Entropion

Naar binnen gedraaid onderooglid

De oogarts heeft met u besproken dat er een ooglidcorrectie bij u wordt gedaan. Op deze webpagina willen wij u informeren over de voorbereidingen, de operatie en de eerste dagen na de operatie.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 29 30
ma t/m vr van 08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur

info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl

Locatie

Cijfers

Ca. 27.000 patiënten per jaar
2.500 oogheelkundige ingrepen per jaar in onze eigen operatiekamer in HMC Bronovo

Over Entropion

De oogarts heeft met u besproken dat er een ooglidcorrectie bij u wordt gedaan. Op deze webpagina willen wij u informeren over de voorbereidingen, de operatie en de eerste dagen na de operatie.

Wat is een entropion?

Bij een entropion is de rand van het onderooglid naar binnen gedraaid. Soms veroorzaakt dit weinig klachten. De afwijking hoeft dan niet gecorrigeerd te worden. Meestal schuren de haren van het ooglid langs het slijmvlies en hoornvlies, waardoor pijn, irritatie en lichtschuwheid ontstaan. Het hoornvlies kan beschadigd raken, de kans op infectie kan toenemen en het zien kan blijvend verslechteren. Een entropion wordt meestal veroorzaakt door veroudering waardoor het ooglid slapper wordt. In zeldzame gevallen kan het veroorzaakt worden door littekens.

Voorbereiding

Medicijngebruik

Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen kan ernstige complicaties veroorzaken bij ooglidcorrecties. Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen zoals Ascal, Aspirine of Aspro bruis dan moet u daar minimaal 10 dagen voor de ingreep hiermee stoppen tot 3 dagen na de ingreep. Als u bloedverdunners krijgt via de trombosedienst, dan neemt de polikliniek Oogheelkunde contact op met de arts die deze medicijnen heeft voorgeschreven. Als u pijnstillers gebruikt moet u 2 weken voor de ingreep alleen paracetamol gebruiken.

Koelen

Het is handig van te voren ijsblokjes te maken voor het koelen van de oogleden na de ingreep of een zak diepvrieserwtjes in huis te hebben.

De dag van de operatie

De operatie vindt plaats in de operatiekamer van de polikliniek Oogheelkunde van HMC Westeinde. Op de polikliniek Oogheelkunde heeft u een datum en tijd gekregen waarop u wordt verwacht op de polikliniek. Als u hier vragen over heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde, telefoonnummer: 088 979 29 30.
U meldt zich op de dag van de operatie bij de polikliniek Oogheelkunde op de begane grond. Hier krijgt u over uw eigen kleding een operatiejas aan. U ligt tijdens de behandeling op een behandelstoel. De assistente dient u een aantal oogdruppels toe ter voorbereiding op de operatie.

De operatie

De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving. De oogarts geeft u enkele injecties om de huid te verdoven. Vervolgens maakt de arts een sneetje in de huid om deze te corrigeren. Dit kan op 2 manieren:

  • Horizontale slapte van het ooglid: dit wordt gecorrigeerd door het ooglid in de buitenste ooghoek strakker te zetten;
  • Verticale slapte van het ooglid: dit wordt gecorrigeerd door een snee onder de ooglidrand en via deze snee de spier die het onderooglid naar buiten draait strakker te zetten.
  • De operatie duurt ongeveer 45 minuten.

Na de operatie

Na de operatie moet u een uur op de verkoeverkamer rusten en worden uw ogen gekoeld met een koud kompres. Wij raden u aan dat iemand met u mee gaat die na de operatie op de verkoeverkamer bij u kan zijn.
U krijgt een afspraak om de hechtingen na 5 tot 7 dagen te laten verwijderen.
Als u pijn heeft, kunt u paracetamol innemen.
De eerste dag na de operatie moet u de oogleden koelen. De ijsblokjes of bevroren erwtjes kunt u in een boterhamzakje doen en met een vochtig washandje eromheen, op de oogleden leggen. Dit scheelt aanzienlijk in de zwelling en het blauw worden.

Complicaties

Tijdens de eerste week na de operatie kan er afscheiding uit het oog komen. Dit is ingedroogd wondvocht uit de wond in de buitenooghoek. Het is dus niet iets om u zorgen over te maken en het wijst niet op een infectie. U mag voorzichtig het ooglid deppen met lauw water om de afscheiding en korsten te verwijderen. Er is een zeer klein risico (2%) op een overcorrectie. Dat betekent dat het ooglid na de operatie te ver naar buiten gekanteld staat. Meestal geneest dit binnen 6 weken. Mocht dat niet zo zijn, dan is een aanvullende operatie nodig. Vaak blijft de buitenooghoek de eerste weken na de operatie gevoelig. Dit wordt geleidelijk minder. Soms ontwikkelt zich een zwelling in de ooghoek als reactie op de hechtmaterialen. Meestal geneest dit spontaan, anders kan het met een kleine ingreep worden verwijderd. Zeldzame complicaties (minder dan 1%) zijn een nabloeding en infectie. Bij pijn of een plotselinge toename van de ooglidzwelling moet u de dienstdoende oogarts bellen.

Vragen

Als u na het lezen van deze webpagina nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde. De polikliniek Oogheelkunde is bereikbaar van ma t/m vr van 08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via 088 979 29 30 of via info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl.

Klachten in de avonduren en weekenden

Buiten kantooruren werken de oogartsen van HMC samen met de oogartsen uit de Haagse regio. De dienstdoende arts-assistent en oogarts zijn aanwezig in het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg.

HagaZiekenhuis, locatie Leyweg
Leyweg 275
2545 CH Den Haag

Bij klachten kunt u zich melden op de spoedeisende hulp van het HagaZiekenhuis. Voor telefonisch overleg buiten kantooruren kunt u bellen naar (070) 210 20 60.

Opleiding tot oogarts in HMC

HMC is een topklinisch ziekenhuis met opleidingsbevoegdheid voor het specialisme oogheelkunde. Ervaren arts-assistenten oogheelkunde die zich in het laatste jaar van de opleiding tot oogarts bevinden, voeren in HMC ook (delen van) oogoperaties uit. De arts-assistenten staan altijd onder directe supervisie van een van de oogartsen.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) de polikliniek Oogheelkunde om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan van ma t/m vr van 08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via 088 979 29 30. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht

Entropion Naar binnen gedraaid onderooglid

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis