Een operatie aan het hoornvlies. Pterygium

U bent bij de oogarts geweest en er is bij u een pterygium geconstateerd. Op deze webpagina leest u meer over wat een pterygium is en de behandeling ervan.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 29 30
ma t/m vr van 08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur

info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl

Locatie

Cijfers

Ca. 27.000 patiënten per jaar
2.500 oogheelkundige ingrepen per jaar in onze eigen operatiekamer in HMC Bronovo

Over een operatie aan het hoornvlies. Pterygium

U bent bij de oogarts geweest en er is bij u een pterygium geconstateerd. Op deze webpagina leest u meer over wat een pterygium is en de behandeling ervan.

Pterygium

Bij een pterygium is er een plooi in het bindvlies die vanuit de ooghoek over het hoornvlies groeit. De oorzaak is niet duidelijk. Het kan veroorzaakt worden door zonlicht, hitte, droogte en stof. Een pterygium kan het gezichtsvermogen verslechteren. U kunt rode ogen krijgen, een branderig gevoel in het oog en tranende ogen. Met medicijnen zijn de klachten te verminderen, maar het pterygium gaat er niet van weg. Om het te verwijderen is een operatie nodig.

Het vooronderzoek

Voordat de oogarts u opereert, zullen er onderzoeken plaatsvinden. Vult u voordat u naar het onderzoek komt het bijgevoegde vragenformulier in en neem dit mee naar het ziekenhuis. Op de dag van het onderzoek kunt u het volgende verwachten:

 • De doktersassistente geeft uitleg over de operatie en eventuele vooronderzoeken.
 • Een oogheelkundig onderzoek door de technisch oogheelkundig assistent of optometrist.
 • Als het nodig is, krijgt u een bloedonderzoek, lichamelijk onderzoek, een hartfilmpje en een gesprek bij de anesthesioloog.
 • Na afloop van de vooronderzoeken krijgt u van de polikliniek Oogheelkunde of van het Opnamebureau een afspraak voor de operatie.

Voorbereiding

Na de operatie kunt u niet autorijden omdat u een verband over het oog heeft. We raden u daarom aan iemand mee te nemen naar het ziekenhuis om u terug naar huis te brengen.

U mag de dag van de operatie normaal ontbijten, behalve als u onder algehele verdoving (narcose) wordt geopereerd. Dan moet u nuchter blijven (niet eten en drinken) tot aan de operatie. Meer informatie hierover krijgt u tijdens het pre-operatief spreekuur.

Voor de operatie moet u stoppen met het gebruik van bloedverdunnende medicijnen zoals Ascal. De oogarts overlegt met uw huisarts of cardioloog of u tijdelijk mag stoppen met de medicijnen.

Op de dag van de operatie make-up en nagellak (als u die gebruikt) verwijderen, geen sieraden zoals horloge, ringen en armbanden dragen. Om te voorkomen dat sieraden kwijtraken of gestolen worden, kunt u deze beter thuis laten.

De verdoving

De oogarts heeft met u de besproken welke verdoving er tijdens de operatie wordt gebruikt. Als het nodig is, komt u voor de operatie nog op het spreekuur bij de anesthesioloog om de verdoving te bespreken.

Melden voor de operatie

Omdat er op meerdere locaties wordt geopereerd, zijn er verschillende mogelijkheden. De doktersassistente zal de locatie aankruisen waar u wordt verwacht.

☐ De operatie vindt plaats in de operatiekamer van de polikliniek Oogheelkunde in HMC Bronovo, locatie Hubertusduin, Bronovolaan 3.

U heeft een datum en tijd gekregen waarop u wordt verwacht op de polikliniek.

Als u hier vragen over heeft, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde, telefoonnummer: 088 979 29 30.

U meldt zich op de dag van de operatie bij de polikliniek Oogheelkunde. Hier krijgt u over uw eigen kleding een operatiejas aan. U ligt tijdens de behandeling op een behandelstoel. De assistente dient u een aantal oogdruppels toe ter voorbereiding op de operatie.

☐ De operatie vindt plaats in de algemene operatiekamer van HMC Bronovo.

Op de polikliniek Oogheelkunde heeft u een datum gekregen waarop u geopereerd wordt. Twee werkdagen voor de operatie belt de assistente u over het tijdstip waarop u in het ziekenhuis wordt verwacht. Op de dag van de operatie kunt u zich melden op de afgesproken verdieping. Hier krijgt u voorbereidende druppels in en operatiekleding aan.

De operatie

Tijdens de operatie verwijdert de oogarts de plooi in het bindvlies die over het hoornvlies groeit. Het hoornvliesoppervlak eronder wordt glad gemaakt. Op de plek waar het plekje zat, wordt een nieuw lapje slijmvlies gehecht. Dit stukje slijmvlies wordt onder uw ooglid vandaan gehaald. Na de operatie ziet u daar niets van. De hechtingen lossen vanzelf op binnen drie tot vier weken. Aan het eind van de operatie krijgt u een verband op het geopereerde oog. Het verband mag u de dag na de operatie zelf verwijderen. De operatie duurt ongeveer 45 minuten. U kunt dezelfde dag weer naar huis.

Na de operatie

 • Het verband kan een beetje bloederig vocht bevatten. Ook de dagen na de operatie kunt u bloed in uw traanvocht hebben. Dit is normaal.
 • Uw oog is de eerste week pijnlijk en gevoelig. U mag paracetamol innemen tegen de pijn. Het ooglid kan een aantal dagen gezwollen zijn. Het slijmvlies van het oog is in de ooghoek gezwollen en lijkt op een blaasje.
 • Uw oog kan rood zijn na de operatie. Dit verdwijnt meestal na vier tot acht weken.
 • U mag de eerste twee maanden na de operatie niet in uw oog wrijven.
 • De dag na de operatie begint u met oogzalf. De zalf moet u drie keer per dag gebruiken gedurende drie weken.
 • U moet ’s nachts twee weken slapen met een oogkapje op. Het oogkapje krijgt u op de dag van de operatie.
 • Als u buiten bent, moet u de eerste twee weken een (zonne-)bril dragen om uw oog te beschermen tegen vuil.
 • U mag douchen en haren wassen zonder het kapje over uw oog.
 • U kunt meestal na een paar dagen weer aan het werk.

Controle

De eerste controle is een aantal weken na de operatie. Als de hechtingen irritatie veroorzaken kan de oogarts besluiten de hechtingen te verwijderen.

Risico’s

Als het pterygium ernstig is kan er na de operatie een blijvend zichtbare onregelmatigheid van het hoornvliesoppervlak zijn.

Een ernstige bloeding of een infectie door een bacterie zijn zeldzaam.

Opleiding tot oogarts in HMC

Het HMC is een topklinisch ziekenhuis met opleidingsbevoegdheid voor het specialisme Oogheelkunde. Ervaren arts-assistenten Oogheelkunde uit het LUMC voeren in HMC ook (delen van) oogoperaties uit. De arts-assistenten staan altijd onder directe supervisie van een van de oogartsen.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) de polikliniek Oogheelkunde om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan op werkdagen van 08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via telefoon 088 979 29 30. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Vragen

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kunt u telefonisch contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde.

De polikliniek Oogheelkunde is op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via telefoon 088 979 29 30 of mail info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl.

Buiten kantooruren werken de oogartsen van HMC samen met de oogartsen uit de Haagse regio. De dienstdoende arts-assistent en oogarts zijn aanwezig in het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg.

HagaZiekenhuis, locatie Leyweg
Leyweg 275
2545 CH Den Haag

Bij klachten kunt u zich melden op de spoedeisende hulp van het HagaZiekenhuis.

Voor telefonisch overleg buiten kantooruren kunt u bellen naar (070) 210 20 60.

Een operatie aan het hoornvlies. Pterygium

Voordelen

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis