Conservatieve behandeling bij nierfalen

Niet iedereen kan of wil dialyse of een niertransplantatie krijgen. Dan is een conservatieve behandeling mogelijk.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
ma t/m za van 07.30 - 16.00 uur
zondag van 08.30 - 17.00 uur

HMC Westeinde
ma t/m vr van 07.30 - 22.00 uur
za van 07.30 - 16.00 uur
zo van 08.30 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over conservatieve behandeling bij nierfalen

Niet iedereen kan of wil dialyse of een niertransplantatie krijgen. Dan is een conservatieve behandeling mogelijk.

Waarom een conservatieve behandeling

Niertransplantatie (het krijgen van een nier van iemand anders) kan niet altijd. Er moet bijvoorbeeld een geschikte donor zijn. En u moet medicijnen slikken. Anders stoot uw lichaam de nieuwe nier af. Dialyse is zwaar. U bent er bijvoorbeeld veel tijd mee bezig en moet er altijd aan denken. Misschien wilt u dat niet. Of is uw conditie niet goed genoeg voor dialyse. Dan kunt u kiezen voor de conservatieve behandeling.

Wat is de conservatieve behandeling

Bij de conservatieve behandeling zorgen we dat uw nieren zolang mogelijk blijven werken. Dit doen we bijvoorbeeld met:

 • Medicijnen
 • Een speciaal dieet
 • Adviezen hoe u zo gezond mogelijk kunt leven

Bij de conservatieve behandeling gaat het niet meer om zo lang mogelijk te leven. Het doel is om de rest van uw leven nog zo prettig mogelijk te maken.

Voordelen van een conservatieve behandeling

De conservatieve behandeling heeft voordelen als u die vergelijkt met dialyse. Bijvoorbeeld:

 • U bent meer baas over uw eigen leven. U kunt bijvoorbeeld makkelijker bij iemand op bezoek gaan. Ook heeft u meer tijd om de dingen te doen die u leuk of belangrijk vindt.
 • Geen zware behandeling meer met soms bijwerkingen.
 • U hoeft minder vaak naar het ziekenhuis en bent meer thuis.

Nadelen van een conservatieve behandeling

De conservatieve behandeling heeft ook nadelen. Die zijn bijvoorbeeld:

 • Uw conditie wordt langzaam minder goed. Dit komt doordat vocht en afvalstoffen minder makkelijk uit uw lichaam verdwijnen.
 • U krijgt meer klachten als uw nieren minder goed gaan werken. U bent bijvoorbeeld moe en heeft minder zin om dingen te doen. Het kan zijn dat u geen zin meer heeft om te eten. Jeuk komt ook voor.
 • Er komt een moment dat uw nieren zo slecht werken, dat de conservatieve behandeling het overlijden niet meer kan voorkomen.

Nadenken over een conservatieve behandeling

Wilt u de conservatieve behandeling of toch liever dialyse? Dat is een lastige keuze. Maak die keuze niet alleen. Praat erover met uw partner, familie en vrienden. U kunt er ook altijd met uw nefroloog over praten. Dat is de dokter die is gespecialiseerd in nierziekten. In HMC staan naast de nefroloog ook verpleegkundigen, medisch maatschappelijk werkers of geestelijk verzorgers voor u klaar. Zij kunnen u helpen bij de emoties en de vragen die de keuze bij u oproept. Bij dit alles geldt: u kiest uiteindelijk zelf wat u het liefste wilt.

Ondersteuning tijdens de conservatieve behandeling

HMC heeft een speciaal spreekuur voor patiënten met de conservatieve behandeling. Als u dat wilt, kunt u daar naartoe. Misschien vindt u het vervelend om naar het ziekenhuis te komen. Bespreek dat dan met uw nefroloog. Soms kan de huisarts een deel van de behandeling en controles doen. De nefroloog helpt de huisarts dan om dit goed te doen.
Onze verpleegkundigen, medisch maatschappelijk werkers of geestelijk verzorgers helpen u ook als u dat wilt. Bij hen kunt u uw emoties en vragen kwijt. Maar ook wat uw wensen zijn voor de laatste fase van uw leven.

Zorg in de laatste levensfase

Er komt een moment dat de nieren erg slecht gaan werken. Het duurt dan niet meer lang tot u overlijdt. U bepaalt zelf waar u wilt zijn in deze laatste levensfase. Misschien wilt u het liefste thuis blijven. Dan is er vaak thuiszorg nodig om u en uw familie te helpen. Misschien gaat u liever naar een verpleeghuis of hospice. Bespreek met ons of met uw huisarts wat uw wensen zijn. Dan helpen wij of uw huisarts bij het regelen van de juiste zorg en ondersteuning.

Privacy

Wij vinden uw privacy heel belangrijk. Laat het aan ons weten als u vindt dat dit nog beter kan.

Conservatieve behandeling bij nierfalen

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis