Dotter- en stentbehandeling

Als u een vernauwing of verstopping in een kransslagader heeft, kan de cardioloog het bloedvat oprekken met een ballonnetje. Dit heet dotteren. Meestal plaatst de cardioloog een hol buisje van gaas om te voorkomen dat het bloedvat weer vernauwt. Dit heet een stent.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 43 75
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

HMC Gezondheidscentrum Wassenaar 088 979 43 75
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Planningssecretariaat Cardiologie
088 979 31 61
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

2.826 patiënten met pijn op de borst op SEH
6.554 patiënten met pijn op de borst op polikliniek
669 patiënten met een hartinfarct op polikliniek en SEH
1.960 hartkatheterisaties per jaar
1.350 dotter- en stentbehandelingen

Over de dotter- en stentbehandeling

Als u een vernauwing of verstopping in een kransslagader heeft, kan de cardioloog het bloedvat oprekken met een ballonnetje. Dit heet dotteren. Meestal plaatst de cardioloog een hol buisje van gaas om te voorkomen dat het bloedvat weer vernauwt. Dit heet een stent.

Wat is een dotter- en stentbehandeling?

Een dotter- en stentbehandeling is een ingreep waarbij een cardioloog vernauwingen en verstoppingen in de kransslagaders verhelpt. De cardioloog maakt de kransslagader weer open. Het verschil met een hartkatheterisatie is dat de cardioloog niet alleen kijkt of er een probleem zit. De cardioloog voert ook een draad en stent langs de vernauwing of verstopping om het vat open te maken. Het is een veelvoorkomende behandeling die meestal succesvol verloopt.

infarct_man_960px.jpg

Verstopping of vernauwing

Als de kransslagader is verstopt, veroorzaakt dat een acuut hartinfarct. Dan telt iedere minuut en verrichten we de dotter- en stentbehandeling met spoed. Ons team staat hiervoor 24 uur per dag, zeven dagen per week klaar. De dotter- en stentbehandeling is een behandeling die we vaak verrichten en die meestal succesvol verloopt.

Als de kransslagader is vernauwd, bespreken we meestal in ons hartteam welke behandeling het beste past bij uw medische situatie. Het hartteam bestaat uit twee interventiecardiologen en een beeldvormend cardioloog van HMC en een hartchirurg van het LUMC. Soms verricht de cardioloog de dotter- en stentbehandeling aansluitend op een hartkatheterisatie. De cardioloog heeft dit dan van tevoren met u besproken. De cardioloog kan de vernauwing in dat geval eenvoudig behandelen.

In de andere gevallen maken we met u een aparte afspraak voor de behandeling.

Voorbereiding

Afspraak

Na de onderzoeken heeft u een afspraak met de cardioloog. Deze bespreekt met u wat de uitslagen van de onderzoeken zijn en wat het eventuele advies van het hartteam is. Dit gesprek vindt plaats op de polikliniek.

Uitleg over de behandeling

Wanneer uw cardioloog u heeft aangemeld voor de dotter- en stentbehandeling, ontvangt u een e-mail van het Planningssecretariaat Cardiologie met een link naar een instructiefilmpje. Hierin leggen we uit wat u kunt verwachten bij een hartkatheterisatie. De physician assistent (PA) belt u op om na te gaan of u de uitleg hebt begrepen en om uw vragen te beantwoorden.

Allergieën

Heeft u ooit een allergische reactie gehad, bijvoorbeeld vanwege contrastvloeistof of antibiotica? Geef dit dan door aan de arts of verpleegkundige. U krijgt dan vóór de behandeling een middel dat een allergische reactie voorkomt.

Heeft u vragen of kunt u niet naar een afspraak komen?

Heeft u een vraag? Bel of mail ons dan gerust. Heeft u een probleem waardoor u niet op tijd naar een afspraak kunt komen? Laat dit dan zo snel mogelijk weten aan het Planningssecretariaat Cardiologie via telefoonnummer 088 979 31 61 of via e-mail planningangiokamer@haaglandenmc.nl – graag uiterlijk 24 uur voor de afspraak, want dan kunnen wij een andere patiënt in uw plaats helpen. U kunt zich afmelden van maandag tot en met vrijdag, tijdens kantooruren. Als u een afspraak niet of te laat afmeldt, moeten we de afspraak helaas in rekening brengen.

Opname

Voor een dotter-en stentbehandeling verblijft u een nacht in het ziekenhuis.
Verblijft u al in het ziekenhuis? Dan brengt de verpleegkundige u naar de hartkatheterisatiekamer.
Komt u vanuit huis naar HMC Westeinde? Meld u dan op het afgesproken tijdstip op de verpleegafdeling Cardiologie, op afdeling C5 of C6. De verpleegkundige begeleidt u van daar naar de kortverblijfunit. Tijdens uw verblijf in HMC mag er één persoon bij u blijven.

Lees meer over uw verblijf op de verpleegafdeling

Door wie wordt u behandeld?

U wordt behandeld door een van onze vijf interventiecardiologen.

Behandeling

De verpleegkundige meet uw bloeddruk, polsslag en temperatuur en maakt een hartfilmpje (ECG). U krijgt een operatiejasje aan en de verpleegkundige brengt een infuusnaald in. Vlak voordat de verpleegkundige u naar de hartkatheterisatiekamer brengt, is het belangrijk dat u naar het toilet gaat. Gedurende de behandeling is dit niet mogelijk.

In de hartkatheterisatiekamer krijgt u een middel om te ontspannen. U neemt plaats op de behandeltafel. De verpleegkundige legt u nogmaals kort uit wat er gaat gebeuren. Tijdens de behandeling bent u gewoon wakker.

De dotter- en stentbehandeling vindt plaats via een bloedvat in de pols of in de lies. De cardioloog bepaalt welk bloedvat het meest geschikt is. De cardioloog geeft u een plaatselijke verdoving in uw pols of lies ter hoogte van de slagader. Daarna brengt de cardioloog een dun slangetje (katheter) in via het bloedvat. De cardioloog schuift de katheter in de richting van het hart. Hier voelt u niets van, omdat de bloedvaten geen gevoel hebben. De cardioloog spuit contrastvloeistof via de katheter in de slagader, zodat de kransslagaders goed zichtbaar zijn. Soms vraagt de arts of u uw adem even wilt inhouden of wilt kuchen of hoesten. Tijdens de ingreep mag u meestal meekijken op een beeldscherm.

De cardioloog voert een draad door de katheter langs de vernauwing of door de verstopping. Vervolgens schuift de cardioloog een ballonnetje daarover en blaast dit op. Het ballonnetje duwt de verkalking die de vernauwing vormt, in de wand in de slagader. Daarna plaatst de cardioloog vaak een stent die het bloedvat openhoudt. Een stent is een hol buisje van gaas.

Wanneer de cardioloog het ballonnetje opblaast, wordt het bloedvat eventjes afgesloten. Hierdoor kunt u pijn op de borst voelen. Soms doen we aanvullende metingen om te weten of de stent goed zit. Mogelijk is een extra stent nodig.

stent_1136px.jpg

Klik hier voor afbeelding in groter formaat

Na de behandeling trekt de cardioloog de katheter voorzichtig terug. U krijgt een plastic drukkussentje op de wond, dat enkele uren blijft zitten.

Als de katheter in uw arm zat, moet u uw arm zoveel mogelijk hoog houden. Dat doet u gedurende een aantal uren. U krijgt hiervoor een draagdoek voor uw arm (een mitella).
Als de katheter in uw lies zat, sluit de cardioloog de wond meestal met een stopje, een Angioseal. Dit stopje lost op in het lichaam, nadat de wond is genezen. Als het niet mogelijk is om een stopje te plaatsen, drukt de cardioloog of de verpleegkundige het wondje 10 à 20 minuten dicht. Daarna leggen we een drukverband aan, dat enkele uren blijft zitten.

Tijdens de dotter- en stentbehandeling kunt u verschillende dingen voelen. Als u een van de onderstaande dingen voelt, geef dit dan aan:

 • de prik van de verdoving
 • een lichte druk of pijn op de plek waar de cardioloog de katheter inbrengt
 • een warm en tintelend gevoel en een lichte druk of pijn op de borst als de cardioloog de contrastvloeistof inspuit
 • een gevoel dat u moet plassen
 • een misselijk of benauwd gevoel
 • pijn op de borst op het moment dat de cardioloog de ballon en stent opblaast

De behandeling duurt ongeveer één uur. Soms duurt de behandeling langer, bijvoorbeeld als er meerdere vernauwingen zijn of wanneer de cardioloog een bloedvat moet openen, dat al lange tijd dicht zat.

Na de behandeling

In het ziekenhuis

Na de ingreep brengt de verpleegkundige u terug naar uw kamer. U hoort hoe lang u bedrust moet houden en hoe lang u de mitella moet dragen. De uren na de ingreep observeren en controleren we u, onder meer op nabloeden. Het is belangrijk dat u veel drinkt, zodat u het contrastmiddel uitplast.

Als de cardioloog de behandeling via de pols verrichtte, mag u meteen weer lopen. U mag de arm gedurende 48 uur niet gebruiken. Dat betekent:

 • niet tillen
 • niet wringen
 • niet steunen op arm
 • niets trekken met de arm

Als de cardioloog de behandeling via de lies verrichtte en een stopje plaatste, moet u een uur bedrust houden. Als u een drukverband heeft, moet u zes uur bedrust houden. De arts controleert uw lies.

Als de ingreep plaatsvond vanwege een vernauwing, blijft u één nacht in het ziekenhuis.
Als de ingreep plaatsvond vanwege een hartinfarct, blijft u minimaal 48 uur in het ziekenhuis.

Naar huis

Voor u naar huis gaat, heeft u een gesprek met een arts of physician assistant (PA). Deze vertelt u onder meer over:

 • hoe de behandeling verliep
 • de medicijnen die u gebruikt
 • wat u wel en niet mag doen
 • de hartrevalidatie
 • uw vervolgcontrole op de polikliniek

Medicijnen

De dotter- en stentbehandeling is alleen mogelijk als u bloedplaatjesremmers kunt gebruiken en als u deze trouw inneemt. Anders is het risico op een verstopping van de stent te groot. Als u een dotter- of stentbehandeling heeft gehad, blijft u voor altijd bepaalde medicijnen gebruiken.

Lees meer over medicatie

Risico’s van een dotter- en stentbehandeling

Zoals bij iedere ingreep is er ook bij een dotter- en stentbehandeling een risico dat er een probleem optreedt. De kans is wel erg klein. De belangrijkste risico’s zijn:

 • nabloeden
  Waarschuw meteen de verpleegkundige wanneer dit gebeurt.
 • een bloeduitstorting
  Soms ontstaat bij het aanprikken van de lies een wondje. Hierdoor kan een bloeduitstorting ontstaan. Deze verdwijnt meestal vanzelf na enkele dagen.
 • afwijkingen van het hartritme
  Heeft u hartkloppingen? Geef dit dan door aan de verpleegkundige.
 • pijn op de borst
  Heeft u pijn op de borst? Waarschuw dan meteen de verpleegkundige.
 • een verstoring van de nierfunctie of een overgevoeligheidsreactie
  Heeft u last van bijvoorbeeld huidafwijkingen, zwellingen of benauwdheid? Geef dat dan door aan de verpleegkundige. Drink in ieder geval voldoende voor en na de ingreep om de contrastvloeistof sneller af te voeren. Soms krijgt uw voor de ingreep natriumbicarbonaat om uw nieren te beschermen.

Ernstige complicaties komen zeer zelden voor. Dit zijn:

 • vorming van bloedstolsels, die kunnen leiden tot een hartinfarct of een herseninfarct
 • hevige kortademigheid
 • beschadiging aan het bloedvat, waardoor een inwendige bloeding kan ontstaan
 • overlijden

Adviezen

Doe de eerste vijf dagen rustig aan. Om nabloeden te voorkomen, mag u:

 • geen handen schudden
 • geen tassen dragen
 • niet te veel bewegen met uw pols
 • niet autorijden
 • niet hardlopen, niet fietsen, zwemmen of andere actieve sporten beoefenen

U mag wel in rustig tempo wandelen of fietsen.

Als de cardioloog u via de lies heeft behandeld, gelden deze extra regels:

 • U mag traplopen, maar neem hiervoor de tijd
 • Ga niet in diepe of lage stoelen zitten
 • Druk met uw hand op de lies, als u niest of hoest.

Normaal gesproken mag u na drie dagen weer werken. Dit hangt af van uw medische situatie en van het advies van de cardioloog.

Douchen

De dag na de behandeling mag u weer douchen. De plek waar de cardioloog u in de lies of pols heeft geprikt, moet u voorzichtig droog deppen. Eventueel kunt u nog een pleister op het wondje plakken.

Blauwe plek

In de dagen na de behandeling kan een blauwe plek in de lies of pols ontstaan. Zolang deze niet erg pijnlijk is, is dit niet ernstig. Vertrouwt u het niet? Raadpleeg uw huisarts.

Wanneer neemt u contact op met HMC?

Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Bel uw cardioloog als u binnen een week een of meer van deze klachten heeft:

 • u heeft koorts boven 38,5˚C
 • u heeft een bloeding of bult bij de plek waar de katheter zat
 • u heeft aanhoudende gevoeligheid of een zwelling
 • u heeft een rode, harde verkleuring rond de plek waar de katheter zat
 • u heeft gevoelloosheid of pijn in uw been of pols na of tijdens bewegen
 • u heeft huiduitslag

Heeft u problemen buiten kantoortijden ('s avonds, 's nachts of in het weekend)? Ga dan voor controle naar de Eerste Hart Hulp in HMC Westeinde. Er is altijd een arts aanwezig om u te onderzoeken.

Heeft u vragen over de planning of heeft u een medische vraag over de dotter- en stentbehandeling? Neem dan contact op met het Planningssecretariaat Cardiologie via telefoonnummer 088 979 31 61 (maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 16.30) of via e-mail planningangiokamer@haaglandenmc.nl.

Controle

We maken een afspraak met u voor een bezoek aan de cardioloog op de polikliniek. U hoort dan hoe de behandeling verliep en hoe het vervolg eruitziet.

subgroep_interventie_005a_350px.jpg

Het interventieteam voor dotter- en stentbehandeling

Dotter- en stentbehandeling

Waarom HMC?

 • Specialistisch team met persoonlijke zorgTeam staat 24/7 voor u klaar
 • Ruime ervaring (300 dotter- en stentbehandelingen per persoon/jaar)
 • Up-to-date kennis rechts-links-katheterisaties, intravasculaire beeldvorming, vrouwencardiologie
 • Zeer korte wachttijd

Het team

foto van L.H. Savalle

L.H. Savalle

Cardioloog

foto van B.J. Sorgdrager

B.J. Sorgdrager

Cardioloog - interventiecardioloog

foto van M.J. Spaans

M.J. Spaans

Gynaecoloog - Chef de Clinique

Toon iedereen