Diabetes en het oog

U bent bij de oogarts geweest omdat u diabetes (suikerziekte) heeft. Diabetes kan leiden tot afwijkingen in het netvlies. Dit heet diabetische retinopathie. Als deze afwijkingen niet op tijd worden behandeld, kan blindheid het gevolg zijn. Op deze webpagina leest u meer over de controles, onderzoeken en eventuele behandeling van diabetische retinopathie.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 29 30
ma t/m vr van 08.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 17.00 uur

info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl

Locatie

Cijfers

Ca. 27.000 patiënten per jaar
2.500 oogheelkundige ingrepen per jaar in onze eigen operatiekamer in HMC Bronovo

Over diabetes en het oog

U bent bij de oogarts geweest omdat u diabetes (suikerziekte) heeft. Diabetes kan leiden tot afwijkingen in het netvlies. Dit heet diabetische retinopathie. Als deze afwijkingen niet op tijd worden behandeld, kan blindheid het gevolg zijn. Op deze webpagina leest u meer over de controles, onderzoeken en eventuele behandeling van diabetische retinopathie.

h0540_groot.jpeg

Diabetische retinopathie

Op de afbeelding ziet u een doorsnede van het oog. Door diabetische retinopathie treden er veranderingen op in de bloedvaten van het netvlies (retina). Deze veranderingen kunnen zich voordoen in twee vormen:

  • De wand van de kleine bloedvaten verandert.
  • De afvoerende bloedvaatjes van het netvlies kunnen dicht gaan zitten.

Daardoor kan lekkage van vocht en bloed optreden in het netvlies (exsudatieve retinopathie). Ook kunnen er nieuwe bloedvaatjes ontstaan (proliferatieve retinopathie), die erg broos zijn en gemakkelijk bloedingen in het glasvocht binnen in het oog veroorzaken. Andere risicofactoren die het krijgen van diabetische retinopathie beïnvloeden, zijn een hoge bloeddruk, puberteit, zwangerschap en de glucose instelling.

Controle

Hoe langer u diabetes heeft, hoe hoger het risico is dat u diabetische retinopathie krijgt. Het is mogelijk is dat u al geruime tijd aan diabetes lijdt zonder dat u daar iets van heeft gemerkt. Daarom is het verstandig uw ogen te laten controleren zodra er diabetes is geconstateerd. In het algemeen is het advies om uw ogen na één tot twee jaar weer te laten controleren door de oogarts, ook als u geen oogklachten heeft.

Onderzoek

De technisch oogheelkundig assistent voert het onderzoek uit. Eerst wordt de gezichtsscherpte gemeten. U kijkt daarbij door een bril met glazen van verschillende sterkte. Daarna krijgt u oogdruppels, waardoor uw pupil wordt verwijd. Door deze druppels kunt u tijdelijk minder zien. De druppels moeten ongeveer twintig minuten inwerken. Daarna wordt u opgeroepen door de oogarts. De oogarts bekijkt uw netvlies door een kijker. Als er afwijkingen worden gevonden, kan het nodig zijn foto’s te maken met contrastvloeistof (fluorescentie-angiografie). Hierbij wordt een kleurstof in de arm gespoten via een infuus. Met behulp van dit onderzoek kan de oogarts de afwijking beter beoordelen. Voor meer informatie over dit onderzoek verwijzen we u naar de webpagina “Fluorescentie-onderzoek”.

Behandelingen

Niet altijd is een behandeling nodig. Als de diabetische retinopathie toeneemt, is behandeling soms noodzakelijk.

Algemene behandeling

Hoe beter uw bloedsuikers zijn gereguleerd, hoe beter de behandeling van de diabetische retinopathie aanslaat.

Laserbehandeling

Bij een laserbehandeling worden lekkende bloedvaatjes dichtgelaserd. Deze behandeling duurt ongeveer tien tot twintig minuten. Wanneer er nieuwe bloedvaatjes zijn gevormd (proliferatieve diabetische retinopathie), moet bijna het hele netvlies met laserstralen worden behandeld. Deze behandeling zal vaak in meerdere keren plaatsvinden.

Een laserbehandeling leidt niet tot een beter zien, maar stopt vaak een verdere achteruitgang van het zien. Ondanks het laseren kan het gezichtsvermogen afnemen. Meer informatie over de laserbehandeling bij diabetische retinopathie staat op de folder “Laserbehandeling van het oog bij diabetes”.

Intravitreale injectie

Bij ernstige afwijkingen in het centrum van het netvlies (de gele vlek of macula) kan de oogarts overwegen om medicijnen in het oog te injecteren.

Deze injectie vermindert de vochtlekkage in het netvlies. In een later stadium kan alsnog een laserbehandeling worden gedaan. Meer informatie over intravitreale injecties staat op de folder “Netvliesaandoeningen, Behandeling met Avastin”.

Andere behandelingen

Bij een bloeding in de glasvochtruimte kiest de oogarts soms voor cryotherapie (bevriezing). Dit is een behandeling waarbij de randen van het netvlies worden bevroren, waardoor de bloedvaten verdwijnen die de bloeding hebben veroorzaakt. Als de bloeding hiermee niet voldoende stopt, kan de oogarts kiezen voor een operatie waarbij het glasvocht wordt verwijderd (vitrectomie). Tijdens de operatie kan het netvlies met laserstralen worden behandeld.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) de polikliniek Oogheelkunde om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan op werkdagen van 08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via telefoon 088 979 29 30. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Vragen

Als u na het lezen van deze webpagina nog vragen heeft, kunt u telefonisch contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde.
De polikliniek Oogheelkunde is op werkdagen bereikbaar van
08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via telefoon 088 979 29 30 of mail info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl.

Diabetes en het oog

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis