Dieet bij zwangerschapsdiabetes

Deze webpagina is voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes. Op deze webpagina staat wat zwangerschapsdiabetes is en wat het dieet bij zwangerschapsdiabetes inhoudt.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 2830
van 09.00-10.00 naar 08.00-17.00

dietetiek@haaglandenmc.nl

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over dieet bij zwangerschapsdiabetes

Deze webpagina is voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes. Op deze webpagina staat wat zwangerschapsdiabetes is en wat het dieet bij zwangerschapsdiabetes inhoudt.

Zwangerschapsdiabetes

Diabetes mellitus, ook wel diabetes of suikerziekte genoemd, is een ziekte waarbij het lichaam problemen heeft met het op peil houden van de bloedglucose (bloedsuiker). In een gezond lichaam maakt de alvleesklier insuline zodra de bloedglucose stijgt, om te zorgen dat de bloedsuiker niet te hoog wordt. Zodra u koolhydraten of suikers eet of drinkt, gaat de insuline in het lichaam aan het werk.
Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke vorm van diabetes die meestal direct na de bevalling overgaat. Door het verhoogde gehalte aan hormonen tijdens de zwangerschap, kan de insuline zijn werk minder goed doen. De bloedglucose kan te hoog worden en kan zo de gezondheid van moeder en kind schaden. Om te zorgen dat de bloedglucose niet te hoog wordt, is het nodig om te letten op wat u eet en drinkt. U moet dus een dieet volgen.

Het dieet bij zwangerschapsdiabetes

Het dieet dat wordt aangeraden aan vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben is een combinatie van een goede verdeling van de koolhydraten en gezond eten. Het dieet komt in het kort neer op:

  • Zorg voor een regelmatige verdeling van koolhydraten over de dag
  • Gebruik de aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen
  • Gebruik producten met veel voedingsvezels

Deze aandachtspunten worden hieronder verder toegelicht.

Zorg voor een regelmatige verdeling van koolhydraten over de dag

Met een regelmatige verdeling van koolhydraten wordt bedoeld dat u drie hoofdmaaltijden en drie kleine tussendoortjes neemt op een dag en de koolhydraten over deze maaltijden verdeelt. Verderop in deze webpagina vindt u een voorbeeld van een dagmenu waarop u kunt zien hoe deze maaltijden zijn verdeeld. Een regelmatige verdeling van koolhydraten is belangrijk, omdat koolhydraten in de darmen worden omgezet in glucose (suiker) en daarna in het bloed terechtkomen en dus de bloedsuiker verhogen.

Koolhydraten
Koolhydraten is de verzamelnaam voor suikers. U hoeft koolhydraten niet helemaal weg te laten uit uw voeding, het is namelijk een belangrijke brandstof voor het lichaam. Er zijn verschillende soorten koolhydraten:
• Zetmeel: in brood, aardappelen, rijst, macaroni, spaghetti, mie, peulvruchten, roti, pannenkoek
• Vruchtensuiker: in fruit en vruchtensappen
• Melksuiker: in melk, karnemelk, yoghurt, pap, vla etc.
• Suiker (alle soorten: wit, bruin, basterdsuiker, poedersuiker, rietsuiker):
in stroop, honing, koek, chocola, gebak, snoep etc.

Zoetstoffen
Teveel suiker eten is niet goed, dat geldt voor iedereen. Suiker levert behalve energie geen andere waardevolle voedingsstoffen voor het lichaam. Ter vervanging van suiker zijn vele soorten zoetstof verkrijgbaar. Deze hebben geen invloed op uw bloedsuiker en kunt u dus beter gebruiken in plaats van suiker.
• Stevia, aspartaam, ace-sulfam K, saccharine, cyclamaat, tagatose
• Polyolen: sorbitol, lactitol, maltitol, mannitol, polydextrose

Fruit en vruchtensap
Fruit en vruchtensappen bevatten natuurlijke vruchtensuiker. Dit verhoogt de bloedglucose. Vruchtensappen bevatten veel vloeibare vruchtensuikers en kunt u daarom beter niet drinken. U kunt beter kiezen voor een stuk fruit. Over de dag verdeeld kunt u maximaal 3 porties fruit eten. 1 portie fruit is:

  • 1 appel, banaan, grapefruit, nectarine, peer, perzik of sinaasappel
  • 1 schijf verse ananas
  • 1 klein trosje druiven
  • 1 schaaltje aardbeien of rode bessen
  • 2 mandarijnen of kiwi’s
  • 3 pruimen

Gebruik de aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen

Voor de groei van de baby en uw eigen gezondheid, heeft u elke dag voldoende energie, vitaminen en mineralen nodig. Vooral de laatste 6 maanden van de zwangerschap is het belangrijk dat u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Probeer dagelijks gebruik te maken van:
• 4 tot 6 snee (bruin- of volkoren)brood
• 4 kleine aardappelen of 2 opscheplepels rijst of 3 opscheplepels pasta of peulvruchten
• 4 groentelepels groente
• 2 porties fruit
• 3 glazen (+ 1/2 liter) melk, sojamelk, karnemelk of yoghurt én 2 plakken kaas à 100 gram vlees, vis of vervanging
• Margarine of halvarine op brood en een eetlepel vet (olie of boter) bij de bereiding van de warme maaltijd

Gebruik producten met veel voedingsvezels

Voedingsvezels zijn de onverteerbare deeltjes in de voeding, die nodig zijn voor een goede darmwerking. Zorg er daarom voor dat u veel vezelrijke voedingsmiddelen binnenkrijgt. Voedingsmiddelen rijk aan voedingsvezel zijn:

  • Volkorenbroodsoorten (volkorenbrood, roggebrood, brood met krenten en rozijnen, volkoren knäckebröd e.d.)
  • Fruit
  • Groente en vooral rauwkost
  • Peulvruchten zoals bruine en witte bonen, linzen, kapucijners en dergelijke
  • Graanproducten zoals muesli en zemelen; deze kunt u in yoghurt of vla doen of u mengt zemelen door de groente of soep

Als u meer voedingsvezels gaat eten, let dan ook extra op dat u voldoende drinkt. Twee liter vocht dagelijks is aanbevolen. Wees matig met koffie vanwege de cafeïne.

Voorbeeld dagmenu

Hieronder staat een voorbeeld van wat u op een dag kunt eten. Als u dit voorbeeld van een dagmenu aanhoudt, dan voldoet u aan de richtlijnen die hierboven zijn omschreven.

Ontbijt
• 2 snee bruin brood besmeerd met margarine en met hartig beleg
• 1 glas melk of een schaaltje yoghurt
• koffie of thee zonder suiker

Tussendoor
• 1 portie fruit OF 2 volkoren crackers of -beschuitjes met hartig beleg OF 1 glas melk of een schaaltje yoghurt
• koffie of thee zonder suiker

Lunch
• 2 snee bruin brood besmeerd met margarine en met hartig beleg
• een portie rauwkost/salade
• eventueel een kom heldere soep
• 1 glas melk of een schaaltje yoghurt

Tussendoor
Zie ‘tussendoor’

Warme maaltijd

  • 4 kleine aardappelen OF 2 opscheplepels rijst OF 3 opscheplepels pasta OF 4 opscheplepels peulvruchten OF 2 snee bruin brood
  • Ruim groente en salade
  • Stukje vlees of vis of kip
  • Water of light frisdrank

Voor het slapen
Zie ‘tussendoor’

Ook belangrijk tijdens uw zwangerschap

Extra vitamine D is nodig tijdens de zwangerschap

Vitamine D is een belangrijke vitamine voor de opname van calcium in uw botten. Tijdens de zwangerschap heeft u meer vitamine D nodig dan normaal. In multivitaminetabletten voor zwangeren zit al extra vitamine D. U kunt ook aparte vitamine D tabletten of druppels kopen. U heeft dagelijks 10 microgram nodig.

Vermijd alcohol, lever en leverbevattende producten, rauw of halfrauw vlees en kaas gemaakt van rauwe melk

Sommige voedingsstoffen kunnen tijdens de zwangerschap risico’s met zich meebrengen voor moeder of kind. Daarom wordt u geadviseerd deze voedingsmiddelen te vermijden.

Alcohol
Alcohol komt in het bloed van de baby terecht, en kan daar de ontwikkeling van organen en hersenen aantasten. Licht en matig alcohol gebruik tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op leerstoornissen bij het kind. Overmatig alcoholgebruik kan tot spontane abortus leiden, ook groeiafwijkingen van de organen en het gezicht, hersenletsel en gedragsstoornissen bij het kind komen vaker voor bij overmatig alcoholgebruik. Het is beter om alcohol tijdens de zwangerschap te vermijden.

Lever
Lever en leverbevattende producten zoals leverkaas, (smeer)leverworst, leverpastei, paté, berliner en hausmacher, bevatten veel vitamine A. Veel vitamine A kan het ongeboren kind schaden. Daarom wordt geadviseerd tijdens de zwangerschap geen lever bij de warme maaltijd te gebruiken. De overige leverproducten, bijvoorbeeld leverworst op brood, kunnen wel gebruikt worden, maar niet meer dan 1 portie per dag (1 portie = ongeveer 15 gram).

Rauw vlees
Om de infectieziekte toxoplasmose te voorkomen, wordt het eten van rauw vlees tijdens de zwangerschap afgeraden. Daarom wordt ook geadviseerd groente en rauwkost goed te wassen. Bak biefstuk en tartaar door, zodat het niet meer rood van binnen is en eet geen rosbief en filet américain.

Kaassoorten gemaakt van rauwe melk
Afgeraden wordt om zachte kaassoorten bereid uit rauwe melk zoals Brie, Camembert en Roquefort te gebruiken (op de verpakking staat dan ‘au lait cru’). Ook zachte buitenlandse kazen die niet verpakt zijn kunnen van rauwe melk gemaakt zijn, bijvoorbeeld onverpakte Turkse kaas. De Listeria-bacterie in deze kaassoorten kan een voedselinfectie veroorzaken. Gezonde volwassenen worden zelden ziek van de Listeria-bacterie. Ongeboren kinderen kunnen wel ziek worden van de Listeria-bacterie. Via de moeder kan het kind besmet raken en dit kan een miskraam tot gevolg hebben. Harde kaas gemaakt van rauwe melk, zoals Goudse boerenkaas, kunt u wel gebruiken.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de diabetesverpleegkundige via de volgende telefoonnummers:
ma t/m vr van 8.00 -17.00 uur
HMC Antoniushove: 088 979 63 36
HMC Bronovo: 088 979 43 07
HMC Westeinde, Diabeteszorg Haaglanden: 088 979 34 00

 

Dieet bij zwangerschapsdiabetes

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis