Enkelverstuiking of breuk in de enkel

Behandeling met een afneembare enkelbrace

Er is bij u een afneembare enkelbrace aangelegd in verband met een enkelverstuiking of een kleine breuk in uw enkel. Op deze webpagina leest u hoe u hiermee moet omgaan. De informatie is een aanvulling op de mondelinge informatie die u hierover heeft gehad van uw behandelend arts of de gipsverbandmeester.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 23 91
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over enkelverstuiking of breuk in de enkel: Behandeling met een afneembare enkelbrace

Er is bij u een afneembare enkelbrace aangelegd in verband met een enkelverstuiking of een kleine breuk in uw enkel. Op deze webpagina leest u hoe u hiermee moet omgaan. De informatie is een aanvulling op de mondelinge informatie die u hierover heeft gehad van uw behandelend arts of de gipsverbandmeester.

Een enkelverstuiking

U heeft uw enkel verstuikt. Dit betekent dat de enkelbanden aan de buitenzijde (soms aan de binnenzijde) zijn opgerekt of gescheurd. Hierbij kan het voorkomen dat er een klein stukje van uw bot afbreekt.

U heeft een brace gekregen om de enkel te verstevigen. Door de brace wordt voorkomen dat uw enkel weer naar binnen zwikt. De komende weken moet u bepaalde oefeningen gaan doen om de spierkracht en het coördinatievermogen te verbeteren. Zo herstelt uw blessure sneller. De belangrijkste oefeningen en de uitleg hierbij staan op deze webpagina.

Adviezen

  • Tijdens de lichamelijke verzorging kunt u de brace af doen. Hierdoor kunt u zich gewoon douchen. Doe in deze periode wel voorzichtig, zodat u niet per ongeluk weer door de enkel zwikt.
  • Tijdens het slapen kunt u het beste een dunne sok of kous over de brace dragen. Dit is prettiger, omdat de brace hard aan kan voelen. U kunt er eventueel voor kiezen om zonder de brace te slapen, maar doe dit alleen als u na het slapen geen verergering van pijnklachten heeft.
  • Bij een toename van pijn in uw enkel of zwelling van uw voet moet u uw enkel na het lopen hoog leggen. De voet moet iets hoger liggen dan uw knie en de knie moet iets hoger liggen dan uw heup. Tijdens de eerste weken kan het prettig zijn om een kussen onder het voeteneinde van uw matras te leggen. U ligt dan automatisch hoger met uw enkel.

Herstelbevorderende oefeningen

In de eerste twee weken met de brace kunt u de enkel al volledig belasten. U mag erop staan en lopen, maar dit mag niet te lang achter elkaar. Lang staan en grote afstanden lopen moet u vermijden. Bij het lopen maakt u met de aangedane enkel dezelfde (normale) bewegingen als met de gezonde enkel. Zorg dat eerst uw hak de grond raakt. Wikkel daarna de rest van de voet af in de richting van de tenen. Fietsen is ook een uitstekende oefening voor uw enkel.

Versterken van de kuitspieren

Ga rechtop staan en loop op de tenen. Uw hiel en middenvoet mogen de grond niet raken. Maak kleine pasjes. U mag zich vasthouden aan een muur of trapleuning.

Versterken van de voorste scheenbeenspieren

Ga rechtop staan en loop op de hielen. Uw voorvoet en middenvoet mogen de grond niet raken. Maak kleine pasjes. U mag zich vasthouden aan een muur of trapleuning.

Oefeningen voor coördinatie en versterken van spieren rondom de enkel

Ga op het geblesseerde been staan. Hef het andere been en houd het gebogen achter u. De armen houdt u gespreid om de balans te bewaren. Ga nu op de tenen staan en dan weer op een platte voet. Hoe sneller u de beweging uitvoert, hoe moeilijker het is om de balans te bewaren. Als u deze oefening uitvoert met uw ogen dicht kunt u het nog moeilijker maken.

Gaat deze oefening goed? Dan kunt u proberen om uw tanden te poetsen terwijl u op het aangedane been staat. Hierbij traint u de coördinatie van uw enkel.

Vragen

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de gipskamer. Dat kan op werkdagen van 08.30 - 16.00 uur via de volgende telefoonnummers:

  • HMC Bronovo:        088 979 81 30
  • HMC Westeinde:        088 979 23 91

Buiten deze tijden kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde op telefoonnummer 088 979 23 80.

 

Enkelverstuiking of breuk in de enkel: Behandeling met een afneembare enkelbrace

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis