Duimbasis artrose

Slijtage (artrose) kan op meerdere plekken in de hand en pols voorkomen. Vooral bij de duimbasis komt artrose vaak voor, omdat de duim veel krachten te verduren krijgt en heel beweeglijk is.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
HMC Gezondheidscentrum Wassenaar
088 979 44 99
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over Duimbasis artrose

Slijtage (artrose) kan op meerdere plekken in de hand en pols voorkomen. Vooral bij de duimbasis komt artrose vaak voor, omdat de duim veel krachten te verduren krijgt en heel beweeglijk is.

Wat zijn de klachten?

Veel voorkomende klachten bij duimbasis artrose zijn pijn bij draaibewegingen en knijpen: bijvoorbeeld bij het uitwringen van een doek. Het gewricht wordt ook stijver en er kan minder kracht mee gezet worden.

Aanvullend onderzoek

Een röntgenfoto kan duidelijk maken hoe ernstig de duimbasis artrose is.

Behandeling

Er wordt altijd eerst geprobeerd om de klachten weg te nemen zonder operatie. Bijvoorbeeld met fysiotherapie, een spalk, een injectie met corticosteroïden (ontstekingsremmers) of pijnstillers. Als deze behandelingen onvoldoende resultaat bieden, dan bespreken wij de mogelijkheden van een operatie met u.

Doel van de operatie

Het doel van een operatie is om de pijnklachten te verminderen en de hand weer beter te laten functioneren. Er zijn meerdere technieken beschikbaar voor de operatie. We bespreken met u wat de beste techniek is in uw persoonlijke situatie.

De meest toegepaste operatie bestaat uit het verwijderen van het bot (trapezium) bij de duimbasis. Eventueel wordt een deel van de naastliggende pees gebruikt om het gewricht te verstevigen. Een andere optie is om het gewricht vast te zetten.

Voorbereiding op de operatie:

 • De plastisch chirurg bespreekt de operatie met u tijdens uw bezoek aan de polikliniek.
 • Na het consult bij de plastisch chirurg wordt voor u de afspraak voor de operatie gemaakt door de opnameplanner. U krijgt ook een afspraak bij de anesthesist om de details van de narcose of lokale verdoving van de arm te bespreken.
 • Meldt het de plastisch chirurg en de anesthesist wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt. Bloedverdunnende medicijnen zijn bijvoorbeeld Fenprocoumon (Marcoumar), Acenoumarol (Sintrom), Dabigatran (Pradaxa), Apixaban (Eliquis), Rivaroxaban (Xarelto), Fraxiparine, Clopidrogel (Plavix), Dipyridamol (Persantin), Ticagrelor (Brilique), Prasugrel (Efient), Ascal, APC, Asprobruis, Aspirine, Diclofenac, Naproxen, Brufen of Voltaren.
 • Meldt overgevoeligheden, bijvoorbeeld overgevoeligheid voor latex of pleisters.
 • Als u rookt, adviseren we u om hier voor en na de operatie mee te stoppen. Dit omdat roken de kans op complicaties, zoals een infectie, verhoogt. Ook de kans op een slechter resultaat van de operatie neemt toe door roken.
 • U wordt opgenomen op de dag van de operatie. U moet dan nuchter zijn. Voor de operatie krijgt u alle praktische informatie in een brief of telefonisch.
 • U mag niet zelf autorijden na de operatie. Het is verstandig om dus alvast vervoer naar huis te regelen voor na de operatie.

Hoe verloopt de operatie?

De operatie kan plaatsvinden op twee manieren:

 • onder algehele narcose;
 • onder verdoving van de arm door middel van een injectie bij de schouder of de oksel.

U kunt een aantal uur na de operatie weer naar huis. De operatie duurt ongeveer een uur.

Na de operatie

Na de operatie wordt er een spalk om de arm aangelegd. U mag na de operatie liggen of zitten zoals u wilt. Het is vaak prettig om uw arm op een kussen te leggen.

U krijgt een mitella om de arm rust te geven. Het is verstandig de mitella de eerste vijf dagen te dragen. Het is wel belangrijk om regelmatig uw schouder en vingers te bewegen! Als u een operatie heeft gehad met verdoving van de arm, dan zal uw arm gedurende enkele uren zwaar en gevoelloos zijn. Als het gevoel weer terugkomt, mag u de vingers weer bewegen. U krijgt instructies over verzorging en het gebruik van uw hand na de operatie.

De plastisch chirurg verwijst u naar de gespecialiseerde fysiotherapeut (handtherapeut). U krijgt afspraken mee voor de gipskamer om het gips na ongeveer twee weken te wisselen.

Nazorg

De wond is gesloten door middel van hechtingen. Wanneer de hechtingen van oplosbaar materiaal zijn, lossen ze na verloop van tijd op.

Als de wond gesloten is met niet-oplosbare hechtingen, dan worden deze na 12 tot 14 dagen verwijderd op de polikliniek Plastische Chirurgie.

Afspraken voor de gipskamer om de spalk/het gips te vervangen worden voor u gemaakt.

Complicaties

Complicaties kunnen bij elke operatie voorkomen. De kans op complicaties en onvoldoende effect van de operatie is groter bij mensen die roken.
Wordt het verband bloederig? Neem dan contact op met de polikliniek.

Bij een wondinfectie is de wond rood, gezwollen en pijnlijk. Soms gaat dit gepaard met koorts. Neem bij deze klachten ook contact op met het ziekenhuis.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan zal de plastisch chirurg of de verpleegkundige van de polikliniek ze tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Heeft u voor of na de operatie nog aanvullende vragen of zijn er complicaties? Dan kunt u maandag t/m vrijdag van 08.00 – 17.00 uur contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: 088 979 44 99.

Voor complicaties buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

Duimbasis artrose

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis