Eierstokkanker

Als u te horen krijgt dat u misschien kanker heeft, wilt u graag snel geholpen worden en weten waar u aan toe bent. Bij HMC kunt u terecht voor een snelle diagnose en een persoonlijke behandeling. Wij werken voor de beste kankerzorg in de regio onder andere samen met het Groene Hart Ziekenhuis en het LUMC.

Afspraak en contact

Polikliniek gynaecologie
088 979 24 22
ma t/m vr 08.00 - 16.30 uur

Casemanagers:
088 979 43 48
088 979 54 93
ma t/m vr van 08.30 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

Per jaar (2019):
36 nieuwe patiënten met eierstokkanker

Over eierstokkanker (ovariumcarcinoom)

Als u te horen krijgt dat u misschien eierstokkanker heeft, wilt u graag snel geholpen worden en weten waar u aan toe bent. Bij HMC kunt u terecht voor een snelle diagnose en een persoonlijke behandeling. Wij werken voor de beste kankerzorg in de regio samen met het Groene Hart Ziekenhuis en het LUMC.

Persoonlijk behandelplan

Omdat iedere patiënt en iedere tumor anders is, maken onze gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen een persoonlijk behandelplan. In dat plan staat beschreven welke behandeling het best aansluit op uw situatie. Een van onze specialisten bespreekt dit plan met u en geeft u uitleg over de voor- en nadelen van de behandeling. Soms zijn er alternatieven beschikbaar of kunt u aanpassingen voorstellen. Samen met de arts beslist u of het plan echt bij u past.

Eigen aanspreekpunt

Uw behandeling gaat zo snel mogelijk van start. U krijgt een vast aanspreekpunt (casemanager) waar u terecht kunt met al uw vragen. Deze zorgt er ook voor dat alle afspraken met uw behandelend arts en de onderzoeken en behandelingen goed worden geregeld. Daarnaast is de casemanager er ter ondersteuning voor u en uw naasten in de omgang met uw ziekte.

Nieuwste behandeling en medicijnen

Wij maken gebruik van de nieuwste behandelingen en medicijnen. Door de samenwerking met het LUMC kunnen we de nieuwste wetenschappelijke inzichten snel in de praktijk toepassen. Ook doen we zelf wetenschappelijk onderzoek en werken we mee met onderzoek van het LUMC en andere academische ziekenhuizen. Patiënten met een complexe of zeldzame tumorsoort kunnen we door deze samenwerking ook snel in contact brengen met de beste experts.

Alle zorg op 1 locatie

Wij bieden de zorg aan patiënten met eierstokkanker voor een groot deel bij HMC Antoniushove. Hier werken alle gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen nauw samen, vinden onderzoeken plaats en is het radiotherapiecentrum waar patiënten terecht kunnen die het advies hebben gekregen zich te laten bestralen. Het radiotherapiecentrum is voorzien van de aller modernste bestralingsapparatuur. Uiteraard is het gebouw patiëntvriendelijk ingericht met lichte sfeervolle wacht- en behandelruimtes met uitzicht op de tuin.

Wat is eierstokkanker?

Bij eierstokkanker is er sprake van een verstoorde deling van cellen van de eierstok. Hierdoor ontstaat een woekering van “foute” cellen die samen een kwaadaardige zwelling (tumor) vormen: een carcinoom. Kwaadaardige cellen hebben de neiging zich te verspreiden. Als de kankercellen niet gestopt (kunnen) worden, komen ze uiteindelijk terecht op andere plekken in het lichaam. In dat geval spreken we van uitzaaiingen (metastasen). Er zijn verschillende vormen van eierstokkanker, afhankelijk van het type weefsel waaruit ze zijn ontstaan.

Globaal zijn er 3 vormen:

 • Bij ongeveer 80 tot 90% gaat het om epitheliale eierstokkanker of adenocarcinoom: een tumor die ontstaat uit epitheelcellen. Het epitheel is de buitenste laag cellen van de eierstok.
 • Bij 5 tot 8% gaat het om gonadale stromaceltumoren: een tumor die ontstaat uit de laag weefsel waar de eicellen in liggen.
 • Kiemceltumor: een tumor die ontstaat uit de kiemcellen. Dit zijn de onrijpe eicellen die in de eierstok liggen opgeslagen. Deze vorm van eierstokkanker is heel zeldzaam. Hij komt vooral voor bij jonge meisjes.

Klachten

De eierstokken liggen min of meer vrij in de buikholte. In het begin van de ziekte zijn er meestal weinig klachten, omdat de tumor geen andere organen verdrukt. Klachten ontstaan vaak pas nadat de tumor zich heeft uitgebreid. Daardoor wordt eierstokkanker vrijwel nooit vroeg ontdekt.

Breidt eierstokkanker zich uit, dan kunt u last hebben van:

 • een opgeblazen gevoel of dikke buik: dit merkt u vaak doordat kleren niet goed meer passen
 • vol gevoel en/of moeite met eten
 • misselijkheid
 • bekken- of buikpijn
 • vaker dan normaal plassen
 • verstopping

Behandeling

De behandeling van elke vorm van eierstokkanker is anders. De verschillende mogelijkheden zijn een operatie, bestraling, chemotherapie of een combinatie van deze behandelingen.

Kans op genezing

De genezingskansen zijn afhankelijk van het stadium waarin de ziekte ontdekt wordt.

Gerelateerde behandelingen

Aanvullende zorg

Eierstokkanker

Waarom HMC?

 • Snel terecht en snel duidelijkheid
 • Persoonlijk behandelplan
 • Nieuwste behandeling en medicijnen
 • Een vast aanspreekpunt tijdens het gehele traject

Het team

foto van C.J. Blom-van Dijk

C.J. Blom-van Dijk

Verpleegkundig specialist oncologische gynaecologie

foto van G.J. de Boer-Betten

G.J. de Boer-Betten

Verpleegkundig specialist

foto van dr. M.J. Kagie

dr. M.J. Kagie

Gynaecoloog

foto van I.F. van Luijk

I.F. van Luijk

Gynaecoloog

foto van dr. H.T.C. Nagel

dr. H.T.C. Nagel

Gynaecoloog

foto van H.M.P. Pelikan

H.M.P. Pelikan

Gynaecoloog

Toon iedereen