Darmkanker (colonkanker)

Als u te horen krijgt dat u misschien kanker heeft, wilt u graag snel geholpen worden en weten waar u aan toe bent. Bij HMC kunt u terecht voor een snelle diagnose en een persoonlijke behandeling. Wij werken voor de beste kankerzorg in de regio samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) binnen het Universitair Kanker Centrum Leiden | Den Haag (UKC).

Afspraak en contact

Polikliniek chirurgie
088- 979 46 32
ma t/m vr van 08.30 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

Per jaar (2019):
240 patiënten geopereerd aan darmkanker

Over darmkanker

Als u te horen krijgt dat u misschien darmkanker heeft, wilt u graag snel geholpen worden en weten waar u aan toe bent. Bij HMC kunt u terecht voor een snelle diagnose en een persoonlijke behandeling. Wij werken voor de beste kankerzorg in de regio samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) binnen het Universitair Kanker Centrum Leiden | Den Haag (UKC).

Screeningscentrum bevolkingsonderzoek darmkanker

Alle Nederlanders tussen 55 en 75 jaar worden vanaf januari 2014 tweejaarlijks gescreend op darmkanker via het bevolkingsonderzoek darmkanker. Als de uitslag positief is, is verder onderzoek nodig. HMC is een officieel centrum voor dit onderzoek. Wanneer uit verder onderzoek blijkt dat er bij u sprake is van darmkanker, of een voorstadium daarvan, dan staat een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen voor u klaar om u de beste zorg te geven met de meeste kans op genezing en de minste bijwerkingen.

Persoonlijk behandelplan

Omdat iedere patiënt en iedere tumor anders is, maken onze gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen een persoonlijk behandelplan. In dat plan staat beschreven welke behandeling het best aansluit op uw situatie. Een van onze specialisten bespreekt dit plan met u en geeft u uitleg over de voor- en nadelen van de behandeling. Soms zijn er alternatieven beschikbaar of kunt u aanpassingen voorstellen. Samen met de arts beslist u of het plan echt bij u past.

Eigen aanspreekpunt

Uw behandeling gaat zo snel mogelijk van start. U krijgt een vast aanspreekpunt (casemanager) waar u terecht kunt met al uw vragen. Deze zorgt er ook voor dat alle afspraken met uw behandelend arts en de onderzoeken en behandelingen goed worden geregeld.

Nieuwste behandeling en medicijnen

Wij maken gebruik van de nieuwste behandelingen en medicijnen. Door de samenwerking met het LUMC kunnen we de nieuwste wetenschappelijke inzichten snel in de praktijk toepassen. Ook doen we zelf wetenschappelijk onderzoek en werken we mee met onderzoek van het LUMC en andere academische ziekenhuizen. Patiënten met een complexe of zeldzame tumorsoort kunnen we door deze samenwerking ook snel in contact brengen met de beste experts.

Alle zorg op 1 locatie

Wij bieden de zorg aan patiënten met darmkanker voor een groot deel bij HMC Antoniushove. Hier werken alle gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen nauw samen, vinden onderzoeken plaats en is het radiotherapiecentrum waar patiënten terecht kunnen die het advies hebben gekregen zich te laten bestralen. Het radiotherapiecentrum is voorzien van de aller modernste bestralingsapparatuur. Uiteraard is het gebouw patiëntvriendelijk ingericht met lichte sfeervolle wacht- en behandelruimtes met uitzicht op de tuin.

Wat is darmkanker?

Bij darmkanker groeien er kwaadaardige gezwellen in de dikke darm. Darmkanker kan ontstaan in alle delen van de dikke darm. Ongeveer 75% ontstaat in de laatste delen van de dikke darm en ongeveer een-derde van alle tumoren ontstaan in het allerlaatste deel: de endeldarm. Kanker van de dikke darm ontstaat bijna altijd uit een poliep in de darmwand. Een poliep is een goedaardige tumor. Na een tijd kunnen de poliepen kwaadaardig worden en ontstaat darmkanker. De kankercellen kunnen ook in de lymfeklieren rond de darmen of het bloed terechtkomen. Op deze manier kunnen de kankercellen zich verspreiden naar andere organen, zoals de lever, de botten of de longen. Dat zijn uitzaaiingen.

Darmkanker komt vrij vaak voor, per jaar wordt bij ruim 15.000 mensen darmkanker vastgesteld. Daarmee is darmkanker een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Darmkanker komt vooral voor bij mensen van 60 jaar en ouder; een enkele keer gaat het om jongere mensen.

Klachten

De volgende klachten kunnen wijzen op darmkanker

 • Een blijvende verandering in uw ontlastingspatroon in regelmaat of in samenstelling van de ontlasting.
 • Bloed en of slijm bij de ontlasting.
 • Onverklaarbaar gewichtsverlies.
 • Bloedarmoede.
 • Aanhoudende ongemakken in de buik zoals pijn, kramp of een opgeblazen gevoel.
 • Loze aandrang of het gevoel dat de darm niet volledig wordt geleegd.
 • Aanhoudende vermoeidheid.

De klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben dan darmkanker. De huisarts kan inschatten of er reden is voor verder onderzoek.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij darmkanker: een operatie, bestraling, chemotherapie of een combinatie van deze behandelingen.

Kans op genezing

Hoe eerder de ziekte wordt ontdekt, des te gunstiger zijn de vooruitzichten. Het is daarom belangrijk om op tijd naar de huisarts te gaan en niet met klachten te blijven rondlopen.

Gerelateerde behandelingen

Aanvullende zorg

Darmkanker

Waarom HMC?

 • Snel terecht en snel duidelijkheid
 • Persoonlijk behandelplan
 • Nieuwste behandeling en medicijnen
 • Alle behandelingen op 1 locatie
 • Een vast aanspreekpunt
 • Screeningscentrum bevolkingsonderzoek