CT virtuele colonscopie

Onderzoek van de dikke darm

U heeft een afspraak voor een CT-onderzoek van de dikke darm. Deze webpagina informeert u over het onderzoek en de voorbereidingen die nodig zijn om het onderzoek goed te laten verlopen. Op uw afsprakenkaart staat in welk ziekenhuis u moet zijn en welke route u moet volgen naar de Radiologie. Wilt u zich tien minuten vóór de afspraaktijd melden bij de receptie van de afdeling Radiologie?

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
088 979 46 00

HMC Gezondheidscentrum Wassenaar 088 979 72 45

ma t/m vr van 08.00 - 12.00 uur en 13.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

HMC heeft:
4 CT-scanners
4 MRI-scanners
(verdeeld over 3 locaties)

Over CT virtuele colonscopie

U heeft een afspraak voor een CT-onderzoek van de dikke darm. Deze webpagina informeert u over het onderzoek en de voorbereidingen die nodig zijn om het onderzoek goed te laten verlopen. Op uw afsprakenkaart staat in welk ziekenhuis u moet zijn en welke route u moet volgen naar de Radiologie. Wilt u zich tien minuten vóór de afspraaktijd melden bij de receptie van de afdeling Radiologie?

HMC-patiëntenpas

Als u naar het ziekenhuis komt, neemt u dan alstublieft uw HMC-patiëntenpas mee. Heeft u geen HMC-patiëntenpas of zijn uw gegevens veranderd? Dan kunt u de pas vóór het onderzoek laten maken of de gegevens laten aanpassen. Dit kan bij de inschrijfbalie in de centrale hal. Wilt u daarvoor 15 minuten eerder naar het ziekenhuis komen, zodat u op tijd bent voor uw afspraak?

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, belt u dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) met de afdeling Radiologie om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. De opengevallen plaats kan dan voor een andere patiënt gebruikt worden. Bellen kan op werkdagen van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur via telefoonnummer 088 979 46 00.

Houdt u bij het afzeggen of verplaatsen van uw afspraak rekening met uw vervolgafspraak bij de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

CT

CT is een afkorting voor computertomografie. Het is een onderzoeksmethode die met röntgenstralen en computerberekeningen doorsneden van het lichaam maakt. Op deze manier kan een deel van het lichaam worden afgebeeld.

mcm032710_h0131_ct_scan_afb_1.jpeg

Het CT-apparaat

Voorzorgsmaatregelen

Zwangerschap

Als u zwanger bent, of dit denkt te zijn, neemt u dan ruim voor het onderzoek contact op met de afdeling Radiologie. In overleg met de arts wordt beslist of het onderzoek doorgaat of uitgesteld wordt.

Contrastvloeistof

Het kan zijn dat u voor dit onderzoek een jodiumhoudende contrastvloeistof via een infuus krijgt. Deze contrastvloeistof maakt bepaalde weefsels beter zichtbaar. De radioloog besluit of dit nodig is. De contrastvloeistof verlaat het lichaam via de nieren in de urine.

Bent u ouder dan zestig? Dan moet de nierfunctie voor het onderzoek bekend zijn. Uw behandelend arts laat bij u een bloedonderzoek uitvoeren als de nierfunctie nog niet bekend is.
De uitslag van het bloedonderzoek bepaalt of aanvullende voorbereiding nodig is. U wordt hierover geïnformeerd door de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Voor die aanvullende voorbereiding krijgt u dan een dagopname in het ziekenhuis. In de webpagina “Pre- en posthydreren” staat uitgelegd wat deze voorbereiding is. U krijgt deze webpagina nagestuurd.

Contrastallergie

Weet u dat u allergisch bent voor een jodiumhoudende contrastvloeistof? Geeft u dit dan door aan de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Mocht u dit vergeten zijn, geef het dan voor het onderzoek door aan de laborant.

Buscopan

U krijgt voor dit onderzoek het medicijn Buscopan om de darmbewegingen te verminderen. Mogelijke bijwerkingen van het medicijn Buscopan zijn: wazig zien, een droge mond, duizeligheid en een versnelde hartslag. Als deze bijwerkingen optreden, zijn ze meestal licht en tijdelijk.
Wij adviseren u om na het onderzoek niet zelfstandig deel te nemen aan het verkeer en voor vervoer naar huis te zorgen.

U mag geen Buscopan bij:

 • Allergie voor Buscopan (butylscopolaminebromide)
 • Instabiele cardiale ziekte (recent infarct of ventriculaire ritmestoornis, pijn op de borst in rust)
 • Myastenia gravis (verergert spierzwakte)

Waardevolle zaken

Wij raden u aan waardevolle zaken zoveel mogelijk thuis te laten. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor vermissing of beschadiging van uw persoonlijke eigendommen.

Voorbereiding

Dieet

Om het onderzoek goed te kunnen beoordelen, moet de dikke darm helemaal schoon zijn, zonder ontlastingsresten. Het is daarom uiterst belangrijk dat u zich strikt houdt aan het dieetvoorschrift.

Aan het eind van deze webpagina vindt u een voorbereidingsschema met een overzicht van voedingsmiddelen die u wel of niet mag gebruiken.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen, dan kunt u deze op de dag van het onderzoek volgens voorschrift innemen.

Contrastvloeistof drinken

Bij het maken van de afspraak heeft u flesjes met de contrastvloeistof Telebrix® meegekregen. U drinkt deze contrastvloeistof volgens het voorbereidingsschema aan het eind van deze webpagina. De contrastvloeistof is nodig om eventuele achtergebleven ontlasting te markeren. De contrastvloeistof heeft een laxerende werking en zal na de eerste inname dunne ontlasting geven. In de bijsluiter staat vermeld dat u Telebrix® moet verdunnen met water. Dit is niet gewenst bij dit onderzoek. U drinkt de contrastvloeistof dus onverdund.

Het onderzoek

Voor het onderzoek moet u uw kleding uitdoen en sieraden afdoen. U kunt uw hemd of T-shirt aanhouden. In de kamer neemt u plaats op de onderzoekstafel. Voor het onderzoek prikt de laborant bij u een infuus in de arm. Het infuus wordt gebruikt om het medicijn Buscopan® toe te dienen. In sommige gevallen wordt het infuus ook gebruikt om jodiumhoudende contrastvloeistof toe te dienen. Van de contrastvloeistof kunt u een warm gevoel en een vreemde smaak in de mond krijgen. Dit trekt tijdens het onderzoek weer weg. Het infuus blijft zitten tot het eind van het onderzoek.

Na het prikken van het infuus brengt de laborant een slangetje in via uw anus. Via het slangetje wordt de dikke darm langzaam met CO2 gevuld. Dit kan krampen en een opgeblazen gevoel geven. Als er voldoende lucht in de darm zit, wordt de scan gemaakt.
Voor het scannen verlaat de laborant de onderzoekskamer en gaat naar de bedieningsruimte ernaast. Via een raam houdt de laborant u in de gaten. Tijdens de scan schuift de onderzoekstafel, waar u op ligt, door het CT-apparaat.

Het is belangrijk dat u stil blijft liggen. U hoort de röntgenbuis om de tafel draaien, maar verder merkt u niets. De laborant controleert meteen na afloop of het onderzoek goed is gelukt.

Het onderzoek duurt 15 tot 20 minuten.

Na het onderzoek

 • Als het onderzoek klaar is, komt de laborant terug en haalt het infuus uit de arm.
 • Direct na het onderzoek kunt u weer eten en drinken.
 • Heeft u contrastvloeistof via een infuus gekregen, dan is het belangrijk om extra te drinken, zodat de contrastvloeistof uw lichaam via de nieren kan verlaten. Probeer een halve liter extra te drinken. Als u van uw arts een vochtbeperking heeft gekregen, moet u dit voor het onderzoek met uw arts bespreken. In overleg met uw arts besluit u of u extra mag drinken.

Complicaties

 • Als u na de Buscopan® injectie last krijgt van pijnlijke rode ogen en niet goed kunnen zien, moet u direct contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.
 • Bij een klein aantal patiënten (minder dan 1%) kan de contrastvloeistof leiden tot een overgevoeligheidsreactie, zoals niezen of het ontstaan van (jeukende) huiduitslag. Meestal is er geen verdere behandeling nodig. Deze reactie kan tot een paar dagen na het onderzoek optreden. Als uw klachten verergeren of als u benauwd wordt, neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.

De uitslag

Uw behandelend arts zal de uitslag met u bespreken tijdens een volgende afspraak.

Vragen

Heeft u vragen over het onderzoek, dan kunt u bellen met de afdeling Radiologie. De afdeling Radiologie is bereikbaar op telefoonnummer 088 979 46 00 van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur. U kunt uw vragen ook rondom het onderzoek stellen.

Bij acute problemen buiten kantooruren kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde via telefoonnummer 088 979 23 80.

Voorbereidingsschema

Het dieet start één dag voor het onderzoek en bestaat uit vezelarme voeding en het drinken van de contrastvloeistof Telebrix®.

1 dag voor het onderzoek

 • Ontbijt met een vezelarm dieet + 50ml Telebrix®
 • Lunch met een vezelarm dieet + 50ml Telebrix®
 • Avondeten met een vezelarm dieet + 50ml Telebrix®

Na het avondeten en op de ochtend van het onderzoek

 • Alleen nog heldere vloeistoffen drinken (heldere vruchtendranken, limonade van siroop, water, bouillon, thee en koffie).
 • Als het onderzoek ’s middags plaatsvindt, kunt u als ontbijt vloeibare etenswaren gebruiken zoals vla, yoghurt en kwark.

1,5 uur voor het onderzoek

 • Laatste flesje 50ml Telebrix® opdrinken.

Probeert u op de dag van het onderzoek nog enkele malen voor ontlasting naar het toilet te gaan.

Overzicht van voedingsmiddelen

Vezelrijke voedingsmiddelen die u NIET mag eten

 • Volkoren graanproducten:
  • Bruin-, volkoren- en roggebrood
  • Tarwe- en maïszemelen
  • Muesli
  • Volkoren- en meergranenpasta
  • Havermoutpap
  • Zilvervliesrijst
 • Vezelige groenten:
  • Asperges, bleekselderij, zuurkool, snijbonen, sperziebonen, prei, doperwten, peulvruchten, taugé, maïs, champignons, tomaten, rauwkost, ui en knoflook
 • Bepaalde fruitsoorten:
  • Onrijp fruit
  • Sinaasappel, grapefruit, mandarijn, ananas, mango en kiwi
  • Gedroogde vruchten zoals dadels, vijgen, pruimen, krenten, rozijnen en kokos
 • Noten, pinda’s en zaden:
  • Alle pindasoorten
  • Alle nootsoorten
  • Sesamzaad, maanzaad, zonnebloempitten
 • Overige:
  • Scherpe specerijen
  • Popcorn

Vezelarme voedingsmiddelen die u WEL mag eten:

 • Graanproducten:
  • Wit brood, beschuit, toast
  • Witte rijst, pasta
  • Pannenkoeken
  • Custardpap, lammetjespap (rijstebloempap)
 • Groenten en fruit:
  • Aardappelen
  • Gaar gekookte groenten zoals, wortelen, bloemkool, lof, andijvie en spinazie
  • Vers fruit mits rijp, geschild en ontpit zoals appel, banaan en peer
 • Soep:
  • Bouillon
  • Soepen met stukjes vlees/kip, soepballetjes, vermicelli, macaroni en rijst
 • Beleg:
  • Kaas en vleeswaren
  • Alle zoete beleg (behalve pindakaas, marmelade en jam met stukjes fruit)
  • Eieren en suiker
  • Vlees/kip/vis
 • Dranken:
  • Vruchtensappen zonder vruchtvlees
  • Limonades van siroop
  • Thee en koffie
  • Water
  • Melk en melkproducten (geen vruchtenyoghurt)
 • Tussendoortjes:
  • Chocolade (zonder nootjes)
  • Snoep
  • IJs
  • Cake (geen koekjes)
 • Specerijen:
  • Zout, peper, paprikapoeder, nootmuskaat, kaneel, peterselie, mosterd, ketchup, groene kruidenmix

CT virtuele colonscopie

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis