Droge ogen

U bent bij de oogarts geweest omdat u last heeft van droge ogen. Op deze webpagina leest u wat de oorzaken van droge ogen zijn en wat u er aan kunt doen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 29 30
ma t/m vr van 08.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 17.00 uur

info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl

Locatie

Cijfers

Ca. 27.000 patiënten per jaar
2.500 oogheelkundige ingrepen per jaar in onze eigen operatiekamer in HMC Bronovo

Over droge ogen

U bent bij de oogarts geweest omdat u last heeft van droge ogen. Op deze webpagina leest u wat de oorzaken van droge ogen zijn en wat u er aan kunt doen.

Droge ogen

Sommige mensen produceren niet genoeg traanvocht of het traanvocht is van een slechte kwaliteit. Hierdoor kunnen de ogen gaan branden en steken, heeft men het gevoel alsof er iets in het oog zit of er komt vieze afscheiding uit de ogen. Soms leidt dit weer tot een teveel aan tranen, wat hinderlijk is. Traanvocht heeft als belangrijkste functie het oog vochtig te houden. Elke keer dat u met de ogen knippert, wordt het traanvocht in een dun laagje gelijkmatig verdeeld over het oog. Dit dunne laagje wordt ook wel de traanfilm genoemd. Het dient om het oog glad te houden en te beschermen tegen de buitenlucht. De traanfilm bestaat uit drie bestanddelen: een olieachtige laag, een waterige laag en een slijmachtige laag. Het olieachtige buitenste laagje wordt gemaakt door kleine kliertjes in de oogleden (de kliertjes van Meibom). Het voorkomt dat traanvocht te snel verdampt. Het waterige middelste laagje wordt gemaakt door de traanklier. Deze ligt in de oogkas boven de buitenste ooghoek. Dit laagje wast het oog schoon van vuil en stof. Het slijmachtige binnenste laagje komt uit kleine kliertjes in het slijmvlies van het oog en moet ervoor zorgen dat de waterige laag zich gelijkmatig over het oog verdeelt en er goed aan vasthecht.

Oorzaken

Droge ogen kunnen vele oorzaken hebben. Er is onderzoek door de oogarts nodig om vast te stellen om welke oorzaak het gaat. Bepaalde ziekten gaan gepaard met droge ogen, zoals de ziekte van Sjögren. Soms zijn droge ogen een bijwerking van geneesmiddelen. Het kan ook zo zijn dat een van de lagen in de traanfilm ontbreekt door afwijkingen in de oogleden of in het slijmvlies. Een oorzaak van droge ogen kan zijn dat men met de ogen half open slaapt. Andere oorzaken zijn te weinig of slechte knipperbewegingen, zodat de traanfilm niet gelijkmatig over het oog wordt verdeeld. Dit komt met name voor tijdens lezen, televisie kijken of achter de computer zitten. Gemiddeld knippert men dan drie tot vier keer minder met de ogen dan normaal. Door middel van een onderzoek bij de oogarts kan de oorzaak opgespoord worden en de juiste behandeling worden gegeven. Vaak is er geen speciale oorzaak aan te wijzen.

De behandeling

Het behandelen van droge ogen is meestal niet eenvoudig, omdat het niet altijd lukt de oorzaak weg te nemen. Als de droge ogen worden veroorzaakt door een ontsteking van de oogleden, dan wordt deze behandeld door de oogarts. Als de traanklier of het slijmvlies van het oog niet goed functioneert, dan kan kunstmatig traanvocht helpen. De oogarts schrijft dan “kunsttranen” of een ooggel voor die aangebracht moet worden op de ogen. Een andere behandeling is het dragen van een speciale beschermende bril om verdamping van het traanvocht tegen te gaan. Ook kan het traanafvoerkanaaltje (traanbuisje) tijdelijk of permanent worden dichtgemaakt. Hierdoor blijft het oog langer vochtig. Dit kan poliklinisch gebeuren door een speciaal plugje in het traanafvoerkanaaltje te plaatsen of het dicht te schroeien. De oogarts bespreekt met u welke behandeling bij u van toepassing is.

Adviezen

Als u merkt dat u onder bepaalde omstandigheden méér klachten heeft, probeer dan deze omstandigheden te veranderen. U kunt voorkomen dat het traanvocht te snel verdampt door de luchtvochtigheid in huis te verbeteren. Dit kunt u doen met behulp van waterbakken aan de verwarming of door de aanschaf van een luchtbevochtiger. Buiten kan een speciale (fiets)bril die aan de zijkanten is afgesloten ervoor zorgen dat de ogen door de wind niet te veel uitdrogen. Vermijd zaken die extra droogte of irritatie geven, zoals een föhn, een ventilator of rook. Het dragen van contactlenzen kan problemen geven als u droge ogen heeft. Probeert u er een paar weken bewust aan te denken om vaker te knipperen tijdens het lezen, televisiekijken en computeren. Regelmatig oogdruppels gebruiken, volgens de aanwijzingen van de oogarts, en de ogen laten controleren door de oogarts kan complicaties voorkomen.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) de polikliniek Oogheelkunde om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan op werkdagen van
08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via telefoon 088 979 29 30.
In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Vragen

Als u na het lezen van deze webpagina nog vragen heeft kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde.
De polikliniek Oogheelkunde is op werkdagen bereikbaar van
08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via 088 979 29 30 of via info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl.

Droge ogen

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis