De Charcotvoet

U begint met een gipsbehandeling vanwege een Charcotvoet of u bent hier al mee begonnen. Op deze webpagina vindt u informatie over deze behandeling.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 19 62
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over de Charcotvoet

U begint met een gipsbehandeling vanwege een Charcotvoet of u bent hier al mee begonnen. Op deze webpagina vindt u informatie over deze behandeling.

Een Charcotvoet

Een Charcotvoet is een zeldzame aandoening die vooral voorkomt bij mensen met suikerziekte. Door de suikerziekte kunnen de zenuwen worden aangetast (polyneuropathie). Hierdoor krijgt de voet minder gevoel en ontstaan er kleine (haar)breukjes in de voet. De botkwaliteit neemt af. Het bot wordt als het ware zo zacht als een spons. De vorm van de voet verandert daardoor en er bestaat een groot risico op het ontstaan van wonden.

Een Charcotvoet in de actieve fase

De voet is in de actieve fase van de aandoening warm en gezwollen.
De zwelling breidt zich soms ook uit naar het onderbeen. In het algemeen ervaren mensen geen pijn. Vaak is de dikke en rode voet zonder duidelijke aanleiding ontstaan. In het bloed kan geen infectie worden aangetoond. In de eerste fase zijn er vaak geen afwijkingen op een röntgenfoto. De voet verandert daarna van vorm en zakt in. Om een Charcotvoet aan te tonen, moet vaak een opnieuw een röntgenfoto of een MRI-scan worden gemaakt.

Als uw arts denkt dat u een Charcotvoet heeft, wordt wel meteen gestart met gipsbehandeling. Het gips ondersteunt de voetvorm. Dit voorkomt verdere misvorming. Door de druk van het gips zal ook het vocht in het been afnemen. Door de vochtafname ontstaat er ruimte in het gips. Hierdoor gaat u schuiven in het gips, waardoor er een kans bestaat op drukplekken. Om dit te voorkomen wordt het gips wekelijks vervangen.

De gipsperiode gaat door totdat de zwelling en verhoogde temperatuur in de voet zijn verdwenen. Met behulp van röntgenfoto’s en/of een MRI kan vastgesteld worden dat de Charcotvoet niet meer actief is. Vaak is dit onderzoek niet meer nodig. Een gipsperiode van zes maanden is in ieder geval niet ongewoon.

In het gips mag u de voet niet belasten. Dit betekent dat u met krukken of een looprek zult moeten lopen. Voor langere afstanden moet u misschien een rolstoel lenen bij een thuiszorgorganisatie. Na een tijdje mag u de voet weer wat meer gaan belasten. Doe dit echter pas na overleg met de revalidatiearts.

Een Charcotvoet in de chronische fase

De chronische fase is de periode na de actieve fase. Er is in de chronische fase geen verandering in de Charcotvoet meer gaande. De veranderde vorm van de voet is stabiel. De voet is niet meer warm en er is geen vocht meer in het been. Door de veranderde vorm en het verminderde gevoel kunnen er gemakkelijk wonden ontstaan. Met gips wordt de druk verdeeld over de gehele voetzool en is het risico op het ontstaan van een wond klein. Als er toch een wond ontstaat, is een langere gipsbehandeling nodig. Het gips wordt dan wekelijks vervangen om de wond te controleren en om te controleren of er geen nieuwe drukplekken ontstaan. De wonden genezen zeer langzaam. In deze periode moet het gips ook minimaal belast worden. Als uitstekende voetbotjes een wond veroorzaken, wordt soms besloten om de voet te opereren. U wordt voor deze operatie naar de orthopeed verwezen. Opereren kan overigens pas als de wonden genezen zijn.

Als er geen wonden zijn, moeten er hoge en goed passende orthopedische schoenen worden gemaakt. Omdat uw voet van vorm is veranderd, past u namelijk niet meer in uw oude schoenen. Pas als er goede schoenen beschikbaar zijn, is gipsbehandeling niet meer nodig.

Tijdens de gipsperiode is het volgende belangrijk:

 • U mag het gips minimaal belasten. Binnenshuis mag u alleen hele kleine stukjes lopen, het is niet goed om de voet overmatig te belasten. Het gebruik van krukken, een rollator of een looprek wordt aangeraden. Voor langere afstanden is een rolstoel nodig.
 • U moet uw been zoveel mogelijk hoog houden. Houd uw enkel boven de knie, en uw knie boven de heup.
 • Het gips moet droog blijven. Op de gipskamer zijn tegen betaling douchehoezen verkrijgbaar.
 • Het is belangrijk dat u iedere dag de tenen controleert op wondjes. Besteed ook aandacht aan de andere, gezonde voet en overbelast deze niet. Draag een goede schoen die de gezonde voet beschermt en steunt.
 • U moet contact opnemen met de gipskamer als u pijn heeft in het gips of als u het niet vertrouwt. Ook voor andere vragen over het gips kunt u contact opnemen met de gipskamer.
 • Indien nodig krijgt u bloedverdunnende medicatie voorgeschreven tegen trombose. U krijgt hiervoor dan een andere folder mee.

Na de gipsperiode is het volgende belangrijk:

 • U moet goed passende orthopedische schoenen hebben. Tijdens de gipsperiode worden deze aangemeten in overleg met de revalidatiearts en de orthopedisch instrumentmaker. De orthopedische schoenen moet u na een opbouwfase elke dag en de hele dag dragen.
 • U heeft regelmatig een afspraak met de revalidatiearts en de orthopedisch schoenmaker. Als u de schoenen net heeft gekregen, moet u 1x per week op het spreekuur komen.
 • Controleer iedere dag de voeten en tenen op drukplekken en wondjes. Loop nooit op blote voeten!
 • U moet een goede pedicure zoeken. Deze pedicure moet in het bezit zijn van een diabetesaantekening voor het knippen van de nagels en het verwijderen van eelt.

Tot slot

Heeft u gipsklachten of vragen over gips dan kunt u contact opnemen met de Gipskamer op onderstaand telefoonnummer. Bel bij voorkeur tussen 08.30 en 09.30 uur. Wanneer u buiten kantooruren gipsklachten heeft, belt u of komt u naar de Spoedeisende Hulp.

 • Gipskamer HMC Westeinde: 088 979 23 91
 • Spoedeisende Hulp HMC Westeinde: 088 979 23 80

Bij overige vragen over uw behandeling kunt u de revalidatieartsen bellen:

 • Polikliniek Revalidatiegeneeskunde HMC Westeinde: 088 979 19 62.

Bron: de tekst op deze webpagina is gebaseerd op de folder De Charcotvoet van het AMC.

De Charcotvoet

Waarom HMC?

 • Gespecialiseerd behandelteam bij HMC Westeinde
 • Samenwerking met revalidatiecentrum Basalt in deze regio
 • Samenwerking met o.a. orthopedisch chirurgen, neurologen, reumatologen, psychologen
 • Patiënt staat centraal