Echo van het hart met contrastvloeistof

Een echocardiografie is een onderzoek van het hart met geluidsgolven. Met contrastvloeistof kunnen we daarbij hartafwijkingen beter in beeld brengen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 43 75
Ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

HMC Gezondheidscentrum Wassenaar 088 979 43 75
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Cijfers

41.967 polikliniekbezoeken
5.975 opgenomen patiënten
23.015 verpleegdagen
9.000 SEH-bezoek Cardiologie
1.350 coronaire interventies
522 cardio-implantaten (303 pacemakers, 146 ICD’s en 73 implanteerbare hartmonitors)

Over een echo van het hart met contrastvloeistof

Een echocardiografie is een onderzoek van het hart met geluidsgolven. Met contrastvloeistof kunnen we daarbij hartafwijkingen beter in beeld brengen. Bijvoorbeeld een gaatje of bloedprop in de hartkamer. We noemen een echo van het hart met contrastvloeistof ook wel een contrast echocardiografie.

Wat is een contrast echocardiografie

Met een echocardiografie maken we bewegende beelden van uw hart. Dit gebeurt met geluidsgolven. Op de echobeelden kan de arts onder andere zien:

 • hoe goed uw hart bloed rondpompt
 • hoe groot een eventueel hartinfarct (hartaanval) is
 • hoe goed de hartkleppen werken
 • hoe ernstig een eventuele vernauwing of lekkage van de hartkleppen is

De geluidsgolven meten ook:

 • hoe snel uw bloed stroomt
 • de druk in het hart en de longen

Soms brengen we bij de echocardiografie een contrastmiddel in uw bloed. Hiermee kunnen we onder andere onderzoeken of er een gaatje of bloedprop in de hartkamer zit. Soms gebruiken we een zoutoplossing als contrastvloeistof, soms een contrastmiddel op basis van eiwitten. Welk contrastmiddel we gebruiken, hangt af van het doel van het onderzoek. Hieronder leest u meer over hoe zo’n contrast echocardiografie gaat.

Uw afspraak

U kunt zich op het afgesproken tijdstip melden bij:
☐ HMC Antoniushove: 1e verdieping, polikliniek Cardiologie
☐ HMC Westeinde: 1e verdieping, balie Functieonderzoeken, route Rood

Afspraak afzeggen

Kunt u op het afgesproken tijdstip niet komen? Bel dan uiterlijk 24 uur voor de afspraak met de polikliniek Cardiologie van HMC om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur op telefoonnummer 088 979 43 75. We kunnen in uw plaats dan een andere patiënt helpen. We moeten afspraken die u niet of te laat afmeldt helaas in rekening brengen.

Voorbereiding

 • U hoeft u niet speciaal voor te bereiden op dit onderzoek. U moet voor dit onderzoek uw bovenkleding uittrekken. U kunt daarmee rekening houden door makkelijke kleding aan te trekken.
 • Neem uw HMC-patiëntenpas en afsprakenkaart mee als u naar het ziekenhuis komt.

Onderzoek

Een cardioloog en een laborant doen het onderzoek. Een cardioloog is een arts die is gespecialiseerd in de behandeling van hart- en vaatziekten. Hieronder leggen we het onderzoek uit:

 • Eerst brengen we een infuusnaaldje in uw arm. Hierdoor komt het contrastmiddel in uw bloed
 • We vragen u om op uw linkerzij te gaan liggen op de onderzoeksbank. De laborant plakt drie elektroden op uw huid. Hiermee controleren we of uw hart klopt in het juiste ritme
 • De laborant smeert de echokop in met gel. De echokop is een soort microfoon die geluid uitzendt en ontvangt. Daarna plaatst de laborant de echokop op uw borstkas en begint met het onderzoek. Het onderzoek duurt ongeveer 20 tot 30 minuten

Het onderzoek doet geen pijn en is niet schadelijk.

Na het onderzoek

Hebben we de zoutoplossing gebruikt als contrastmiddel? Dan mag u meteen naar huis na het onderzoekt. Als u bent opgenomen in het ziekenhuis, gaat u naar de verpleegafdeling. Hebben we een contrastmiddel gebruikt op basis van eiwitten? Dan moet u nog een uur blijven. We kijken dan of u geen last krijgt van de zeldzame bijwerkingen van dit contrastmiddel.

Complicaties

Een complicatie is een medisch probleem wat zich soms voordoet. Dit is een heel veilig onderzoek, met weinig complicaties. Bij het contrastmiddel op basis van eiwitten komen soms de volgende complicaties voor:

 • Patiënten geven na het onderzoek wel eens aan dat ze last hebben van pijn in de rug en hoofdpijn. Deze klachten verdwijnen meestal vanzelf.
 • Heel af en toe krijgen patiënten een allergische reactie bij het toedienen van het contrastmiddel. We nemen dan meteen maatregelen om deze patiënten te helpen.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de cardioloog als u de volgende keer naar de polikliniek komt. Bent u opgenomen in het ziekenhuis? Dan krijgt u de uitslag van de zaalarts.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan kunt u van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 - 17.00 uur bellen met polikliniek Cardiologie van HMC via telefoonnummer 088 979 43 75.

 

Echo van het hart met contrastvloeistof

Cardiologie
Waarom HMC?

 • Grootste pacemakercentrum van regio Haaglanden
 • Expertise 24/7 in dotter- en stentbehandeling
 • Specialistisch team met persoonlijke zorg
 • Aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen
 • Syncope unit