Dunne darm onderzoek met de PowerSpiral endoscoop

Met de PowerSpiral endoscoop kunnen we uw dunne darm helemaal bekijken. Zien we een goedaardig gezwel of bloeding? Dan kunnen we er vaak meteen iets aan doen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Westeinde
maag-, darm-, leverziekten
088 979 43 37
ma t/m vr van 08.30 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

Per jaar:
10.000 onderzoeken door maag- darm-leverartsen
1.200 onderzoeken door longartsen

Over dunne darm onderzoek met de PowerSpiral endoscoop

In overleg met uw arts krijgt u een PowerSpiral onderzoek. Met de PowerSpiral endoscoop kunnen we uw dunne darm helemaal bekijken. Zien we een goedaardig gezwel of bloeding? Dan kunnen we er vaak meteen iets aan doen. Hieronder leest u meer over dit onderzoek.

Wat is een PowerSpiral onderzoek

Bij een PowerSpiral onderzoek bekijken we uw dunne darm van binnen. De dunne darm ligt tussen de maag en de dikke darm. De dunne darm is ongeveer 5 meter lang. Een maag-, darm-, lever-arts (MDL-arts) doet dit onderzoek. Deze arts is hiervoor speciaal getraind.
We gebruiken voor dit onderzoek een speciale endoscoop: de PowerSpiral endoscoop. Een endoscoop is een flexibele, bestuurbare slang met ingebouwde videocamera’s. In de PowerSpiral endoscoop zit een klein motortje. Daarmee kan de arts dieper in uw dunne darm kijken. De arts kan met het onderzoek verschillende afwijkingen in uw dunne darm vinden. Bijvoorbeeld ontstekingen, zweren, bloedingen, vernauwingen, goedaardige en kwaadaardige gezwellen. Vaak haalt de arts met de PowerSpiral endoscoop kleine hapjes weefsel uit uw dunne darm. Die kunnen we dan later verder onderzoeken. De arts kan met de PowerSpiral endoscoop ook kleine ingrepen doen. Bijvoorbeeld een goedaardig gezwel (poliep) weghalen. Of een bloeding stoppen.
Voor sommige onderzoeken brengen we de endoscoop via uw mond naar binnen, bij andere onderzoeken via uw anus. Soms gebruiken we beide manieren. Uw arts zal u vertellen hoe we het onderzoek bij u doen.

Uw afspraak

U heeft een afspraak op:

____________________dag ___________________ om ___________________ uur.

Wij vragen u om 15 minuten voor de afgesproken tijd op de afdeling Endoscopie te zijn. U vindt de afdeling in HMC Westeinde op de 2e verdieping. Gebruik lifthal rood om bij de afdeling te komen.

Als u niet kunt komen

Kunt u op de afgesproken tijd niet komen? Bel dan uiterlijk 24 uur voor de afspraak met de afdeling Endoscopie om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan op maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur via telefoonnummer 088 979 43 37. Belt u niet of te laat af? Dan moeten we helaas kosten in rekening brengen.

Voorbereiding op het onderzoek

Bij de bevestiging van uw afspraak kreeg u een recept voor laxeermiddelen. Wij raden u aan om dit direct af te geven bij de apotheek. Het hele maag-darmkanaal moet namelijk bij het onderzoek schoon en leeg zijn. Alleen zo kan de arts uw dunne darm goed bekijken. Hieronder leest u wat u wel en niet moet doen. Lees de aanwijzingen goed door en volg ze op.

Verdoving

U krijgt voor het onderzoek een roesje. Een roesje is een licht slaapmiddel, soms in combinatie met een pijnstiller. Door het roesje voelt u zich meer ontspannen. U krijgt het roesje door een infuus in uw arm of hand. Een infuus is een slangetje dat met een naald in uw bloedbaan gaat.

Zorg dat iemand u na het onderzoek naar huis kan brengen. Het roesje vertraagt uw reactievermogen. Daardoor is het niet veilig dat u alleen naar huis gaat. Als niemand u naar huis kan brengen, kunnen we u het roesje niet geven en kan het onderzoek niet doorgaan. Meer informatie over het roesje vindt u in de folder ‘Onderzoek met een roesje op de afdeling Endoscopie’.

Propofol

Soms krijgt u voor dit onderzoek Propofol. Dit is sterker dan een roesje. Hierdoor gaat u heel licht slapen. Krijgt u Propofol? Dan maken we ook een afspraak voor u met de anesthesioloog. Dit is een arts die is gespecialiseerd in verdoving en het tegengaan van pijn. De anesthesioloog onderzoekt u. Ook geeft hij of zij u meer uitleg over Propofol. Tijdens de afspraak met de anesthesioloog krijgt u de folder ‘Voorbereiding op de anesthesie’ mee. Hiermee kunt u zich thuis nog beter voorbereiden op het onderzoek.

Uw medicijnen en het onderzoek

Gebruikt u medicijnen? Neem die dan uiterlijk in 2 uur voor u begint met het laxeren met laxeermiddel Picoprep. Slikt u orale anticonceptie (‘de pil’)? Dan kan het zijn dat u minder goed bent beschermd tegen zwangerschap in de periode waarin u de Picoprep gebruikt.

Medicijnen tegen suikerziekte (diabetes)

Heeft u suikerziekte? Neem dan contact op met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd of met de diabetesverpleegkundige. Zij kunnen vertellen wanneer en hoe vaak u de medicijnen tegen diabetes moet innemen tijdens het laxeren en op de dag van het onderzoek.

Bloedverdunnende medicijnen

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Laat dit dan weten aan de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Bloedverdunnende medicijnen zijn bijvoorbeeld Acenocoumarol, Fenprocoumon, Clopidogrel en Persantin. Maar ook de nieuwe antistollingsmiddelen Dabigratan, Rivaroxaban en Apixaban.

Uw arts zal met u bespreken of u tijdelijk moet stoppen met deze medicijnen. Is dat zo? Dan zal de arts u ook vertellen wanneer u moet stoppen. Bent u aangesloten bij de Trombosedienst? Dan zal de Trombosedienst dit met u regelen. U hoeft voor dit onderzoek niet te stoppen met Aspirine (acetylsalicylzuur) en Ascal (carbasalaatcalcium).

IJzertabletten

Door ijzertabletten wordt uw darmwand zwart. De arts kan de binnenkant van uw darm dan minder goed bekijken. Daarom moet u een week voor het darmonderzoek stoppen met het slikken van de ijzertabletten. Na het onderzoek mag u de ijzertabletten weer innemen.

Voorbereiding van uw darmen

Het is belangrijk dat uw darmen voor het onderzoek leeg en schoon zijn. Daarom moet u veel drinken, een dieet volgen en de voorgeschreven laxeermiddelen gebruiken. Hieronder vertellen we u meer over het dieet en de laxeermiddelen.

Dieet

Vanaf 2 dagen voor het onderzoek moet u een speciaal dieet volgen. Hieronder leest u wat u wel en wat u niet mag eten.

Wat mag u niet eten:

 • volkoren graanproducten als: brood met zaden, volkorenbrood, volkoren- en meergranen pasta en zilvervliesrijst
 • vezelige groenten als: asperges, bleekselderij, zuurkool, snijbonen, sperziebonen, prei, doperwten, peulvruchten, taugé, maïs, champignons, tomaten, ui, knoflook, spinazie, andijvie, paprika’s, rauwkost
 • bepaalde soorten fruit als: sinaasappelen, grapefruits, mandarijnen, kiwi’s, bramen, druiven, aardbeien en gedroogde vruchten
 • noten, pinda’s en zaden

Wat mag u wel eten:

 • broodmaaltijden zoals:
  • beschuit, wit- of lichtbruinbrood met margarine of boter
  • magere vleeswaren, een gekookt ei, hagelslag, chocoladepasta, honing, stroop en jam zonder pitjes
 • fruit als: zacht, rijp fruit of fruitconserven zonder pitjes, vezels of schil
 • appelmoes, vruchtenmoes
 • warme maaltijden zoals:
  • soep met stukjes vlees, vermicelli en/of soepballetjes (maar zonder groenten)
  • aardappelen, witte rijst, pasta, macaroni
  • licht gebraden mager vlees, vis of kip (zonder vel)
  • gaar gekookte groenten zoals: bloemkool, de roosjes van de broccoli, worteltjes
 • desserts zoals: vla, pudding, kwark of yoghurt

Laxeren van de darmen

Er mag tijdens het onderzoek geen ontlasting zitten in uw darmen. De arts kan uw darmen anders niet goed bekijken. Daarom maken we voor het onderzoek uw darmen leeg. Dit heet laxeren.

Het laxeren van de darmen gebeurt met twee soorten medicijnen:

 • Picoprep (een poeder)
 • Bisacodyl/Dulcolax (1 tablet van 10 mg of 2 tabletten van 5 mg)

Veel mensen krijgen diarree van de laxeermiddelen. Het is verstandig om hiermee rekening te houden. Bijvoorbeeld bij de afspraken die u maakt in de tijd dat u de laxeermiddelen neemt.

Wanneer zijn de darmen goed schoon
De darmen zijn schoon als alleen maar lichtgele en heldere vloeistof komt uit uw anus. Is dat bij u zo? Dan moet u nog steeds de hoeveelheden heldere drank drinken die we u hieronder voorschrijven.

Drinkt u minder? Dan blijken de darmen bij het onderzoek vaak toch niet goed schoon te zijn. Hierdoor kan de arts niet alles goed zien. Ook kan het onderzoek hierdoor langer duren en meer pijn doen. Soms moet het onderzoek zelfs opnieuw gebeuren.

Hieronder ziet u hoe helder de ontlasting moet zijn als u klaar bent met de voorbereiding van uw darmen.

power_spiral.png

Het is belangrijk dat u de medicijnen volgens de volgende beschrijving inneemt:

Voorbereiding bij een darmonderzoek in de ochtend

1 dag voor het onderzoek (Datum: ___________________)

 • U mag ontbijten en lunchen tot 14.00 uur. U mag geen salade en volkorenproducten eten. Vanaf 14.00 uur mag u niets meer eten.
 • Drink alleen heldere vloeistoffen: water, helder appelsap, heldere thee, heldere gezeefde drinkbouillon.
 • U mag geen drank drinken met een rode kleur, zoals bietensap of druivensap.
 • U mag niets drinken met alcohol en koolzuur.
 • We raden u aan om ook bouillon te drinken, omdat hier zout in zit.
 • Neem om 16.00 uur 2 laxeertabletten Bisacodyl 5 mg (of 1 tablet van 10 mg) in met een glas water.
 • Neem om 19.00 uur het eerste zakje Picoprep in. Los de inhoud van het zakje op in 150 ml koud water. Roer het 2 tot 3 minuten en drink het in 1 keer op.
 • Drink hierna 2 liter heldere vloeistoffen binnen 2 uur. Neem om de 10 minuten een glas.
 • Om zeker te weten dat u genoeg drinkt, kunt u op een lijst  bijhouden hoeveel u drinkt.
 • U kunt het koud krijgen tijdens het laxeren. Ook kunt u hoofdpijn krijgen. U mag hiervoor paracetamol innemen.
 • U kunt last krijgen van pijn en irritatie rond de anus. Als u hier last van heeft, mag u zalf aanbrengen rond de anus. U mag geen vaseline gebruiken.

Dag van het onderzoek (Datum: ___________________)

 • Neem 4 uur voor het onderzoek het tweede zakje Picoprep in (zie Schema 1). Los de inhoud van het zakje op in 150 ml koud water. Roer het 2 tot 3 minuten en drink het in 1 keer op.
 • Drink daarna 2 liter heldere vloeistoffen binnen 2 uur. Neem om de 10 minuten een glas. Wij raden u aan om ook bouillon te drinken.
 • Vanaf 2 uur voor het onderzoek mag u niets meer drinken.

Schema 1: Innemen van Picoprep bij een onderzoek in de ochtend

Tijdstip darmonderzoek
in de ochtend


Inname eerste zakje 1 dag
voor het onderzoek
Inname tweede zakje op de dag
van het onderzoek
09.00 uur  19.00 uur 05.00 uur
09.30 uur  19.00 uur 05.30 uur
10.00 uur  19.00 uur 06.00 uur
10.30 uur  19.00 uur 06.30 uur
11.00 uur  19.00 uur 07.00 uur
11.30 uur  19.00 uur 07.30 uur
12.00 uur  19.00 uur 08.00 uur

Zoek in de linkerkolom hoe laat het onderzoek is gepland. Kijk daarna op dezelfde regel hoe laat u het eerste en tweede zakje Picoprep moeten innemen.

Voorbereiding bij een darmonderzoek in de middag

1 dag voor het onderzoek (Datum: ___________________)

 • U mag ontbijten en lunchen tot 14.00 uur. U mag geen salade en volkorenproducten eten. Vanaf 14.00 uur mag u niets meer eten.
 • Drink alleen heldere vloeistoffen: water, helder appelsap, heldere thee, heldere gezeefde drinkbouillon.
 • U mag geen drank drinken met een rode kleur, zoals bietensap of druivensap.
 • U mag niets drinken met alcohol en koolzuur.
 • We raden u aan om ook bouillon te drinken, omdat hier zout in zit.
 • Neem om 16.00 uur 2 laxeertabletten Bisacodyl 5 mg (of 1 tablet van 10 mg) in met een glas water.
 • Neem om 19.00 uur het eerste zakje Picoprep in. Los de inhoud van het zakje op in 150 ml koud water. Roer het 2 tot 3 minuten en drink het in 1 keer op.
 • Drink hierna 2 liter heldere vloeistoffen binnen 2 uur. Neem om de 10 minuten een glas.
 • Om zeker te weten dat u genoeg drinkt, kunt u op een lijst  bijhouden hoeveel u drinkt.
 • U kunt het koud krijgen tijdens het laxeren. Ook kunt u hoofdpijn krijgen. U mag hiervoor paracetamol innemen.
 • U kunt last krijgen van pijn en irritatie rond de anus. Als u hier last van heeft, mag u zalf aanbrengen rond de anus. U mag geen vaseline gebruiken.

Dag van het onderzoek (Datum: ___________________)

 • Neem 4 uur voor het onderzoek het tweede zakje Picoprep in (zie Schema 2). Los de inhoud van het zakje op in 150 ml koud water. Roer het 2 tot 3 minuten en drink het in 1 keer op.
 • Drink daarna 2 liter heldere vloeistoffen binnen 2 uur. Neem om de 10 minuten een glas. Wij raden u aan om ook bouillon te drinken.
 • Vanaf 2 uur voor het onderzoek mag u niets meer drinken.

Schema 2: Innemen van Picoprep bij een onderzoek in de middag

Tijdstip darmonderzoek
in de ochtend


Inname eerste zakje 1 dag
voor het onderzoek
Inname tweede zakje op de dag
van het onderzoek
13.30 uur  19.00 uur 09.30 uur
14.00 uur  19.00 uur 10.00 uur
14.30 uur  19.00 uur 10.30 uur
15.00 uur  19.00 uur 11.00 uur
15.30 uur  19.00 uur 11.30 uur
16.00 uur  19.00 uur 12.00 uur
16.30 uur  19.00 uur 12.30 uur

Zoek in de linkerkolom hoe laat het onderzoek is gepland. Kijk daarna op dezelfde regel hoe laat u het eerste en tweede zakje Picoprep moeten innemen.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis

Op de dag van het onderzoek neemt u uw HMC-patiëntenpas mee naar het ziekenhuis. Bent u uw patiëntenpas vergeten of heeft u geen patiëntenpas? Laat dan alstublieft een pas maken bij de inschrijfbalie in de centrale hal.

Trek voor het onderzoek gemakkelijk zittende kleding aan. Laat sieraden en andere waardevolle zaken thuis. Het is handig om een tas mee te nemen. Hier kunt u uw kleding in bewaren tijdens het onderzoek.

Waar meldt u zich

Het onderzoek gebeurt op de afdeling Endoscopie. Meldt u 15 minuten vóór de afgesproken tijd bij de balie. Wij proberen u op de afgesproken tijd te helpen. Het kan gebeuren dat u toch moet wachten. Bijvoorbeeld door een spoedgeval. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Het onderzoek

 • De endoscopieverpleegkundige haalt u op uit de wachtkamer. Ze brengt u naar de voorbereidingskamer. Soms brengt de endoscopieverpleegkundige u direct naar de behandelkamer. Geef de ingevulde vragenlijst met daarop het telefoonnummer van uw begeleider aan de verpleegkundige.
 • U kleedt zich gedeeltelijk uit. Daarna gaat u op de brancard liggen. We bedekken uw onderlichaam. Uw kleding leggen we onderop de brancard.
 • De verpleegkundige brengt een infuus (slangetje) aan. Ook sluit ze apparatuur aan via een knijpertje op uw oor of vinger. Hiermee meten we uw bloeddruk en hoeveel zuurstof u heeft in uw bloed.
 • Heeft u nog vragen over het onderzoek? Stel die dan gerust aan de verpleegkundige of de arts.
 • De arts stelt een paar vragen aan u voor het onderzoek begint. De vragen gaan onder andere over de medicijnen die u gebruikt en de allergieën die u heeft. Dit noemen we de ‘time-out’ procedure.
 • Daarna gaat u op uw linkerzij liggen. Trek uw knieën zo hoog mogelijk op.

Het onderzoek via de mond

 • We vragen u uw gebitsprothese uit te doen als u die heeft.
 • U krijgt via het infuus een slaapmiddel en soms een pijnstiller of ander medicijn.
 • U krijgt een beschermring (bijtring) in uw mond. De ring beschermt uw tanden en de endoscoop.
 • De arts brengt de endoscoop via de mond naar binnen.
 • De arts vraagt u om bij het inbrengen van de endoscoop te slikken. Dit maakt het makkelijker om de endoscoop verder naar binnen te schuiven. U hoeft niet bang te zijn om te stikken. De endoscoop laat uw luchtpijp namelijk vrij.
 • Via de endoscoop blaast de arts lucht bij u naar binnen. Dit helpt om uw slokdarm, maag en dunne darm goed te bekijken. Door de lucht kunt u gaan boeren. Dit is niets om u voor te schamen.
 • Tijdens het onderzoek kunt u slijm in uw mond krijgen. De verpleegkundige zuigt dit slijm weg uit uw mond als dat nodig is.
 • Wij meten tijdens het onderzoek steeds uw hartslag en hoeveel zuurstof u heeft in uw bloed. Dit doen we met een knijpertje op uw oor of vinger.
 • Als dat nodig is, neemt de arts met de endoscoop een stukje weefsel uit uw darm. Dit stukje weefsel heet een biopt. Dit biopt kunnen we dan later verder onderzoeken in het laboratorium. Het wegnemen van het weefsel doet geen pijn.
 • Soms doet de arts een kleine ingreep met de endoscoop. Bijvoorbeeld een goedaardig gezwel (poliep) weghalen. Of een bloeding stoppen.
 • De arts haalt de endoscoop weg als het onderzoek klaar is.

Het onderzoek via de anus

 • U krijgt via het infuus een slaapmiddel en soms een pijnstiller of ander medicijn.
 • We brengen de endoscoop in via uw anus. We schuiven de endoscoop daarna langzaam verder naar binnen door de dikke darm.
 • Via de endoscoop blaast de arts lucht bij u naar binnen. Dit gebeurt om uw darmen goed te kunnen bekijken. U kunt hiervan krampen in uw darmen krijgen. Waarschijnlijk laat u ook winden tijdens het onderzoek. Dat is heel normaal. Houd de winden vooral niet op. Doet u dit wel, dan kunnen de darmkrampen erger worden.
 • Soms moet u tijdens het onderzoek draaien op uw rug of rechterzij.
 • Soms duwt de verpleegkundige met de handen op uw buik. Dit doet de verpleegkundige om te zorgen dat de endoscoop niet opkrult in de darmen.
 • Wij meten tijdens het onderzoek steeds uw hartslag en hoeveel zuurstof u heeft in uw bloed. Dit doen we met een knijpertje op uw oor of vinger.
 • Als dat nodig is, neemt de arts met de endoscoop een stukje weefsel uit uw darm. Dit stukje weefsel heet een biopt. Dit biopt kunnen we dan later verder onderzoeken in het laboratorium. Het wegnemen van het weefsel doet geen pijn.
 • Soms doet de arts een kleine ingreep met de endoscoop. Bijvoorbeeld een goedaardig gezwel (poliep) weghalen. Of een bloeding stoppen.
 • De arts haalt de endoscoop weg als het onderzoek klaar is.

Mogelijke ingrepen tijdens het onderzoek

De arts kan instrumenten inbrengen door de endoscoop. Hiermee kan de arts de volgende ingrepen uitvoeren:

 • Een poliep (meestal goedaardig gezwel) weghalen: De arts legt een metaaldraadje als een lus om de poliep heen. Hierna stuurt de arts een zwakke elektrische stroom door het metaaldraadje. Dit brandt de steel van de poliep weg. U voelt hier niets van. De poliepen halen we uit uw lichaam en sturen we naar het laboratorium. Het laboratorium onderzoekt ze.
 • Een bloeding of de oorzaak van een bloeding behandelen: Dit gebeurt soms met kleine nietjes. Het kan ook met een metaaldraadje. Door hier stroom door te sturen, brandt de arts het wondje dicht. U voelt hier niets van.
 • Vernauwingen oprekken: Dit gebeurt met een langwerpige ballon.
 • Een afwijking markeren met inkt: Een chirurg kan de afwijking daardoor later makkelijker vinden en weghalen.
 • Een ERCP uitvoeren: Dit is een onderzoek van de galwegen. De galwegen staan in verbinding met de dunne darm. Een ERCP gebeurt bijvoorbeeld om galstenen weg te halen. Of om een stent (buisje) te plaatsen in een vernauwing van de galwegen.

Hoelang duurt het onderzoek

Het onderzoek duurt tussen de 1 en 3 uur.

Na het onderzoek

Na het onderzoek gaat u naar de uitslaapkamer. Hier komt u bij van het onderzoek. Gemiddeld blijft u 1 uur in de uitslaapkamer.

Als u goed wakker bent, mag u weer gewoon eten en drinken. U krijgt een broodmaaltijd van ons op de uitslaapkamer. Heeft u nog veel last van lucht in de darmen? Dan kunnen we een dun slangetje (“een schoorsteentje”) in uw anus brengen. Daardoor kan lucht ontsnappen uit uw darmen. Als alles goed gaat, halen we het infuusnaaldje weg. Daarna mag u met uw begeleider naar huis.

Klachten na het onderzoek

Na het onderzoek hebben veel mensen nog een tijdje klachten. De eerste tijd na het onderzoek kunt u last hebben van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en veel winden laten. Dit is normaal. Meestal komt dit door de lucht die we tijdens het onderzoek naar binnen hebben geblazen. Het is belangrijk dat u die lucht snel kwijtraakt. Dit doet u door winden te laten. De pijn is dan vaak snel weer weg.

Hebben we bij u poliepen weggehaald of biopten genomen? Dan kan het zijn dat u de eerste uren na het onderzoek wat bloed verliest. Tot enkele dagen na het onderzoek kunt u wat slijm en vocht verliezen via uw anus. Normaal gesproken houden deze klachten binnen enkele dagen op. Neemt u contact op met de afdeling Endoscopie (tijdens kantooruren) of met de Spoedeisende Hulp (avond en weekend) als:

 • de klachten erger worden
 • u koorts krijgt
 • u bloed blijft verliezen
 • u veel bloed verliest (bijvoorbeeld een kopje vol)
 • u andere klachten heeft die u niet vertrouwt

De telefoonnummers vindt u hieronder.

Complicaties

Een complicatie is een medisch probleem dat soms gebeurt. De anesthesioloog zal de voor- en nadelen van het roesje met u bespreken. Er is een kleine kans op complicaties door de medicijnen die u krijgt voor het roesje. Bijvoorbeeld problemen met ademhalen en hartstoornissen. Vooral mensen die ouder zijn dan 70 jaar en mensen met een hartaandoening en/of longaandoening lopen hier risico op.

Complicaties door het onderzoek zelf komen heel weinig voor: bij ongeveer 2 op de 1.000 patiënten. De kans op een complicatie wordt groter als de arts tijdens het onderzoek een ingreep doet. 2 op de 100 patiënten krijgt dan last van een complicatie. Mogelijke complicaties zijn:

 • De complicatie die het meest voorkomt, is een bloeding. Die bloeding kunt u krijgen tijdens of direct na het onderzoek. Maar het kan ook nog gebeuren in de eerste week na het onderzoek.
 • Een zeldzame, maar heel ernstige complicatie is een darmperforatie. Dit is een gaatje of scheurtje in de wand van de darm. 1 op de 1000 patiënten krijgt deze complicatie. Door de darmperforatie kan ontlasting uit de darm in de buikholte komen. Hierdoor kunt u een buikvliesontsteking krijgen. Dit is gevaarlijk. Meestal moeten we u dan direct opereren.

Een bloeding en een darmperforatie komen vooral voor bij mensen die ontstekingen, vernauwingen of uitstulpingen (divertikels) in de darm hebben.

De uitslag

U krijgt direct na het onderzoek een voorlopige uitslag van de arts die het onderzoek heeft gedaan. U krijgt die uitslag op papier of mondeling. De definitieve uitslag van het onderzoek krijgt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. U hoort de definitieve uitslag bij uw volgende bezoek aan de polikliniek.

Vragen

Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Endoscopie. U kunt ons bellen van maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 17.00 uur via telefoonnummer: 088 979 43 37.

Buiten kantooruren kunt u bij spoed contact opnemen met de Spoedeisende Hulp van HMC Westeinde. U bereikt de Spoedeisende Hulp via telefoonnummer 088 979 23 80.

Voor deze informatie hebben we gebruikgemaakt van een voorlichtingsfolder van de Maag Lever Darm Stichting.

Dunne darm onderzoek met de PowerSpiral endoscoop

Endoscopie

Waarom HMC?

 • Team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen
 • Endoscopiecentrum bevolkingsonderzoek darmkanker
 • Persoonlijke begeleiding