Ectropion

Naar buiten gedraaid onderooglid

De oogarts heeft met u besproken dat er een ooglidcorrectie bij u wordt gedaan. Op deze webpagina willen wij u informeren over de voorbereidingen, de operatie en de eerste dagen na de operatie.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 29 30
ma t/m vr van 08.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 17.00 uur

info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl

Locatie

Cijfers

Ca. 27.000 patiënten per jaar
2.500 oogheelkundige ingrepen per jaar in onze eigen operatiekamer in HMC Bronovo

Over Ectropion

De oogarts heeft met u besproken dat er een ooglidcorrectie bij u wordt gedaan. Op deze webpagina willen wij u informeren over de voorbereidingen, de operatie en de eerste dagen na de operatie.

Wat is een ectropion?

Bij een ectropion is de rand van het onderooglid naar buiten gedraaid. De afwijking is cosmetisch storend, omdat de rode binnenzijde van het onderooglid zichtbaar is. Vaak is ook het oog geïrriteerd omdat het minder goed sluit. Ook kan het oog gaan tranen. Dit komt doordat het afvoerkanaaltje van de traanwegen (aan de neuskant in het onderooglid) geen contact meer maakt met het oog. Een ectropion wordt meestal veroorzaakt door veroudering, waardoor het ooglid slapper wordt. De afwijking kan ook veroorzaakt worden door een tekort aan huid als gevolg van huidziekten of littekens en door zwelling als gevolg van een infectie of een tumor.

Voorbereiding

Medicijngebruik

Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen kan ernstige complicaties veroorzaken bij ooglidcorrecties. Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen zoals Ascal, Aspirine of Aspro bruis? Dan moet u daar minimaal tien dagen voor de ingreep hiermee stoppen, tot drie dagen na de ingreep. Als u bloedverdunners krijgt via de trombosedienst, dan neemt de polikliniek Oogheelkunde contact op met de arts die deze medicijnen heeft voorgeschreven.

Als u pijnstillers gebruikt, moet u twee weken voor de ingreep alleen paracetamol gebruiken.

Koelen

Het is handig van tevoren ijsblokjes te maken voor het koelen van de oogleden na de ingreep of een zak diepvrieserwtjes aan te schaffen.

De dag van de operatie

De operatie vindt plaats in de operatiekamer van de polikliniek Oogheelkunde van HMC Westeinde. Op de polikliniek Oogheelkunde heeft u een datum en tijd gekregen waarop u wordt verwacht op de polikliniek. Als u hier vragen over heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde, telefoonnummer: 088 979 29 30. U meldt zich op de dag van de operatie bij de polikliniek Oogheelkunde op de begane grond. Hier krijgt u over uw eigen kleding een operatiejas aan. U ligt tijdens de behandeling op een behandelstoel. De assistente dient u een aantal oogdruppels toe ter voorbereiding op de operatie.

De operatie

De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving. De oogarts geeft u enkele injecties om de huid te verdoven. Wanneer het ectropion wordt veroorzaakt door verslapping, zal de oogarts het ooglid corrigeren door het strakker te zetten. Als het ectropion veroorzaakt wordt door een gebrek aan huid, is het meestal nodig huid aan te vullen. Dit gebeurt door de huid onder het ooglid aan te vullen met een huidtransplantaat uit het bovenooglid of van achter het oor.

Als het nodig is, gebeurt deze ingreep onder narcose. De operatie duurt ongeveer 45 minuten.

Na de operatie

Na de operatie moet u een uur op de verkoeverkamer rusten en worden uw ogen gekoeld met een koud kompres. Wij raden u aan dat iemand met u meegaat die na de operatie op de verkoeverkamer bij u kan zijn.
U krijgt een afspraak om de hechtingen na vijf tot zeven dagen te laten verwijderen.
Als u pijn heeft, kunt u paracetamol innemen. De eerste dag na de operatie moet u de oogleden koelen. De ijsblokjes of bevroren erwtjes kunt u in een boterhamzakje doen en - met een vochtig washandje eromheen - op de oogleden leggen. Dit scheelt aanzienlijk in de zwelling en het blauw worden.

Complicaties

Tijdens de eerste week na de operatie kan er afscheiding uit het oog komen. Dit is ingedroogd wondvocht uit de wond in de buitenooghoek. Het is dus niet iets om u zorgen over te maken en het wijst niet op een infectie. U mag voorzichtig het ooglid deppen met lauw water om de afscheiding en korsten te verwijderen. Vaak blijft de buitenooghoek de eerste weken na de operatie gevoelig. Dit wordt geleidelijk minder. Wanneer een huidtransplantaat wordt gebruikt, zal dat door littekens en kleurverschillen van de huid meestal zichtbaar blijven.

Vragen

Als u na het lezen van deze webpagina nog vragen heeft, kunt u telefonisch contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde. De polikliniek Oogheelkunde is van ma t/m vr van 08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur bereikbaar via 088 979 29 30.

Klachten in de avonduren en weekenden

Buiten kantooruren werken de oogartsen van HMC (Haaglanden Medisch Centrum) samen met de oogartsen uit de Haagse regio. De dienstdoende arts-assistent en oogarts zijn aanwezig in het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg.

HagaZiekenhuis, locatie Leyweg
Leyweg 275
2545 CH Den Haag

Bij klachten kunt u zich melden op de spoedeisende hulp van het HagaZiekenhuis. Voor telefonisch overleg buiten kantooruren kunt u bellen naar (070) 210 20 60.

Opleiding tot oogarts in HMC

HMC is een topklinisch ziekenhuis met opleidingsbevoegdheid voor het specialisme oogheelkunde. Ervaren arts-assistenten oogheelkunde die zich in het laatste jaar van de opleiding tot oogarts bevinden, voeren in HMC ook (delen van) oogoperaties uit. De arts-assistenten staan altijd onder directe supervisie van een van de oogartsen.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) de polikliniek Oogheelkunde om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan van ma t/m vr van 08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via 088 979 29 30. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht

Ectropion Naar buiten gedraaid onderooglid

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis