Over duizeligheid (BPPD)
U bent op de spoedeisende hulp (geweest) omdat u duizelig bent. De duizeligheid die u heeft, heet BPPD of positieduizeligheid. Hieronder leest u meer over BPPD en wat u er tegen kunt doen.
Wat is BPPD
BPPD staat voor benigne paroxysmale positieduizeligheid. We noemen het ook wel positieduizeligheid.
Bij BPPD heeft u aanvallen van duizeligheid. Hierbij ziet u de omgeving draaien. Soms voelt het alsof u zelf beweegt, valt of draait, maar dat is niet zo. U kunt misselijk zijn, bleek uitzien, zweten of overgeven.
Hoe krijgt u BPPD
BPPD heeft te maken met de evenwichtsorganen in het oor. Die bestaan uit buisjes. In die buisjes zit vocht, met heel kleine steentjes erin. Het vocht beweegt als u uw hoofd beweegt. De hersenen merken dat en geven signalen aan de spieren van armen en benen. Die kunnen zo op de goede manier reageren.
Bij BPPD zijn de steentjes in het evenwichtsorgaan verplaatst. Dit kan zomaar gebeuren en duurt meestal 3 weken. U wordt dan duizelig als u bepaalde bewegingen maakt met uw hoofd. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken. Het is niet ernstig.
Adviezen bij BPPD
We adviseren u om bij BPPD zoveel mogelijk te blijven doen wat u normaal ook doet. De oefening hieronder helpt soms ook.
Oefening
- Ga met de ogen dicht zitten op de rand van uw bed.
- Ga dan op uw zij liggen.
- Kom overeind als de duizeligheid voorbij is.
- Ga dan op uw andere zij liggen.
- Kom overeind als de duizeligheid voorbij is.
- Stop pas met de oefening als u zich helemaal niet meer duizelig voelt.
- Doe deze oefening 5 keer per dag.
Medicijnen
Bij misselijkheid en overgeven helpen medicijnen als metoclopramide en domperidon. Deze medicijnen zijn er ook als zetpillen. Een arts kan deze medicijnen voorschrijven als u ze nodig heeft. Bijvoorbeeld uw huisarts.
Wanneer belt u met uw huisarts?
- Bel met uw huisarts als uw klachten na 2 weken nog niet minder erg zijn geworden.
- Na 1 maand moet de duizeligheid helemaal voorbij zijn. Bel met uw huisarts als u dan nog steeds last heeft van de BPPD.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel ze dan gerust aan de arts of verpleegkundige. U kunt ook bellen met de spoedeisende hulp van HMC Westeinde. U bereikt ons via telefoonnummer 088 979 23 80.