Operatie discectomie

Als uw zenuw bekneld wordt door een uitstulping zoals bij een hernia, en uw klachten zijn al meer dan 6 weken erg hinderlijk of ernstig aanwezig, dan kan een discectomie helpen. Bij Neurospine, verbonden aan HMC, zijn we gespecialiseerd in het uitvoeren van de discectomie. Onze neurochirurgen voeren deze operatie meer dan 500 keer per jaar uit, met succes.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Polikliniek Neurospine
088 979 70 07
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur
neurospine@haaglandenmc.nl

Polikliniek Neurochirurgie
088 979 43 65
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

  • Persoonlijke begeleiding en informatie op maat
  • Behandeling door een gespecialiseerd team
  • Zorg en behandeling van bewezen kwaliteit
  • Voor iedereen

Cijfers

Gemiddeld aantal operaties afgelopen 5 jaar:
500 discectomie

Wat is een discectomie?

Een discectomie wordt ook wel micro-discectomie of discotomie genoemd. Het doel van de operatie is het verwijderen van een deel van of de hele tussenwervelschijf (discus) zodat er weer ruimte komt voor de beknelde zenuwen en u minder pijn heeft. Bij een discectomie verwijdert de neurochirurg het deel van de tussenwervelschijf dat de zenuw beklemt, meestal de uitstulping of hernia.

Een alternatief voor de normale discectomie is de micro-endoscopische discectomie (Micro-Endoscopische Discectomie, MED), ook wel de buisjesmethode genoemd. Hierbij opereert de neurochirurg met een microscoop door een brede, korte buis om meer detail en diepte te zien en zo veiliger te opereren. De Neurospine chirurgen werkten mee aan de MED Trial waaruit bleek dat deze methode geen voordeel heeft voor de patiënt, maar wel wat extra risico. Bij Neurospine wordt deze operatie dus niet vaak uitgevoerd.

Praktische informatie vindt u op de pagina over een operatie bij Neurospine.

Discectomie in de rug

Hoe verloopt de operatie in de rug? De neurochirurg maakt een kleine snede in de lengte van de rug, bovenop de wervelkolom, op de plaats waar de hernia zit. De chirurg schuift de rugspieren opzij. Daarna moet hij of zij tussen de wervelbogen door, waarvoor de weefselband wordt ingesneden en gedeeltelijk verwijderd.

De neurochirurg kan nu bij de zenuwen en duwt deze wat opzij om de uitstulping van de tussenwervelschijf die meestal onder de zenuw ligt weg te halen. Daarna controleert de neurochirurg of er nog afgebrokkelde stukjes wervelschijf liggen of andere uitstulpingen zitten die verwijderd moeten worden.

Vervolgens worden de spieren weer terug geschoven en aan elkaar gehecht. Tot slot hecht de neurochirurg de huid, en soms laat hij of zij een wonddrain achter om bloed en vocht van de operatie af te voeren.

Discectomie in de nek

Hoe verloopt de operatie in de nek? De neurochirurg verwijdert de tussenwervelschijf in de nek meestal door een operatie van de voorzijde. De neurochirurg maakt een kleine snede rechts onder in de hals. De neurochirurg gaat tussen de slokdarm en luchtpijp aan de ene kant en de zenuwen aan de andere kant op zoek naar de tussenwervelschijf met de uitstulping.

Hierbij houden onze neurochirurgen de druk in de beademingsbuis zo laag mogelijk om zo min mogelijk slik -en stemproblemen te veroorzaken. In ons prijswinnend onderzoek hebben we de effectiviteit hiervan onderzocht. Vervolgens wordt de hernia van voor naar achter verwijderd. Daarna controleert de neurochirurg of er nog afgebrokkelde stukjes wervelschijf liggen of andere uitstulpingen zitten die verwijderd moeten worden.

Als er extra stabiliteit nodig is, kan in de ruimte tussen de wervels een kooi of ‘cage’ geplaatst worden. Dit is een fusie en deze operatie heet dan een ‘Anterieure Cervicale Discectomie en Fusie’, afgekort een ACDF. Ook kan er gekozen worden voor een tussenwervelprothese, een beweeglijke schijf in de ruimte tussen de wervels. Mocht er nog meer stabiliteit gewenst zijn, dan kunnen de nekwervels aan elkaar gezet worden met een spondylodese.

Tot slot hecht de neurochirurg de huid, en soms laat hij of zij een wonddrain achter om bloed en vocht van de operatie af te voeren.

Meer informatie

Bent u op zoek naar praktische informatie rond een operatie bij Neurospine? Bekijk dan deze pagina over een operatie bij HMC.

Gerelateerde behandelingen

Gerelateerde aandoeningen

Discectomie, - operatie

Waarom HMC?

  • Binnen 1 week een afspraak op de polikliniek
  • 2 Weken wachttijd voor een operatie
  • Persoonlijke begeleiding en informatie op maat
  • Behandeling door een gespecialiseerd team
  • Zorg en behandeling van bewezen kwaliteit
  • Voor iedereen

Het team

foto van dr. M.P. Arts

dr. M.P. Arts

Neurochirurg

foto van I. van Beelen

I. van Beelen

Verpleegkundig specialist

foto van A. Kloet

A. Kloet

Neurochirurg

foto van dr. G.C.W. de Ruiter

dr. G.C.W. de Ruiter

Neurochirurg

foto van R. Walchenbach

R. Walchenbach

Neurochirurg

foto van J.F.C. Wolfs

J.F.C. Wolfs

Neurochirurg

foto van R. van Zijl

R. van Zijl

Physician assistant

Toon iedereen