EEG-onderzoek

Het EEG-onderzoek vindt plaats op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF). Deze afdeling bevindt zich op de eerste verdieping van HMC Bronovo, route 21. Meldt u zich eerst bij de balie (bij de polikliniek Neurologie).

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove, HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 43 60
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

Patiënten per jaar:
2.548 hoofdpijn
3.757 beroerte (CVA/TIA)
5.154 hernia (rug en nek)
1.393 carpaal tunnel syndroom (CTS)
1.861 Parkinson
952 multiple sclerose (MS)
1.933 epilepsie

Over EEG-onderzoek

Het EEG-onderzoek vindt plaats op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF). Deze afdeling bevindt zich op de eerste verdieping van HMC Bronovo, route 21. Meldt u zich eerst bij de balie (bij de polikliniek Neurologie).

Wat is een EEG?

Een EEG is een onderzoek waarbij via elektroden (kleine metalen plaatjes) op uw hoofd de elektrische activiteit van uw hersenen wordt geregistreerd. Deze elektrische activiteit wordt via de hoofdhuid opgevangen en via draden naar een registratieapparaat geleid.

Attentie!

Als u slaap- of kalmerings-tabletten gebruikt, dient u daar ongeveer anderhalve week vóór het onderzoek mee te stoppen. Het is raadzaam dit met uw behandelend specialist of huisarts te overleggen.

Voorbereiding thuis

 • Was voor het onderzoek uw haren.
 • Gebruik géén haarlak, crème, vet of gel.

Hoe verloopt het onderzoek?

Voorbereiding: (duurt ongeveer 20 minuten)

Om de hersenactiviteit te kunnen registreren, wordt een elektroden-badmuts met 22 kleine elektroden op uw hoofd geplaatst. Voor het bepalen van de juiste maat wordt uw hoofd opgemeten met een centimeter. Ook wordt de hoofdhuid ontvet met wat alcohol en scrubmiddel. Er worden twee losse elektroden bij uw oren en slaap geplaatst en twee losse elektroden waarmee uw hartslag wordt geregistreerd. Er wordt een kleine hoeveelheid “contactpasta” aangebracht onder de elektroden, op de hoofdhuid. Hierbij wordt ook een beetje op uw hoofd “gekrast”. Dit kan iets gevoelig zijn. Het vervolg van het onderzoek is pijnloos. De contactpasta dient om de elektroden een goed contact met de hoofdhuid te laten krijgen. Hierdoor kan de elektrische activiteit van de hersenen geregistreerd worden.

De registratie van het reguliere EEG (ongeveer 30 minuten)

 • U ligt met gesloten ogen, zo ontspannen mogelijk.
 • U wordt gevraagd enkele malen de ogen te openen en te sluiten.
 • U wordt gevraagd enkele minuten diep te zuchten.
 • Tegen het einde van het onderzoek wordt een lamp voor uw ogen geplaatst. Hiermee wordt enkele malen een serie lichtflitsen gegeven.

Het EEG-onderzoek is niet schadelijk voor uw gezondheid.

EEG-onderzoek na gedeeltelijke slaaponthouding

De meeste patiënten hebben al eerder een regulier EEG gehad. Nu wordt er een EEG geregistreerd terwijl u doezelt en/of slaapt.

Voorbereiding thuis

Gedeeltelijke slaaponthouding betekent dat u korter slaapt dan normaal. Er wordt van u verwacht dat u de avond voor het EEG-onderzoek twee uur langer wakker blijft dan gebruikelijk en de volgende ochtend twee uur eerder opstaat dan gebruikelijk voor u is.
Voorbeeld: normaal gaat u om 23.00 uur naar bed en staat u om 07.00 uur weer op. Voor dit EEG-onderzoek na gedeeltelijke slaaponthouding gaat u dan om 01.00 uur ’s nachts naar bed en staat u om 05.00 uur weer op.
Het is belangrijk dat u niet teveel koffie/thee of cola drinkt: u mag maximaal één tot twee kopjes/glazen drinken. De ochtend van het onderzoek dient u actief te blijven en niet in slaap te vallen.

Het is aan te raden dat u gehaald en gebracht wordt.

De registratie van het EEG na slaaponthouding (ongeveer een uur)

 • U krijgt, net als bij het reguliere EEG, een elektrode-badmuts op.
 • Het eerste gedeelte van het onderzoek verloopt hetzelfde als bij het reguliere EEG. Daarna wordt de registratie voortgezet terwijl u in de gelegenheid wordt gesteld te gaan slapen.
 • In totaal zal het onderzoek 1 ½ tot twee uur duren.

Uitslag

Direct na de registratie kan nog geen informatie gegeven worden over de uitslag van het onderzoek. De registratie moet eerst worden uitgewerkt en beoordeeld door de neurofysioloog.
Hij/zij geeft de uitslag van het onderzoek door aan uw behandelend arts. Deze zal u van de resultaten van het onderzoek op de hoogte stellen.

Verhinderd

Mocht u onverwacht verhinderd zijn? Neemt u dan zo snel mogelijk contact op met het secretariaat van de polikliniek Neurologie. Dit kan via telefoonnummer: 088 979 44 28.

 

EEG-onderzoek

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis