DIEP lap borstreconstructie

U heeft een afspraak gemaakt met de polikliniek Plastische Chirurgie in HMC. Met de plastisch chirurg heeft u de mogelijkheden besproken voor een borstreconstructie. Op deze webpagina krijgt u informatie over de “DIEP lap” borstreconstructie.

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
HMC Gezondheidscentrum Wassenaar
088 979 44 99
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

DIEP lap borstreconstructie

U heeft een afspraak gemaakt met de polikliniek Plastische Chirurgie in HMC. Met de plastisch chirurg heeft u de mogelijkheden besproken voor een borstreconstructie. Op deze webpagina krijgt u informatie over de “DIEP lap” borstreconstructie.

Wat is een DIEP lap?

De term “DIEP” staat voor Deep Inferior Epigastric artery Perforator. Dit is de naam van het bloedvat dat voeding geeft aan het weefsel van de buik dat wordt gebruikt voor de borstreconstructie. Het bijzondere van een DIEP lap is dat bij de transplantatie van huid en vetweefsel van de onderbuik de dieper gelegen buikspieren gespaard blijven. Deze techniek is geschikt voor vrouwen die een borstreconstructie willen met eigen weefsel, zonder toevoeging van een siliconen prothese.

Reconstructie met de DIEP lap kan zowel enkel- als dubbelzijdig worden uitgevoerd.

De lap, bestaande uit huid, vet en bloedvaten, wordt tijdens de operatie door de plastisch chirurg uit de buik genomen en op de borst geplaatst.

De bloedvaten worden door middel van microchirurgie gekoppeld aan bloedvaten in de borst. Nadat dit gebeurd is en de DIEP lap goed doorbloed blijkt te zijn, wordt van de lap een borst gemodelleerd die zoveel mogelijk in harmonie is met de andere borst. De buikwond wordt direct gesloten en de navel wordt door een kleine huidopening naar buiten geleid en gehecht. Het resultaat op de buik is te vergelijken met een cosmetische buikwandcorrectie.

De huid van de borst zal littekens vertonen van de amputatie en van de reconstructie. De lage wond op de buik valt precies onder slip of bikinibroekje. De ingreep duurt zeven tot tien uur, afhankelijk of het om een één- of dubbelzijdige ingreep gaat.

Wat zijn de voor- en nadelen van de DIEP lap methode?

Voordelen:

 • De nieuw gevormde borst is zacht en ziet er natuurlijk uit.
 • Er wordt gebruik gemaakt van uw eigen weefsel, waardoor de kans op latere complicaties (zoals bijvoorbeeld kapselvorming bij gebruik van een siliconen prothese) verminderd wordt.
 • Omdat het om eigen weefsel gaat, volgt de gereconstrueerde borst ook het normale ritme en verouderingsproces van het lichaam en gewichtsschommelingen.
 • Omdat er geen prothese gebruikt wordt, hoeft er geen rekening te worden gehouden met operaties in de toekomst.
 • De buik wordt op een cosmetische wijze behandeld.

Nadelen:

 • De operatie is complex en duurt lang. Ook moet u rekenen op een ziekenhuisopname van vier tot vijf dagen.
 • De herstelperiode duurt langer dan bij een reconstructie met een implantaat. Ook de arbeidsongeschiktheidsperiode is wat langer (ongeveer zes weken) .
 • U heeft een extra litteken op de onderbuik. De buikhuid kan blijvend minder gevoel hebben.

Voorbereiding

Als u geneesmiddelen gebruikt, dan moet u dit melden aan de plastisch chirurg. Bepaalde medicijnen (zoals aspirine, ascal, APC, plavix en dergelijke) mag u een aantal dagen voor de operatie niet meer gebruiken. Daarnaast krijgt u het advies om te stoppen met roken (minimaal drie maanden voor de operatie). Nicotine vernauwt de bloedvaten, waardoor er problemen bij de operatie en de wondgenezing kunnen optreden.

Voor de operaties waarbij weefsel wordt verplaatst, is stoppen met roken een absolute voorwaarde! Verder krijgt u advies over de aanschaf van een buikband voor na de operatie. Een speciale BH krijgt u via de polikliniek. De verpleegkundige van de polikliniek geeft u hierover informatie. Ook krijgt u na de operatie steunkousen (verbandkousen).

Op het moment dat de afspraak gemaakt wordt voor een DIEP lap operatie, wordt ook een afspraak gemaakt bij de radioloog voor het maken van een CT scan. Op die scan kan precies het verloop van de bloedvaten van de buik en van de borst worden gezien. Dit geldt als voorbereiding op de operatie.

Bij een tweede gesprek toont de plastisch chirurg de scanbeelden en wordt definitief bepaald of de bloedvaten geschikt zijn om de DIEP lap operatie uit te voeren. De scan is niet geschikt om uitspraken te doen over eventuele afwijkingen in het lichaam! Voor de scan dienen de nieren goed te functioneren. Dit wordt met een bloedonderzoek van tevoren bepaald.

De dag voor de opname bezoekt u de polikliniek nogmaals. Aan de hand van de scan wordt een tekening op de buik gemaakt. Hiermee wordt de positie van de bloedvaten aangegeven en wordt aangegeven waar de incisies moeten komen. Ook heeft u de gelegenheid om de laatste vragen te stellen. De tekening kan goed tegen water, dus thuis kunt u voor de operatie gewoon douchen.

De dag van de operatie wordt u ’s morgens om 07.00 uur in het ziekenhuis

verwacht. De informatie over de opname ontvangt u schriftelijk en mondeling van het Opnamebureau. U krijgt een oproep voor de afspraak bij het Opnamebureau en voor de anesthesist. Dit is ongeveer twee weken voor de operatie.

Na de operatie

Na de operatie is de gereconstrueerde borst verbonden. U heeft twee drains in het wondgebied van de buik en één drain in de nieuwe borst. Deze drains worden na enkele dagen verwijderd.

U verblijft ongeveer vier tot vijf dagen in het ziekenhuis. De eerste 20-24 uur verblijft u op de Intensive Care. Dit gebeurt omdat het borstweefsel op zijn minst ieder uur moet worden gecontroleerd op een juiste doorbloeding.

Daarna vindt de controle de volgende 24 uur iedere twee uur plaats, de dag erna iedere drie uur, enzovoort. De plastisch chirurg komt in die periode dagelijks bij u langs. Wanneer u weer wat hersteld bent en het gevaar voor complicaties is geweken, kunt u verder thuis herstellen. Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u adviezen voor thuis mee en nadere informatie (“DIEP lap-richtlijnen voor thuis”).

Complicaties

Een DIEP lap borstreconstructie heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie. Er bestaat een kans op een nabloeding, een wondinfectie of het afsterven van een deel van de DIEP lap. De kans op dergelijke complicaties is veel hoger bij rokers en diabetici. Een zelden voorkomende, maar ernstige complicatie is dat de doorbloeding van het verplaatste weefsel onvoldoende blijkt te zijn. Dit leidt tot afsterven van de DIEP lap. Andere zeldzame complicaties zijn longontsteking, trombosebeen of longembolie.

Vergoeding van de kosten

In principe worden de kosten van de operatie gedekt door uw zorgverzekering.

Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis?

Krijgt u ontstekingsverschijnselen (roodheid van de wond, koorts, toenemende pijn of zwelling)? Neem dan contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie via telefoonnummer 088 979 44 99. Dit kan van ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur.

’s Avonds, ’s nachts en in de weekenden zijn de plastisch chirurgen bereikbaar via de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde (telefoonnummer 088 979 23 80).

Tot slot

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie via telefoonnummer 088 979 44 99. Dit kan van ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur. Wij zijn u graag van dienst.

DIEP lap borstreconstructie

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis