De IC-kamer

Een patiëntenkamer op de Intensive Care (IC) ziet er anders uit dan op een gewone verpleegafdeling. Op de IC-kamer staan verschillende apparaten en beeldschermen voor het 24 uur per dag bewaken van de belangrijke lichaamsfuncties. Op deze pagina vindt u uitleg en foto's over de apparatuur die naast het bed van de patiënt staat.

Afspraak en contact

HMC Antoniushove, 088 979 44 27
HMC Westeinde, 088 979 21 19

Bel liever niet:

 • tussen 07.30 - 08.00 uur
 • tussen 15.00 - 15.30 uur
 • tussen 23.00 - 23.30 uur


Er is dan overdracht door de verpleegkundigen.

Locatie

Cijfers

Aantal opnames 2.274
Aantal bedden 22 (verdeeld over 2 locaties)
Aantal intensivisten (fte) 14
Aantal verpleegkundigen (fte) 110

De IC-kamer in beeld

intensive_care_in_beeld_1_groter.jpg

Over de intensive care (IC)

De Intensive Care (IC) is speciaal ingericht voor ernstig zieke patienten die intensieve zorg en behandeling nodig hebben.  Speciaal opgeleid personeel bewaakt 24 uur per dag de levensnoodzakelijke (vitale) organen en lichaamsfuncties zoals ademhaling en bloedsomloop.

Alle medische apparatuur op de IC kan een alarm of geluid geven, het IC-team herkent deze geluiden en weet hoe hier op te reageren. Als u zich zorgen maakt over het alarm, laat het ons weten dan kunnen we u extra uitleg geven.

 

Monitor

ic_in_beeld_2.jpg

De bewaking van de patiënt gaat via een monitor. Deze monitor kan een waarschuwingssignaal of een alarm afgeven. De verpleegkundigen ontvangen deze alarmen, ook als ze niet in de kamer zijn. Zij weten dan precies wat ze moeten doen.

Op de monitor kunnen we de hartslag, bloeddruk, ademhaling, zuurstofsaturatie en temperatuur aflezen van de patiënt. Elk onderdeel heeft een eigen kleur:

 • Hartslag = groen
 • Bloeddruk = rood
 • Saturatie = blauw
 • Ademhaling = wit
 • Temperatuur = groen

IC-bed

ic_in_beeld_3.jpg

Patiënten worden verpleegd in een speciaal bed, om doorligplekken zoveel mogelijk te voorkomen. Het matras is met lucht gevuld en kan een zacht geluid maken.

Koelpak

ic_in_beeld_4.jpg

Voor het regelen van de lichaamstemperatuur van de patient kan het nodig zijn een koelpak te gebruiken. De patiënt wordt in zijn geheel in het witte pak (koelpak) gehuld.

Beademing

ic_in_beeld_beademing.jpg

Als een patiënt niet goed zelf kan ademen, kan hij geholpen worden met beademing door een apparaat. Aan patiënten die wakker zijn, kunnen we door het beademingsapparaat met een speciaal neusbrilletje veel zuurstof geven. Het beademingsapparaat kan ook alarmgeluiden geven. 

Nierfunctievervangende therapie of CVVH

ic_in_beeld_6.jpg

Als een patiënt ernstig ziek is, kan het voorkomen dat de nieren niet meer voldoende of helemaal niet meer werken. De nierfunctie kan dan voor een deel overgenomen worden door een kunstnier. Op de IC heet deze behandeling met een kunstnier; nierfunctievervangende therapie of CVVH (Continue Veno Veneuze Hemofiltratie). Dit is vergelijkbaar met steeds dialyse.

Infuuspompen

 ic_in_beeld_7_deel_2.jpg


Bijna alle patiënten krijgen medicijnen door een infuus. Deze medicijnen worden gegeven door de infuuspompen die naast de patiënt staan. Als het infuus (bijna) leeg is, klinkt een alarmsignaal. Er zijn ook andere redenen waarom de infuuspomp een alarm kan geven.

Sondevoeding

ic_in_beeld_7_deel_1.jpg


Veel patiënten kunnen (nog) niet zelf eten, zodat zij sondevoeding krijgen. Hierbij wordt vloeibare voeding via een slangetje door de neus direct in de maag gegeven. De diëtiste berekent bij alle patiënten of de sondevoeding genoeg voedingstoffen en energie bevat.

Computer

ic_in_beeld_computer.jpg

Elke patiëntenkamer heeft een computer, waarop het team op de IC de medische gegevens (dossier) bijhouden van depatiënt. Via deze computer kunnen we ook voor patiënten muziek afspelen, als de patient dit prettig vindt.

Ook heeft elke kamer een magnetisch prikbord waar de indeling van de dag op te zien is en een kennismakingsposter. De fysiotherapeuten gebruiken het prikbord ook. Op het prikbord kunnen ook foto's van de familie opgehangen worden.

Op elke kamer staan klapstoelen voor het bezoek. Op verzoek kunt u met de patiënt videobellen met uw eigen apparaat of met een iPad van de IC.

IC dagboek

in_in_beeld_dagboek.jpg

Vaak kunnen patiënten zich na een lang verblijf op de IC  weinig meer van deze tijd herinneren. Het Intensive Care dagboek kan de patiënt helpen in het verwerken van zijn verblijf op de IC, door alle gebeurtenissen op de IC later terug te lezen. In dit dagboek kunnen alle gebeurtenissen opgeschreven worden door familie en de IC-verpleegkundigen.

Camera

Soms is het nodig om voor de veiligheid van de patiënt camerabewaking te gebruiken, zoals bij onrust of verpleging in isolatie. De beelden worden niet opgeslagen en de camera wordt uitgezet wanneer dat nodig is.

Meer weten over de IC?

Zie ook Intensive Care (IC) in HMC

De IC-kamer

Contact

 • Speciale bezoektijden
 • Kinderen zijn welkom
 • 2 contactpersonen per patiënt
 • Dag en nacht bereikbaar