthesioloog.
 • Gebruikt u bloedverdunners zoals sintrom, marcoumar of acenocoumarol? Geef dit dan vóór de behandeling door op de pijnpoli. In overleg met uw arts moet u tijdelijk stoppen met deze medicijnen.

De behandeling

Voor de behandeling

Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich bij de pijnpoli. Een verpleegkundige of doktersassistente begeleidt u naar de behandelkamer.

De behandeling

U neemt plaats op de behandeltafel. Dit kan zittend zijn of liggend op uw buik. De huid wordt ontsmet met een roze vloeistof. De anesthesioloog verdooft uw huid. De anesthesioloog plaatst de naald vervolgens in de juiste positie. Als het nodig is, wordt de juiste plaats zichtbaar gemaakt met röntgenfoto’s en met een kleine hoeveelheid contrastvloeistof. Het inspuiten van de contrastvloeistof kan even gevoelig zijn. Soms zijn röntgenfoto’s niet nodig. In dat geval spuit de anesthesioloog de medicijnen in terwijl u rechtop zit.

Na de behandeling

Na de behandeling gaat u naar de rustruimte. Als alles goed gaat, mag u naar huis. In totaal verblijft u ongeveer één uur in het ziekenhuis.

Pijn na de behandeling

Het kan zijn dat u na de behandeling pijn heeft op de plaats waar u geprikt bent. Ook kan het zijn dat de pijn die u al had, tijdelijk erger wordt. Dit kan enkele dagen duren. U kunt hiervoor pijnstillers innemen, zoals paracetamol.

Bijwerkingen en complicaties

Bijwerkingen

 • Vrouwen kunnen opvliegers krijgen. Ook kan het menstruatiepatroon korte tijd verstoord zijn.
 • Gebruikt u de anticonceptiepil? Houdt u er dan rekening mee dat deze tot de eerstvolgende menstruatie niet meer betrouwbaar is. Gebruik eventueel een aanvullend anticonceptiemiddel.
 • Bent u diabetespatiënt? Houdt u er dan rekening mee dat uw bloedsuiker een paar dagen verhoogd kan zijn. Ook kan zijn dat u tijdelijk wat vocht vasthoudt.

Al deze bijwerkingen zijn mild en slechts tijdelijk van aard.

Complicaties

 • Sommige behandelingen ter hoogte van de borstkas hebben een klein risico op een klaplong. Uw anesthesioloog bespreekt dit met u.
 • Krijgt u na de behandeling last van kortademigheid? Neem dan contact op met de anesthesioloog of uw huisarts. Dit kan het gevolg zijn van een allergische reactie.
 • Uiteraard werken we zeer zorgvuldig. Toch kan het gebeuren dat het ruggenmergvlies wordt aangeprikt. Het gebeurt niet vaak, maar het kan zijn dat u hierdoor hoofdpijn krijgt. Uw hoofdpijn kan verminderen door te gaan liggen en veel water te drinken: ongeveer een liter meer dan normaal. Helpt dit niet of worden uw klachten erger? Neem dan contact op met de pijnpoli.

Resultaat

We kunnen het resultaat pas na een paar weken goed beoordelen. Het kan zijn dat u al eerder minder pijn heeft. Na de behandeling maken we meestal een belafspraak voor u met de anesthesioloog. U bespreekt dan het resultaat van de behandeling. Ook bespreekt de anesthesioloog met u of herhaling van de behandeling of een aanvullende behandeling nodig is.

Vragen

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de pijnpoli. Dat kan op werkdagen tussen 08.00-16.00 uur. Voor HMC Bronovo belt u 088 979 40 60, voor HMC Westeinde 088 979 23 16.

Epidurale injectie met corticosteroïden

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis