EEG-onderzoek

De specialist heeft voor u een EEG-onderzoek aangevraagd. EEG is een afkorting van Elektro-EncefaloGram. Bij dit onderzoek wordt met elektroden op het hoofd de elektrische activiteit van de hersenen geregistreerd. Zo wordt er informatie verkregen over het functioneren van de hersenen. U voelt hier niets van. Op deze webpagina kunt u lezen wat dit onderzoek inhoudt.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 27 22 (kies 1)
ma t/m vr van 9.00 - 11.00 uur en tussen 14.00 en 16.00 uur 

 

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over EEG-onderzoek

De specialist heeft voor u een EEG-onderzoek aangevraagd. EEG is een afkorting van Elektro-EncefaloGram. Bij dit onderzoek wordt met elektroden op het hoofd de elektrische activiteit van de hersenen geregistreerd. Zo wordt er informatie verkregen over het functioneren van de hersenen. U voelt hier niets van. Op deze webpagina kunt u lezen wat dit onderzoek inhoudt.

HMC-patiëntenpas

U moet de oproepbrief en uw HMC-patiëntenpas meenemen. Bent u nog niet in bezit van een HMC-patiëntenpas of zijn uw gegevens veranderd, meldt u zich dan 30 minuten voor de afgesproken tijd bij het inschrijfbureau in de centrale hal. Neemt u daarvoor het volgende mee:

 • Een geldig identiteitsbewijs zoals paspoort of rijbewijs;
 • Een geldig verzekeringsbewijs.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur vóór de afspraak) met de afdeling Klinische Neurofysiologie om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. De opengevallen plaats kan dan voor een andere patiënt gebruikt worden. Houdt u bij het afzeggen of verplaatsen van uw afspraak rekening met uw vervolgafspraak bij de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd.
Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Voorbereiding

De elektrische activiteit in de hersenen wordt via de hoofdhuid gemeten. Dit lukt niet als uw haar of hoofdhuid vettig is.

U moet daarom voor het onderzoek:

 • Uw haar wassen en zorgen dat het droog is;
 • Geen haarversteviging, haarlak, crème, gel of iets dergelijks gebruiken.

Als u ingevlochten (kunst)haar heeft, is het niet altijd mogelijk de elektroden goed te bevestigen. Het is mogelijk dat er dan een nieuwe afspraak moet worden gemaakt.

Wat houdt het onderzoek in?

In de hersencellen vindt voortdurend elektrische activiteit plaats. Deze activiteit kan worden opgevangen en geregistreerd. Dit gebeurt met een aantal ronde, metalen plaatjes (elektroden) die op de hoofdhuid bevestigd worden. Deze elektroden zijn door draden verbonden aan de registratieapparatuur. De opgevangen signalen worden via een beeldscherm weergegeven en in de computer opgeslagen.

Het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant. Er zijn twee manieren om de hersenactiviteit te registeren. Welke methode er gebruikt wordt, wordt bepaald door de laborant die het onderzoek uitvoert.

Heeft u het onderzoek in HMC Westeinde dan worden meestal losse elektroden gebruikt. De laborant tekent met een speciaal potlood op uw hoofd de plaatsen waar de elektroden moeten worden vastgemaakt. Daarna wordt de huid op deze plaatsen met een (scrub)crème schoongemaakt om te zorgen dat de elektroden goed contact maken met de huid. Dit gebeurt met een wattenstaafje. Hierna worden er 26 elektroden op de hoofdhuid geplakt met een speciale lijm of een zachte kleefpasta. Als de laborant lijm gebruikt, dan wordt deze drooggeblazen met perslucht. Ook op de borst of op de armen worden twee elektroden bevestigd. Daar worden ze vastgemaakt met pleisters. De voorbereidingen nemen ongeveer 25 minuten in beslag.

Heeft u het onderzoek in HMC Antoniushove, dan worden losse elektroden of een muts gebruikt. Bij het onderzoek met een muts meet de laborant uw hoofdomtrek om de maat van uw hoofd te bepalen. Daarna worden op uw hoofd drie punten getekend met een speciaal potlood. Deze punten geven aan waar elektroden moeten worden geplaatst. Vervolgens krijgt u een muts met elektroden op. De muts wordt vastgemaakt met een bandje onder de kin. Daarna wordt met een spuitje een gel aangebracht tussen de elektroden en de huid. Dit om te zorgen dat de elektroden goed contact maken met de huid.

eeg1.jpeg  eeg2.jpeg
Losse elektroden  Muts


Dit gebeurt via gaatjes in de muts. Daarna wordt via deze gaatjes met een stomp staafje een beetje over de hoofdhuid gekrabd. Hierbij kan een klein schaafwondje ontstaan. De voorbereidingen nemen ongeveer 15 minuten in beslag.

Als de elektroden op het hoofd zitten, begint het onderzoek. Tijdens het onderzoek ligt u op een bed. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u zich zoveel mogelijk ontspant. De laborant neemt plaats achter de apparatuur en geeft aan wat u moet doen.
Dit kan zijn:

 • Ogen openen en sluiten;
 • Handen bewegen;
 • Enige minuten diep zuchten.

De meeste tijd van het onderzoek ligt u met de ogen dicht.
Als laatste onderdeel van het onderzoek plaats de laborant een lamp voor uw gezicht. Deze lamp gaat iedere keer een aantal seconden flitsen. De snelheid van het flitsen neemt steeds toe. Ook nu heeft u de ogen dicht.
Het onderzoekt duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek verwijdert de laborant de elektroden en maakt uw hoofd schoon. Voordat u thuis uw haar gaat wassen, is het belangrijk dat u uw haar eerst goed uitborstelt. Dit om eventuele achtergebleven restjes lijm en pasta te verwijderen. Daarna kunt u uw haar gewoon wassen. U ondervindt geen nadelige gevolgen van het onderzoek. U kunt daarom gewoon naar huis gaan of, wanneer u in het ziekenhuis verblijft, naar de afdeling.
Het onderzoek wordt beoordeeld door een klinisch neurofysioloog. Een klinisch neurofysioloog is een neuroloog met een specialisatie voor dit onderzoek. Na de beoordeling wordt er een verslag gestuurd naar de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd.

Uitslag

De specialist die het onderzoek heeft aangevraagd, krijgt de uitslag en zal deze met u bespreken. Als u nog geen afspraak met deze specialist heeft, raden we u aan deze alsnog te maken.

Route

In HMC Antoniushove bevindt de afdeling Klinische Neurofysiologie zich op de begane grond, balie C3. Daar kunt u zich melden en plaatsnemen in de wachtkamer.
In HMC Westeinde bevindt de afdeling Klinische Neurofysiologie zich op de eerste etage. Volg de borden Functieafdeling en vervolgens de borden Klinische Neurofysiologie. U kunt zich melden bij de receptie Functieafdelingen. Daarna kunt u plaatsnemen in de wachtruimte.

Contact

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen, dan kunt u bellen naar de afdeling Klinische Neurofysiologie. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00-11.00 uur en tussen 14.00-16.00 uur. De contactgegevens: HMC Westeinde afdeling Klinische Neurofysiologie: 088 979 27 22 (kies 1)

U kunt ook e-mailen naar knf.slc@haaglandenmc.nl.

EEG-onderzoek

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis