Dacryocystografie

Onderzoek van de traanbuis

U heeft een afspraak voor een röntgenonderzoek van de traanbuis op de afdeling Radiologie. Dit onderzoek wordt een dacryocystografie genoemd. U krijgt hierbij een contrastmiddel toegediend. Deze webpagina informeert u over het onderzoek en de voorbereidingen die nodig zijn om het onderzoek goed te laten verlopen. Wilt u zich tien minuten vóór de afspraak melden bij de receptie van de afdeling Radiologie?

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
088 979 46 00

HMC Gezondheidscentrum Wassenaar 088 979 72 45

ma t/m vr van 08.00 - 12.00 uur en 13.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

HMC heeft:
4 CT-scanners
4 MRI-scanners
(verdeeld over 3 locaties)

Over Dacryocystografie

U heeft een afspraak voor een röntgenonderzoek van de traanbuis op de afdeling Radiologie. Dit onderzoek wordt een dacryocystografie genoemd. U krijgt hierbij een contrastmiddel toegediend. Deze webpagina informeert u over het onderzoek en de voorbereidingen die nodig zijn om het onderzoek goed te laten verlopen. Wilt u zich tien minuten vóór de afspraak melden bij de receptie van de afdeling Radiologie?

HMC-patiëntenpas

Als u naar het ziekenhuis komt, neemt u uw HMC-patiëntenpas mee.
Heeft u geen HMC-patiëntenpas of zijn uw gegevens veranderd, dan kunt u deze vóór het onderzoek laten maken of aanpassen. Dit kan bij het Inschrijfbureau in de centrale hal. Wilt u daarvoor 15 minuten eerder naar het ziekenhuis komen, zodat u op tijd bent voor uw afspraak?

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) met de afdeling Radiologie om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. De opengevallen plaats kan dan voor een andere patiënt gebruikt worden. Bellen kan op werkdagen van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur via telefoonnummer 088 979 46 00.

Houdt u bij het afzeggen of verplaatsen van uw afspraak rekening met uw vervolgafspraak bij de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd.
Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Dacryocystografie

Met een dacryocystografie worden de traanwegen zichtbaar gemaakt met röntgenfoto’s. Dit gebeurt nadat contrastvloeistof is ingebracht. Met dit onderzoek wordt nagegaan of uw klachten veroorzaakt worden door verstopte traanwegen. Het onderzoek is niet pijnlijk.

Voorzorgsmaatregelen

Zwangerschap

Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Neemt u dan ruim voor het onderzoek contact op met de afdeling Radiologie. In overleg met de arts wordt beslist of het onderzoek doorgaat of uitgesteld wordt.

Deelname aan het verkeer

Omdat u een onderzoek aan de ogen ondergaat, is het mogelijk dat u na het onderzoek tijdelijk slechter (wazig) ziet. Het is daarom verstandig om u naar huis te laten brengen. Regelt u vóór het onderzoek iemand die u naar huis kan brengen.

Waardevolle zaken

Wij raden u aan waardevolle zaken zoveel mogelijk thuis te laten. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor vermissing of beschadiging van uw persoonlijke eigendommen.

Voorbereiding

Op de dag van het onderzoek gebruikt u geen make-up of gezichtscrème. Draagt u lenzen, dan kunt u deze op de dag van het onderzoek niet gebruiken.

Onderzoek

U neemt plaats op de onderzoektafel. In het oog dat onderzocht wordt, krijgt u oogdruppels die het oog verdoven. Soms wordt de ingang van de traanbuis iets opgerekt. Dit oprekken is tijdelijk en verdwijnt na de behandeling vanzelf. De radioloog schuift in één van de twee ingangen van de traanwegen een dun slangetje (katheter).
Hierna wordt er een contrastmiddel door het slangetje in de traanwegen gespoten en worden er röntgenfoto’s gemaakt. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek uw hoofd zo stil mogelijk houdt. Is uw traanbuis niet helemaal verstopt, dan komt het contrastmiddel via de neus-keelholte in uw mond terecht. Dit geeft een vieze smaak. Soms wordt er ook een slangetje in de andere traanbuis (van hetzelfde oog) gestopt, zodat het contrastmiddel niet terug kan lopen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek is het oog nog een paar uur verdoofd. Wrijf daarom niet in het oog. U kunt door de verdovingsdruppels niet voelen of er met wrijven in uw oog iets beschadigd wordt. Het onderzoek duurt ongeveer
20 minuten.

De uitslag

De radioloog beoordeelt het onderzoek en geeft de uitslag door aan de arts die voor u het onderzoek heeft aangevraagd. De arts bespreekt met u de uitslag.

Vragen

Heeft u vragen over het onderzoek, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie. De afdeling Radiologie is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer 088 979 46 00. U kunt uw vragen ook voor, tijdens of na het onderzoek stellen.

Bij acute problemen buiten kantooruren kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde op telefoonnummer 088 979 23 80.

Dacryocystografie Onderzoek van de traanbuis

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis