Behandeling endometriose

Endometriose in Balans behandelt endometriose klachten in de vertrouwde omgeving van het ziekenhuis HMC Bronovo. Samen met jou kijken we welke oplossingen en behandelingen er zijn om je dagelijkse leven weer in balans te brengen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Voor diagnose en behandeling van endometriose 088 979 44 89
Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 16.30 uur.
info@endometrioseinbalans
(vermeld telefoonnummer en patiëntnummer)

Locatie

Cijfers

In Nederland hebben zo'n 400.000 vrouwen endometriose waarvan 40.000 vrouwen de ernstige vorm. Endometriose openbaart zich vanaf de eerste menstruatie, rond de 13 jarige leeftijd, tot en met de overgang rond 60 jaar

Behandelingen bij endometriose

Endometriose is een aandoening waarbij baarmoederslijmvlies, dat normaal gesproken aan de binnenkant van de baarmoeder zit, zich ook buiten de baarmoeder in de buik bevindt. Dit veroorzaakt zeer pijnlijke menstruaties, die later overgaan in dagelijkse buikpijnklachten. Endometriose kan daarnaast blaas-, nier- en darmfuncties verstoren.

Ons multidisciplinaireteam van het expertisecentrum Endometriose in Balans is zeer ervaren in het vaststellen van de diagnose en behandelen van endometriose. Wil je meer weten over de onderzoeken? Bekijk dan de pagina: Onderzoeken endometriose.

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor endometriose:

 • behandeling met medicijnen (zoals hormonen en pijnstillers)
 • een behandeling door een kijkoperatie (laparoscopie)
 • dieet en voedingssupplementen
 • bekkenbodemtherapie

Behandeling met hormonen

Bij endometriose kan het slikken van de anticonceptiepil een oplossing zijn. Door deze pil wordt je menstruatie minder heftig en minder pijnlijk. Ons advies is om de pil zonder stopweek in te nemen, hierdoor heb je geen menstruatie meer.

Een andere hormoontherapie kan zijn het gebruik van progestativa. Een anti hormoontherapie bestaat ook meestal in de vorm van injecties. Je lichaam wordt dan in een vervroegde overgang gebracht, je menstrueert dan niet meer. Na het staken van deze medicatie komt de menstruatie gewoon weer terug. Bij al deze therapieën is het belangrijk om de eventuele bijwerkingen en gevolgen goed te bespreken.

Kijkoperatie bij endometriose

Endometriose kan door een kijkoperatie (laparoscopie) worden verwijderd. Bij een kijkoperatie wordt er geopereerd door een klein sneetje in de buik. De chirurg brengt door dat sneetje een kijkbuis (laparoscoop) en opereert met behulp van een camera.

kijkoperatie laparoscopie endometriose

Kijkoperatie (laparoscopie) bij endometriose

Als het operatieteam van ons expertisecentrum jou opereert, dan halen ze in principe alle endometriose weg. Als er nog een kinderwens is, dan wordt je baarmoeder gespaard en is het soms nodig om na vervulling van je kinderwens een tweede keer te opereren. Hoe meer endometriose wordt verwijderd hoe kleiner de kans dat het terugkomt.

Operatieteam endometriose

Het goed op elkaar ingespeelde en toegewijde operatieteam van Endometriose in Balans bestaat uit drie (internationale) gynaecologen, twee darmchirurgen en een uroloog. Zij hebben ruime ervaring opgedaan met deze complexe operaties waardoor het complicatierisico laag is. Voordeel van ons centrum is dat je alle aanwezige specialisten vooraf hebt gezien en gesproken. Ons team is dus persoonlijk op de hoogte van jouw situatie. 

"Goede pijnbestrijding is niet alleen rond een operatie van belang, maar ook in een chronisch traject. Daar zetten wij ons voor in'"

(operatieteam Endometriose in Balans)

Voorlichtingsbijeenkomst

Voor je operatie is het mogelijk om een voorlichtingsbijeenkomst met andere patiënten bij te wonen. Deze staat onder leiding van de gespecialiseerde verpleegkundige, ook is een ervaringsdeskundige aanwezig. Samen kunnen ze al je vragen beantwoorden.

Onvruchtbaarheid en kinderwens

Het verwijderen van cystes en verklevingen door een kijkoperatie, kan de mogelijkheid bieden op een zwangerschap via de natuurlijke weg. In overleg kunnen we je ook doorverwijzen naar het fertiliteitscentrum in HMC Bronovo.

Omgaan met endometriose

Naast pijn- en symptoombestrijding kun je bij Endometriose in Balans ook terecht voor deskundige hulp bij het optimaal leren leven met endometriose.  Je kunt ook een afspraak maken met een psycholoog, diëtist en bekkenbodemtherapeut. Op de website van Endometriose in Balans kun je ook vragen aan andere patiënten stellen in een besloten forum.

'Endometriose gooit je leven en de plannen die je had voor de toekomst overhoop. Als bekkenfysiotherapeute en als coach probeer ik samen met jou en met de andere disciplines van ons medisch behandelcentrum een weg te vinden hoe je de klachten kunt verminderen.'

(C. van der Grijp – Banneke, Bekkenfysiotherapeute)

 

Hoe weet je of je endometriose hebt?

Voor een diagnose of behandeling van endometriose kun je met een verwijzing van je specialist of huisarts terecht bij de specialisten van Endometriose in Balans.

behandelteam endometriose in balans


endometrioseinbalans_logo_web_groot.pngIedere patiënt is anders en verdient een persoonlijke en gerichte aanpak bij endometriose. Kijk voor meer informatie over het expertisecentrum in HMC Bronovo ook op:
www.endometrioseinbalans.nl


Endometriose, behandeling

Waarom HMC?

 • Holistische aanpak (lichaam en geest)
 • Expertisecentrum Endometriose in Balans
 • Goede diagnostiek, snel duidelijkheid
 • Behandeling door gespecialiseerd team in endometriose
 • Persoonlijke begeleiding en behandelplan op maat
 • Patiënt heeft de regie, arts is coach
 • Nauwe samenwerking met LUMC en Medical Delta